Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Csak az olasz nők karcsúsodtak

Legyőzték vagy lefogyták (mondhatnánk) a világot az olasz nők, derül ki egy kutatásból, mely arról számol be, hogy csak az olasz nők karcsúsodtak az elmúlt évtizedekben a nyugati világban tapasztalható elhízásjárvány ellenére.

Szakértők szerint mindez az Olaszországban végbement kulturális váltásnak és az egészséges mediterrán étrendnek köszönhető, valamint egyszerűen annak, hogy jobban figyelnek vonalaikra az olasz nők - olvasható a The Lancet című brit orvosi folyóiratban.

A mai szépségideál "nagyon különbözik a háborút követő időszakétól, ha megnézzük az 1950-es évek színésznőinek fotóit" - kommentálta Maria Rosaria DíIsanto, trevisói táplálkozási szakértő.

A Tha Lancetben most közzétett tanulmány a világ 199 országában vizsgálta a testtömegindex (BMI) változását 1980 és 2008 között. Az adatok szerint az olasz nők BMI indexe egyedülálló módon csökkent: az 1980-as 25,2-ről 24,8-re 2008-ban. Ugyanezen idő alatt a brit nők BMI értéke 24,2-ről 26,9-re emelkedett, az amerikai nőké pedig még erőteljesebben 25,0-ról 28,3-ra nőtt.

DíIsanto úgy véli, az olasz nők ma már tudatosabbak a testsúly és az egészség kapcsolatát illetően, az olívaolajon és sok növényi roston alapuló mediterrán étrend pedig kedvező hatású.

A most közzétett adatok szerint mind a nőknél, mind a férfiaknál Nauru vezeti az elhízási listát, előbbieknek 33,9 a testtömegindexe, utóbbiaknak pedig 35. A fejlett országok között az Egyesült Államok szerezte meg az első helyet, a férfiak BMI indexe átlagosan 28,5, a nőké pedig 28,3.

Nemcsak a szépség, a szépségideál (fogalma) sem értelmezhető egyféleképpen, s rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, kis fotóösszeállításunk jól példázza ezt:Megjegyzés:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint túlsúlyos az az ember, akinek testtömegindexe (BMI) meghaladja 25-ös mutatót. A testtömegindexet a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa adja meg.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2011. február 07. 16:38
    „Monica Belucci mindörökké...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beckhaméknek kislánya lesz!

A jelek szerint teljesül Beckhamék legnagyobb vágya: negyedik gyermekük az orvosi vizsgálatok… Tovább olvasom