Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Csigafaj elnevezésével támogatják az egyenlő házassági jogokat

Az egyenlő házassági jogok támogatása jegyében neveztek el egy újonnan azonosított szárazföldi hímnős csigafajt Tajvanon.
A biológusok az Aegista diversifamilia nevet adták a csigának, az "állatvilágban megfigyelhető sokféle szexuális orientációra" utalva. Az újonnan azonosított csigafaj széles körben elterjedt Tajvan keleti részén, ám korábban egy kalap alá vették egy, vele közeli rokonságban álló fajjal. Felfedezéséről a ZooKeys című folyóiratban számoltak be a szakemberek.

"A tanulmány előkészítésekor olyan időszakot éltünk, amikor Tajvanon kívül sok más országban és államban is az azonos neműek közötti házasság elismertetéséért folyt a harc" - mondta Jen Csang Li, aki elsőként vetette fel, hogy az ominózus csigák talán önálló fajt képeznek.

 
Az ominózus csigafaj
Az ominózus csigafaj

"Mindez arra emlékeztetett minket, hogy a szárazföldi tüdőscsigák hímnős élőlények, vagyis mindkét nem reprodukciós szerveivel rendelkeznek egyetlen testben. Arra jutottunk, a csiga elnevezése remek lehetőséget ad arra, hogy emléket állítsunk az egyenlő házassági jogok elismertetéséért vívott harcnak" - idézte a szakembert a BBC News.

A tajvani tudományos akadémia, a tajpeji Academia Sinica munkatársaként dolgozó Li 2003-ban vette észre, hogy az Aegista subchinensis csigafaj Tajvan keleti részén élő szárazföldi egyedei szemmel láthatóan különböznek az ország más részein élő "fajtársaiktól".

A szakember a National Taiwan Normal University kutatóival együttműködve tanulmányozta részletekig menően az állatok alakját és molekuláris markereit. Az újonnan azonosított faj egyedeinek nagyobb, laposabb házuk van és valójában jóval közelebbi rokonságban állnak egy, a japán Isigaki szigetén élő szárazföldi csigával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerült és spanyolul beszél a négy éve Kaliforniából eltűnt papagáj

Gazdája nem tudja, hol járt ennyi ideig Nigel, az afrikai szürke papagáj, ám a nyelvváltástól… Tovább olvasom