Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Csernobil - További munkák az új szarkofág 2015-ös elkészülte után

Leghamarabb 2015-re készülhet el a csernobili atomerőmű új borítása, s csak azután veheti kezdetét a 25 éve felrobbant reaktor sugárzó anyagoktól való megtisztítása - mondta el Igor Gramotkin az erőmű igazgatója a keddi kijevi donorkonferencia előtt, amelynek részvevői jelentések szerint több mint félmilliárd eurót ajánlottak fel a hatalmas szerkezet megépítésére.

Az ukrajnai erőmű balesete után a szakemberek egy betonburkolatot, úgynevezett "szarkofágot" emeltek a felrobbant négyes reaktorblokk fölé, ez azonban az utóbbi években lassan omladozni kezdett. Ukrajna jelenleg azon dolgozik, hogy megépítsen egy új, biztonságos védőburkolatot, amely a következő 100 évre biztosíthatná a környezet biztonságát.

Gramotkin szavai szerint ezután kezdődhet meg a projekt második, sokkalta bonyolultabb szakaszának megvalósítása, amely magába foglalná a jelenlegi szarkofág szerkezetének elbontását, majd a négyes blokk nukleáris fűtőanyagot tartalmazó törmelékeinek eltávolítását.

"A jelenlegi szarkofág alatt mintegy 200 tonna fűtőanyag található különböző állapotban, s ugyanott még mintegy 30 tonna transzurán (az uránnál nagyobb tömegszámú) elemeket tartalmazó sugárzó por is van." Ezek eltakarításához, vagyis "a projekt második szakaszához azután kell még hozzáfogni - mondta -, hogy terveink szerint 2015 októberére befejeződnek az új burkolat megépítésének munkálatai."
A hosszúnak tűnő határidőt Gramotkin szerint a létrehozandó építmény bonyolultsága indokolja. "Ehhez hasonló nincs még a világon" - mondta a vezérigazgató a Ria Novosztyi orosz hírügynökség ukrajnai hírszolgálata szerint.

Ez a fekvő félhenger formájú hatalmas acélcsarnok lesz majd hivatott biztosítani, hogy végre hozzáláthassanak a fűtőanyagot tartalmazó törmelékek régóta halogatott eltakarításához. "Ezek a munkálatok a tervek szerint 2020 után kezdődhetnek meg" - mondta, hozzátéve, hogy ezen felül az erőműben még vagy 150 ezer tonnányi, különböző mértékben sugárzó szennyeződéssel borított berendezés található, amelyeket szintén el kell majd bontani.

A boltozat formájú új szarkofágot, amely 108 méter magas, 150 méter hosszú és 260 méter széles építmény lesz, a reaktor közelében szerelik össze, majd síneken mozgatva a négyes blokk 1986-ban épült régi szarkofágja fölé tolják.

A terv évek óta kész van, megvalósítását azonban többször is elhalasztották. Az AFP hírügynökség szerint 2007-ben a francia Bouygues és Vincia cégek konzorciuma nyerte el az új szarkofág megépítésére kiírt ukrán tendert, a 1,5 milliárd eurós építkezés finanszírozásához azonban eddig mintegy 740 millió euró hiányzott.

Gramotkin szerint megépítése után Ukrajnának évente mintegy 50-80 millió euróba kerül majd az új szarkofág üzemeltetése és fenntartása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániában elkezdődött a Mária-út kijelölése

Elkezdődött a romániai Mária-út kijelölése, amely Közép-Európa legfontosabb Mária-zarándokhelyeit… Tovább olvasom