Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Csalódást okoznak Németországban az energiatakarékos égők

Csalódást okoznak az energiatakarékos égők Németországban. A legkülönbözőbb áruk, illetve termékek minőségének ellenőrzésével foglalkozó Warentest Alapítvány (Stiftung Warentest) legutóbb az energiatakarékos égőket vette górcső alá, és a vizsgálatból kitűnt, hogy azok többsége csaknem elégtelenre vizsgázott.

Az alapítvány honlapján nyilvánosságra hozott közlemény szerint a szakemberek 28 energiatakarékos égőt vizsgáltak meg, és azok közül csak 3 érdemelte ki a jó minősítést. Kétharmaduk a jótól messze elmaradó, kielégítő érdemjegyhez jutott, míg 6 égőt az illetékesek hibásnak minősítettek.

A vizsgálat különböző márkákra, köztük a legnagyobbakra - az Osramra, a Philipsre és a Megamanra - is kiterjedt, és kivétel nélkül leszerepeltek. Az alapítvány szerint tartós használat esetén az energiatakarékos égők fényereje gyors ütemben gyengül.

Ez azt jelenti, hogy az égők az idő múlásával veszítenek fényerejükből, eközben azonban áramfogyasztásuk nem kisebb a hagyományos égők fogyasztásánál. Az energiahatékonyság fokozatos mérséklődése ily módon csökkenti a hagyományos izzókkal szembeni környezetvédelmi-, illetve költségelőnyöket.

A vizsgált izzók jelentős része már kevesebb mint 6000 óra után felmondta a szolgálatot, miközben a gyártók előzetesen mintegy 10 ezer órát vagy ennél is többet garantáltak. Ugyancsak gyengének bizonyult az izzók úgynevezett kapcsolási megbízhatósága is.

Ez azt jelenti, hogy az energiatakarékos égők jelentős hányada nem bírta a sorozatos ki-, illetve bekapcsolást. A vizsgálatkor alkalmazott tartós teszt során egyes égők már 5 ezer ki-, illetve bekapcsolás után tönkre mentek.

A nagyon jó modellek több mint 70 ezer ki-, illetve bekapcsolást bírnak - közölte összehasonlításképp a Warentest. Az egyetlen "vigasz": a Warentest közlése szerint a tesztelt izzók többsége úgynevezett kifutó modell volt, és azóta újra cserélték őket.

Olvasóink írták

  • 1. kumpala 2010. március 28. 19:20
    „Nehéz lett volna megírni, melyik izzó szerepelt jól?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas áron keltek el Napóleon feleségének levelei

Magas áron keltek el Jozefina francia császárnénak, Bonaparte Napóleon első feleségének levelei,… Tovább olvasom