Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Csókok a parkban - illendő vagy sem?

Görög Ibolya protokoll-szaktanácsadó szerint azok, akik igazán szeretik egymást, nem csókolóznak a nyilvánosság előtt.

Ezzel Kapócs Zsóka is teljesen egyetért, már tinédzserkorában sem simult feltűnően szerelméhez az utcán.

Nyilvános helyen a csók közszeméremsértésnek minősül, legalábbis Abu-Dzabiban. A Szex és New York legújabb epizódja az Egyesült Arab Emírségekbe kalauzolja a nézőt. És az egyik főszereplő, Samantha igen nagy bajba kerül – őrizetbe veszik –, amikor egy dán építésszel közterületen kéjeleg. Mi, európaiak túl konzervatívnak tarthatjuk a felfogást, de azokban az országokban, ahol burkát viselnek a nők, igen kirívó, ha valaki kiviszi az utcára a szexuális életét.


Kézen fogva, szerelmesen

A kevésbé konzervatív államokban – amikor megjelennek az első tavaszi napsugarak – kézen fogva sétáló, csókolózó párokkal telnek meg a parkok, az utcák. Van, hogy a padokon úgy egymásra másznak a szerelmesek, hogy az már nekünk okoz szégyenérzetet. Az ilyen viselkedést Kapócs Zsóka színésznő például teljesen elítéli. A kézfogást sem pártolja, csak praktikus okokra hivatkozva használja.Illendő vagy sem?

– Ha például egy tömegen szeretnénk keresztülverekedni magunkat, akkor megfogom a kedvesem kezét. Soha nem csókolóztam azonban még az utcán. Nem azért, mert netán felismerhetnének, és akkor csak alapot adnék a rosszindulatú megjegyzéseknek, hanem mert egyszerűen nem oda való. De ezt soha senki nem tanította nekem, már tinédzserkoromban sem tartottam illendőnek – árulta el Zsóka. Társaságban például kifejezetten idegesíti, ha valaki másfél percenként csókot ad a párjának. Először elfordítja a fejét, de ha nem hagyják abba a turbékolást, inkább feláll, és elmegy. Az ilyen viselkedés nem közönség elé való – állítja.


Kinyilvánított érzések

Pély Barna és Galambos Dorina azonban nem rejti véka alá érzéseit. Hét év után sem csillapodott a szenvedély tüze, a pár nemrégiben egy nyilvános helyen sem fogta vissza magát: csókolóztak, és érzékien egymáshoz simultak – részletezte egy országos bulvárlap. A bensőséges jelenetet lencsevégre kapta egy lesifotós. Valószínűleg nem örültek neki: pikáns szerelmi életük ugyanis már nemigen szerepel a címlapokon, két évvel ezelőtt kijelentették, hogy a magánéletükről többet nem szeretnének nyilatkozni.

Kapócs Zsóka soha nem csókolózott az utcán, társaságban például kifejezetten idegesíti, ha valaki másfél percenként csókot ad a párjának. Fotó: Almási Jonathan Csaba
Kapócs Zsóka soha nem csókolózott az utcán, társaságban például kifejezetten idegesíti, ha valaki másfél percenként csókot ad a párjának. Fotó: Almási Jonathan Csaba

Mit mond az illem?

Görög Ibolya protokoll-szaktanácsadó szerint akik igazán szeretik egymást, nem csókolóznak mások szeme láttára, nem simogatják egymást nagyközönség előtt: – Gondoljunk csak bele, ha például egy nő szexuális jelzései túl nyilvánvalóak, az nem csinos, hanem közönséges. A tizenévesek azért viszik ki a szexualitást az utcára, mert így próbálnak lázadni, minden eszközt bevetnek, hogy felhívják magukra a figyelmet. Egyébként ők is zavarban vannak egymás miatt, általában a nagy vihogásoknak is ez az oka. A szexualitás különböző megnyilvánulásai otthonra valók, nemhiába az állatvilágban is így alakult: elvonulnak, amikor párosodnak.


A szemérmesség rövid története

A szélsőséges vallásosság jellemezte középkor után az emberek kissé szabadossá váltak a reneszánszban – magyarázta Görög Ibolya protokoll-szaktanácsadó, aki hozzátette: az újkor hajnalán azonban az angliai Viktória királynő meghatározó uralkodónak számított, és ő nem tűrte a szemérmetlenséget. Ez az öltözködésben is megnyilvánult, a viktoriánus korszakot a zárt blúzok, bokát rejtő szoknyák jellemezték. Az utcán nem volt szabad egymás kezét fogni. Az első világháború után ismét fordult a kocka, a charleston megjelenése sokat lazított az átlagfelfogáson és a divaton: a nők már térdig érő szoknyát hordtak. A nyílt szexualitás azonban még ekkor is tiltott volt, ezért találták ki a tangót. A táncbeli mozdulatokba nem szólhatott bele a törvényhozó, bár kezdetben előfordult, hogy azért tartóztattak le párokat, mert ezt az érzelmekben gazdag, szinte perzselő táncot ropták. 

Olvasóink írták

 • 8. accelerator 2010. június 08. 23:47
  „farkasbalintm

  Lehet hogy igaz, de én ehhez már túl öreg vagyok... ezek szerint...”
 • 7. farkasbalintm 2010. június 08. 13:11
  „6. accelerator 2010.06.07. 22:50 - manapság már a diszkóig sem jutnak el sokan eme szeánszok véghezvitele nélkül :D

  látom tegnap sikerült megállnom, hogy meg ne kérdezzem, milyen begyöpösödött fap*na találta már ki megint ezt a hülyeséget...”
 • 6. accelerator 2010. június 07. 22:50
  „Diszkó után hányni, vizelni, vagy esetleg mást csinálni sokkal illetlenebb...”
 • 5. maradando 2010. június 05. 20:52
  „Lehett,hogy nem illik :de nagyon jó !!! :-)))”
 • 4. kiscic 2010. június 05. 10:58
  „Hát, Viktória királynő most forog a sírjában! :)”
 • 3. Mankapunka 2010. június 04. 00:08
  „Kapocs Zsóka nem így néz ki élőben,de azért kapni a vilamos ívet rendesen.

  Én meg leszarom,hogy ki hol csókolgatja a másikat,ha ez nekik jól esik,tegyék,ingyen van.

  +-ban még az sem zavar,ha a Radó-szigeten jön rájuk a "légyott".

  Kutyát nem érdekli.”
 • 2. arrabonem 2010. június 03. 15:37
  „Ez még nem lenne baj, de volt neki, és meg is osztotta velünk:)”
 • 1. Agent 2010. június 03. 14:44
  „Na, megint kikérték az ország pár agytrösztjének a véleményét:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a gyerek, ha jönnie kell

A Megasztár 3 énekesnője, Szabó Eszter szerint nem kell a babát előre megtervezni, elég a sorsra… Tovább olvasom