Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Csokit akarok!

Hú, de nehéz ellenállni a csokoládé csábításának. Aki elégedett az alakjával az is önmérsékletet kell tanúsítson, mert köztudott, hogy hízlal. Vagy mégse?


Gombóc Artúr után szabadon (elmondhatjuk): legyen kerek vagy szögletes, töltött, cukormázzal bevont, fehér, fekete, barna, folyékony folyam, szilárd, táblás, szeletelt, desszertbe szabott - olyan mindegy: a csokoládé ízcsoda, fenségesen finom édesség.

Nagyon sok fajtája létezik, a piacot elárasztották az igazit keréknyomon sem követő csokoládéféleségekkel, s a minőségit bizony szelektálni kell, ám ott van a polcokon, és kóstolásra csábít.


Igen, kívánatos, de roppantul hízlal: 100 g 550-750 kalóriát tartlamaz. Ez mélyen lehangoló, mert ugye a csuda se akar úszógumi(ka)t növeszteni.

Akkor most le kellene mondani róla? Hát nem. Betartva néhány alapszabályt lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük.



- A csokoládé mennyei harmónia, ne zabbantsuk be, élvezzük ki ahogy szánkban szétterjed fenséges íze.

- Minőségi terméket válasszunk vásárláskor: figyeljünk arra, hogy minél magasabb legyen a kakaótartalma.

- Ne főétkezés helyett együnk csokoládét, inkább az étkezések után  desszertként. Vagy reggel napindító energiabombaként (s így jó eséllyel még le is mozoghatjuk lefekvésig).


- Azt jó tudni: ebéd helyett fogyasztva egy óra múlva már éhesek leszünk, miközben kalóriailag már túl is teljesítettük a napi ebédre egészségest. Ez esetben vacsira csak gyümölcs vagy joghurt javasolt.

- Egyszerre ne egy egész táblát habzsoljunk be, egy szelet, pár kocka legyen elegendő. Ha nem sikerül betartani, mondjunk le a következő napok adagjáról - kompenzálandó a falást.

- A forró csokoládé - pláne egy hidegebb vagy szomorkásabb napon - testet-lelket melengető édesség lehet. Vigyázat! Minthogy hangulatjavító, függőséget okozhat! (És ehhez még forrónak vagy folyékonynak sem kell ám lennie!)

- Változatos étrend mellett, jól megfér egy kis édesség is, aki pedig rendszeresen sportol, az még egy valamivel többet is megengedhet magának: például csokoládés nasiból.


Tudtad?

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.
Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, ott xocolatl-lal kínálták Cortést. A fűszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Spanyolországban az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, illetve vaníliával ízesítve fogyasztották.
Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.
Az
első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg. A csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet. Ma a világ legfinomabb és legminőségibb csokoládéját Belgiumban gyártják.



A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat:
koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.
A csokoládé szív- és érvédő hatású: ez elsősorban a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidoknak köszönhető. A kakaóbab egyike a flavonoidokban leggazdagabb élelmiszereknek: ezek teszik ki a kakaópor kb. 10 %-át.
A csokoládé zsírsavösszetétele szintén kedvező a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, ugyanis jó része egyszeresen telítetlen olajsav, ami nem növeli, sőt egyes esetekben inkább csökkenti a vér koleszterinszintjét.

(Forrás Tudtad?: wikipedia.hu, edestenyek.hu)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biohajvágás már Győrben is! Teszteltük! Nézd meg Te is!

Vegyszermentes hajápolást szeretnél? Gyógynövényi alapanyagokkal? Egy győri fodárszatban TrendTeam… Tovább olvasom