Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Csontsoványság: egyre trendibb!

Az utóbbi időben újra divatossá vált betegesen vékonnyá fogyasztani magukat a hírességeknek. Mischa Barton vagy éppen Lindsay Lohan aggasztóan beesett arcú képeit nézegetve eldönthetjük, tényleg ez a szépségideál vagy csak arról van szó, hogy az éppen nem foglalkoztatott csajok szeretnének valamivel kitűnni és újra az újságok címlapjára kerülni?
Mi lett a bájos lányból?
Mi lett a bájos lányból?
Arról az egészségügyi problémáról nem is beszélve, hogy a vészes fogyás mennyire káros a szervezetre. Azonban könnyen rányomjuk a bélyeget a feltűnően sovány lányokra, bizony ő is és ő is anorexiás vagy éppen bulémiás. Tudjuk is mit jelentenek ezek a betegségek vagy csak divatosan használjuk őket, mert ez a trendi?


Mi is az anorexia?

Az anorexia nervosa egy pszichés betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése. A nervosa kiegészítés a betegség pszichés, idegi eredetére utal. A köznyelvben gyakran anorexiának rövidítik, ami azonban helytelen. Anorexia az orvosi nyelvben csupán étvágytalanságot jelent a kiváltóoktól függetlenül.A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot! Napjainkban egyre gyakoribbak az evészavarok a fiatalok körében, megközelítőleg 1-4%, ami korunk szépségideáljával is összefüggésben lehet. Az evészavarok tipikusan a nőkre jellemzők, a megbetegedések csupán 2-10%-át teszik ki a férfiak. Az anorexia nervosa fiatal lányoknál tipikusan 13-20 éves kor között alakul ki.

Tünetei: testsúlycsökkenés, testtömegindex 17,5 alatt, melyet a beteg saját maga ér el a táplálékfelvétel csökkentésével, diuretikumok, étvágycsökkentők, hashajtók használatával valamint excesszív sportolással; fokozott félelem az elhízástól; nők esetében a menstruáció elmaradása; a beteg testképe torzult, mások testét reálisan meg tudja ítélni, magáét nem.

Mi fán terem a bulémia?

Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással nem csillapítható. A betegek gondolatai szinte kizárólag az evés körül forognak; ez jelenti életükben az egyetlen megnyugtató eseményt. A beteg gyakran hányással könnyít magán. Az evés és hányás ismétlődése erős szégyenérzettel párosul, ezért megpróbálja eltitkolni. A kívülálló számára ez táplálkozási zavar szinte észrevehetetlen, mert bár a betegek képesek akár napi 30 000 kilokalória bevitelére is, tartják a súlyukat. A hányások súlyos, akár életveszélyes károkat is okozhatnak a szervezetnek a tápcsatorna és a gyomor idült gyulladása, kiszáradás, a só- és vízháztartás felborulása, valamint a nyomelemek és a vitaminok kiürülése miatt.

Ébresztő hölgyek! Feleslegesen sanyargatjátok magatokat, a férfiak szívesebben ölelgetnek egy kerekebb lányt, akinek mindene helyén van, mint egy kedvtelen akasztófát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplán pórul jár a heréit levágó férfi – feljelentették

P. Károly vajdasági magyar ismeretlen indokból csonkította meg magát -írja az 5perc.hu. Tovább olvasom