Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Csökkent a kártyás és ATM-es csalások kárértéke Európában

Tavaly 36 százalékkal csökkent a pénzkiadó automatákkal elkövetett bűncselekmények által okozott kár Európában - írja az EAST (the European ATM Security Team) MTI-hez eljuttatott beszámolója.

Tavaly 312 millió euró veszteséget okoztak az ATM-es csalások a 2008-as 485 millió euró után. Az EAST jelentéseinek 2004-es kezdete óta első alkalommal csökkent a kártyaadatok leolvasásos eltulajdonításával (card skimming) elkövetett csalások által okozott kárérték: a 2008-as 484 millió euróról tavaly 310 millióra mérséklődött ez az összeg.

A nemzetközi "skimming" cselekményekből származó kárérték 43 százalékkal 393 millió euróról 226 millióra euróra csökkent, folytatva a jelenség 2007-es észlelése óta kiadott jelentések adatainak csökkenő trendjét.

A kárértékben kimutatható csökkenés igazolja az európai ATM automaták körében már 94 százalékos elterjedtséggel alkalmazott EMV kártyaadat feldolgozási szabványnak a csalási kárérték csökkentésében, csalás-megelőző intézkedések meghozatalában játszott szerepét. Veszteségek azonban továbbra is vannak és továbbra is fennáll a hamisított EMV kártyákkal történő pénzfelvétel kockázata a világ azon területein, ahol a pénzkiadó automatáknál nem alkalmazzák a technológiát.

Az elkövetési érték csökkenése ellenére az elkövetések száma 8 százalékkal 13.279-re emelkedett tavaly a 2008-as 12.278-ról. A legnagyobb növekedés, 209 százalékos, a kártyák trükkös eltulajdonításában (card trapping) következett be. A módszer alapján a kártya illetéktelen leolvasása helyett az ATM készülék leolvasó nyílásába helyezett kártyát ejtik csapdába, amit aztán csak a csaló tud eltávolítani egy erre alkalmas eszközzel. Tavaly 2.166 ilyen esetet regisztráltak a 2008-as 701 után, miközben a leolvasásos (skimming) csalások száma egy százalékkal csökkent.

Az EAST 2009 első felében számolt be első alkalommal a trükkös eltulajdonításos (card trapping) csalások számának növekedéséről, amit a második félévben újabb növekedés követett.
Ha a PIN kódot sikerült megszerezni, a csapdába ejtett és eltulajdonított EMV technológiás kártyákat mindaddig lehet pénzfelvételre használni EMV technológiás ATM készülékekben is és más fizető termináloknál, amíg a kibocsátó pénzintézet le nem tiltja azt.

Az egyes csalási módszerek alkalmazása országonként nagy eltérést mutat. A felmérésben részt vevő 23 országból 11 a leolvasásos eltulajdonítás (skimming) növekedéséről számolt be, néhányuknál a kárérték növekedésével együtt, miközben a többiek a cselekmények számának jelentős visszaesését tapasztalták.

Az ATM automaták ellen irányuló fizikai támadások száma 2 százalékkal, 2.468-ra csökkent tavaly a 2008-as 2.520-ról, főként az üvegfalak járművel történő áttörését és az ATM készülékek feltörését alkalmazó kísérletek csökkenése miatt. A készülékek kirablásának kárértéke viszont 7 százalékkal 28 millió euróra emelkedett tavaly az előző évi 26 millióról.

Az ATM készülékek feltöltésével foglalkozó személyzet elleni támadások száma 40 százalékkal 510-re nőtt a 2008-as 365-ről, ami messze elmarad a 2007-es 1.950 mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Endrei Judit segít ötvenes kortársain

Majdnem tíz éve, hogy Endrei Judit, a Magyar Televízió egyik legismertebb szerkesztő-műsorvezetője… Tovább olvasom