Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Csecsemőeutanázia-ügy: titkolózik a kecskeméti kórház

Kecskemét – Több médiumban is feltűnt: a kecskeméti megyei kórházban egy súlyos beteg csecsemő szülei írásban kérték az orvosokat, szüntessék meg a mesterséges lélegeztetést. Az ügyvéd-szakorvos érvel, a gyermekosztály cáfol.

A hangzatos frázispufogtatás korában nem könnyű napirendre térni afelett, hogy mit is értünk pótolhatatlan veszteség alatt, milyen az, ha megrendítő erejű pofont ad az élet. Mély fájdalom egy rajongásig szeretett családtag vagy egy kitartó, igaz barát elveszítése. Minden hozzánk közel álló magával visz valamit belőlünk, az emberből, akik vagyunk. De semmihez sem hasonlítható az a tehetetlen kín, ami a szülőt gyötri, aki elveszíti gyermekét. Akkor megszakad a szív.

Speciális eset: elvileg még velünk van a gyermek, gyakorlatilag viszont már elveszítettük. Kegyetlen dilemma egy emberi sorsról, ráadásul nem is a sajátunkról, hanem máséról dönteni. A kecskeméti megyei kórházban egy súlyos beteg csecsemő szülei írásban kérték az orvosokat, ne alkalmazzanak mesterséges lélegeztetést menthetetlen gyermeküknél – írta a baon.hu. Az internetes portál Jobbágyi Gábor jogászprofesszor szavait idézve ismerteti az eutanáziával kapcsolatos tudnivalókat. A kisbaba egy ismeretlen kórban szenved, ami miatt rendszeresen leáll a szíve – az esetre a TV2 is felfigyelt, ez a Mokkában hangzott el.

Az eutanázia lehetősége számos orvosetikai és jogi kérdést vet fel, amelyek megválaszolásáért a témakörben otthonosan mozgó szakemberhez fordultunk. – Magyarországon az eutanázia aktív és passzív formája egyaránt bűncselekménynek számít, az élethez való alkotmányos jog miatt – mondta el Kismarton Judit. – Ilyen formában tehát nálunk egy felnőtt a saját életéről sem dönthet, a gyermekéről meg pláne.

a szülők írásos kérelméről a baon.hu internetes portál számolt be. Illusztráció
A szülők írásos kérelméről a baon.hu internetes portál számolt be.
Illusztráció

– Európában csak Hollandiában és Belgiumban legális, ezekben az országokban is szigorú keretek között – folytatta az ügyvéd-szakorvos. – Ami Svájcban működik, az nem az eutanázia klasszikus formája, ott a beteg szabad akarata szerint dönthet sorsáról, orvosi beavatkozás nélkül. Érdekes módon ez a fajta módszer egyfajta turizmust indított el: oda mennek meghalni az emberek. A passzív eutanázia bizony sikamlós talaj, hiszen ha az orvos segíthet, akkor segítenie kell, ha ezt nem teszi meg, mulasztást követ el. Ugyanakkor mégis azt vallom, megfelelő szabályozás mellett engedélyezni kellene hazánkban is, hiszen egy gépeken tartott embernek nem ajándék így az élet meghosszabbítása, a társadalomnak sem hasznos tagja és a környezetének is csak teher.

A megyei kórház főigazgatóját is szerettük volna megszólaltatni, Svébis Mihályt többször is hívtuk napközben, SMS-t is írtunk neki, de nem értük utol. A csecsemőről annyit tudunk, hogy súlyos beteg, a szülők írásos kérelméről a baon.hu internetes portál számolt be. A TV2-n, a Mokkában péntek reggel a szívátültetésen átesett Bóta Lara édesanyja, Csentes Éva megszólaltatásával érzékeltették a kétségbeesett szülő helyzetét a műsor készítői, Dósa Ágnes orvos-jogász pedig az eutanázia jogi hátterét mutatta be. Az ügy részleteit azonban homály fedi.

Döbbentem hallgattuk a gyermekosztály reakcióját, azt az információt kaptuk, hogy a csecsemő jobban van, és már el is hagyta a kórházat. Nemhogy a gyermek betegségét, de még a nemét és a korát sem árulták el a telefonban, mint mondták, így is túlságosan fel lett fújva az ügy, és a szülő különben is jogász. Az eutanázia szó hallatán pedig még inkább elzárkóztak a további válaszadástól. Így hát maradtak a kérdések, sok-sok kérdés. Drámai fordulat végszóra, magyar módra. Itt valaki titkol valamit.

A kecskeméti megyei kórház főigazgatóját nem sikerült elérnünk.
A kecskeméti megyei kórház főigazgatóját nem sikerült elérnünk.

Ha már külföldi példákat hoztunk fel a passzív eutanáziára, nem árt külön tisztázni a csecsemők esetét. Alkalmazhatók-e a szigorú szabályok a csecsemőkre, akik sem gyakorlatilag, sem jogilag nem döntés- és cselekvőképesek? Lehet-e a szülő a csecsemőeutanázia aktív szereplője? Ezt a kérdést már a Weborvos online egészségügyi magazin teszi fel, és válaszolja is meg.

2000 augusztusában, Hollandiában egy igen ritka, gyógyíthatatlan anyagcsere-betegségben és csontfejlődési zavarban szenvedő kislány született, akinek az életkilátását az orvosok legfeljebb 30 hónapra becsülték. Szopni nem tudott, anyatejes táplálása gyomorszondán keresztül történt. A szülők aggodalma, a kilátástalan küzdelem lelki frusztrációt okozott. A csecsemő hét hónapos korában az orvosok döntöttek: feladták a küzdelmet, és a szülők hozzájárulásával megszüntették a baba táplálását, majd morfininjekciót adtak neki véget vetve a szenvedésnek.

Évente mintegy 15 súlyos, halálos betegségben szenvedő újszülött lát napvilágot Hollandiában, legtöbbjüknek gerincfejlődési rendellenessége vagy kromoszóma-abnormalitása van. A csecsemőeutanázia azonban eddig Hollandiában is illegális volt, és ha történtek is a fentihez hasonló példák, az orvosok tartottak a jogi következményektől. A helyzet azonban megváltozott, és a törvényi szabályozás révén Hollandia a világ első országa lesz, ahol mind a felnőtt, mind a csecsemőeutanáziát engedélyezik – szigorúan szabályozott jogi keretek között.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges hajshow a Dunapart Rezidenciában!

Jövő héten nemcsak a Glamour napokon frissítheted fel ruhatáradat, hanem kívülről is megszépülhetsz.… Tovább olvasom