Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Csányi Sándor a férfivágyról

Férfiak titkos vágyával játszott el Csányi Sándor a legújabb magyar játékfilmben, a Poligamyban: kilenc hónap alatt fél tucat nő váltotta egymást a hálószobájában.

A színészt a monogámiáról és a szerelem játékszabályairól faggattuk.


– Poligamy: Egy férfi, hét nő. Vagy nem is emlékszem, még többen voltak? Orosz Dénes első játékfilmjében szinte minden reggel más nő mellett ébred. Valóban flörtre, örökös hódításra vágyik a férfi, és a monogámiát csak magára erőlteti?

– A kérdés típus- és korfüggő – szerintem. A huszadik század elején főleg vidéken nagy volt a társadalmi nyomás: összeházasodtak az emberek, és leélték együtt az életüket, hiszen alapvetően szabálykövetők vagyunk. Persze akkor is közbecsúszhatott egy-egy nagy szerelem... Ma már könnyen átlépjük a határokat, nem küzdünk, nem alkalmazkodunk minden erőnkkel. A hatvanas évek szexuális forradalma, a nők emancipációs törekvései a férfiak hozzáállását is megváltoztatták a szerelemhez, a monogámiához. Ma minden azt sugallja: legyél boldog, találd meg önmagad. És ha mindenki ezt csinálja, nekem sem olyan nagy gond ezen az úton járni. Valójában nem tudom, mi a jó megoldás.


– Létezik a férfiak által oly sokat emlegetett ˝vadászösztön˝?

– Igen. A férfiban ez benne van: szükségét érzi, hogy becserkésszen és elejtsen mindenféle „vadakat". Persze ez az érzés erősödik vagy gyengül, attól függően, hogy milyen kapcsolatban élünk. Működnek-e otthon a dolgok. Bennünket a szerelem vagy a félelem – hogy elveszítjük a kedvesünket – tart attól vissza, hogy hűtlenkedjünk, hogy egy egyéjszakás valamivel, akármivel elrontsunk mindent.


– Játékszabályok a szerelemben?

– Nem tudok párhuzamosan szeretni. Nem az én stílusom. Szerintem egy hasonló helyzet mindenki számára megalázó.


– A Poligamyban egy átlagos, talán kicsit szorongó férfi bőrébe bújt, aki nem az a kezdeményező típus. De sármőrt is játszott már, női közönségétől gyakran hallani: ön az ügyeletes szívtipró. Milyen férfi valójában Csányi Sándor?

– Nem tudom, milyen vagyok. De jó eljátszani a romantikus szerepeket, minden férfi vágya, hogy magabiztosnak tűnjön. Ez olyan, mintha úgy tudna udvarolni egy nőnek, hogy már minden le van szervezve, meg van írva a szöveg. Nem gond, ha éppen nem jut eszedbe valami jó duma. Ilyenkor eljátszol azzal a gondolattal, hogy milyen lennél olyankor, amikor a legjobb formádat nyújtod. Egyébként a 25 filmemből talán egyben, a Csak szex és más semmiben játszom igazi szívtiprót. Szerintem üres volt ez a polc, és gyorsan beraktak oda engem.


– Az ön számára milyen az ideális nő?

– Nincs ilyen, de a filmben Bartsch Kata karaktere tetszett: otthon főzöget, jól lehet vele élni. Nagyon édes a Réti Adrienn által megformált nő is, igazán szexi csaj. Minden férfinak az a vágya: a felesége egyszerre legyen anya és szerető. És minden nő arra vágyik, hogy a szeretett férfi legyen gondoskodó, romantikus, mindeközben tartogasson meglepetéseket. Sokféle panelnek kell megfelelni. Szerintem minden normális nőben megvan a családteremtés, a gyermeknevelés vágya, és elő tudja csalni a kislányt és a szexi csajt is, akit meg kell hódítani. A párkapcsolati társasjátéknak pont az a lényege, hogy ezeket a szerepeket jól kell tudni váltogatni.


– A magánéletéről nem szokott beszélni. Aki éppen otthon várja, nem féltékeny a filmekben zajló romantikus jelenetek, elcsattanó csókok miatt?

– Ez egy ilyen szakma. Az a lényeg, hogy tudod, meddig tart. Amikor elindul a felvétel vagy felmész a színpadra, kutya kötelességed beleszeretni minden csajba, akivel játszol. Ha ezt hazaviszed, abból majdnem mindig probléma van. Régi szabály: a partneredbe igazából ne szeress bele! Akkor elillan a varázs, amit a néző is megérez.


– Mi az a szerep, amit szívesen eljátszana?

– A Boldogtalanokat próbálom a budapesti Radnóti Színházban. A világ legszebb szerepe. És megkaptam. Pont erre vágytam.

Olvasóink írták

  • 1. maradando 2010. január 13. 01:11
    „Szóval=kielégitésre vár !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azért zenélünk, mert szeretünk zenélni

Minden héten más városban horzsolja fel a csendet, fokozza a hangulatot Magyarország egyik… Tovább olvasom