Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csillogás a Belvedere árverésen

Nem voltak sokan, de akik eljöttek, alaposan bevásároltak a budapesti Belvedere Szalon szombati üvegaukcióján, ami nem is csoda, mert válogatottan szép, egyedi, különös értéket képviselő iparművészeti műtárgyakra lehetett licitálni, ráadásul igen mértéktartó kikiáltási árakkal.

A 107 tétel nagy része egy gyűjteményből származott. Benne nagyhírű, évszázados múltra visszatekintő klasszikus és modern olasz, francia, belga, német, cseh műhelyek darabjai. Neves dizájnerek formatervei szerint.

A legismertebb név René Lalique-é, aki ötvösművészként kezdte pályafutását, munkáiban az üveg az ékkövek utánzataként szerepelt. Később az üveg lett fő kifejezési formája. Art nouveau és art deco stílusú üvegékszerei, műtárgyai világhírre tettek szert, az 1930-as 40-es években, amikor párizsi, torinói és liége-i világkiállításokon hoztak elismerést mesterüknek. Egy figurális díszítésű, színtelen Lalique-váza lett az aukció legdrágábban, 600 ezer forintért elkelt tétele, de a többi Lalique vázáért, gyertyatartóért, gyűrűtartóért és egy akt üvegszoborért is hosszas "harc" folyt, két, háromszoros árat - 70 és 220 ezer forintot - is megadtak értük.

A cseh Moser pipacsos vázáját is sokan szerették volna elvinni, egy ismert gyűjtő vette meg 170 ezer forintért. Az 1920-as, 30-as évekből való Moser-vázák is százezer forint felett értek célba. 130 ezer forintig licitálták azt a szecessziós Pallme és König jelzésű gyertyatartó párt, amelyből mindössze tizenkét pár készült, s az egyiket a passaui üvegmúzeumban őrzik. Pallme és Kőnig irizáló vázája 1870-ből 320 ezer forintra háromszorozott. Egy 60 ezer forinton kikiáltott Kralik vázáért éppen százezer forinttal adtak többet. Egy Loetz váza pedig 66 ezer forintos kezdés után 120 ezernél végzett.

Szerette a közönség a dekoratív muranói üvegeket, tálakat, vázákat, padlóvázákat, üvegszobrokat. Többségét kikiáltási áron, néhány tízezer forintért ütötték le. Jól járt, aki 46 ezer forintért megszerezte Archimede Seguso üvegszobrát. (Seguso az 1960-as években virágzó Studio Glass (stúdióüveg - az üveg "megszabadítása" a funkcionalitástól) irányzat megteremtője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökik a nitrogén: nem repül a Discovery űrhajó

Újra elhalasztották az amerikai Discovery űrhajó indulását: az új időpont szerint szerdán indítják… Tovább olvasom