Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Csapatmunka a magas vérnyomás kezelése

Az emelkedett vérnyomás mindig kezelést igényel, amely lehet gyógyszer nélküli eljárás, de a megfelelő célérték eléréséhez legtöbbször gyógyszereket is kell szedni.

Az erre vonatkozó szakirodalom összesített értékelésének eredményeit az Archives of Internal Medicine legújabb száma közölte. A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség a magas vérnyomás. Felnőttkorban minden harmadik-negyedik embernek kóros szintre emelkedik a vérnyomása, aminek súlyos következményei lehetnek. Az egészséges vérnyomás a nemzetközi normák szerint 140/90 higanymilliméter. Az első, nagyobb szám a szisztolés nyomás: ilyenkor a főverőérbe a szív bezúdítja a vért, és ezért a vérnyomás hirtelen a legnagyobb szintre nő.

A második szám a hazai köznyelvben a "per" érték: azt mutatja, hogy minimálisan milyen nyomás uralkodik az érrendszerben, amikor a szív ellazul, amit szaknyelven diasztolénak neveznek. Ha valakinek a vérnyomása emelkedett, megnő a szívroham vagy az agyi katasztrófa esélye. A szívinfarktusok felében, a szélütés esetek 82 százalékában kimutatható a magas vérnyomás oki szerepe. Ezért fontos, hogy időnként mindenkinek megmérjék a vérnyomását, és ha ismételten magas szinten van, hatásosan kezeljék. Lehetséges, hogy gyógyszer nélkül, megfelelő életmód-változtatással is - a sófogyasztás visszafogásával, a túlsúly csökkentésével - elégségesen leszorítható a vérnyomás, de általában gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Ma igen sok, hatásos készítmény létezik. Noha a doktor receptre fölírja a tablettát, a páciens pedig kiváltja a gyógyszertárban, vizsgálatok bizonyítják, hogy a magas vérnyomásos betegek közül csak minden harmadiknak sikerül megbízhatóan normális szintre beállítani a vérnyomását. Barry Carter és munkatársai 37, nemzetközi vizsgálat eredményeit tanulmányozták.

A vérnyomás mérséklése akkor volt a leghatásosabb, ha az orvoson kívül a kezelésbe bevonták a gyógyszerészt is, aki a vérnyomáscsökkentő kiváltásakor beszélt a beteggel a pontos gyógyszerszedés jelentőségéről, illetve az ápolónő, gondozónő rendszeresen felhívta telefonon vagy felkereste otthonában a pácienst. Sok országban a magas vérnyomás kezelését orvos-patikus-gondozónő trió végzi, ami főleg az idős, egyedül élő emberek esetén igen eredményes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogozáson kapták Harry Pottert

Daniel Radcliffe elég nagy bajba kerülhet, ha tényleg bebizonyosodik, hogy ő látható azon a fotón,… Tovább olvasom