Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Csak a Pufin ad nekem erőt: Bud Spencer 80 éves

Mackós termet, szakáll, lapáttenyér és hatalmas szív - így szerette meg a világ Piedonét, azaz Bud Spencert, aki október 31-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

Carlo Pedersoli néven Nápolyban született, állítólag világra jöttekor hat kilót nyomott. A jómódú család akkor ment tönkre, amikor kikötői vasgyáruk előtt felrobbant egy hajó. Carlo nyolcévesen kezdett úszni, de sportolói álmai ekkor még nem voltak. Egy évig a római egyetem kémia szakán tanult, majd családjával Dél-Amerikába költözött. Carlo két év múlva hazatért, s a kémiát feledve a jogi karra iratkozott be, de leginkább sportkarrierjét építette. 1948-ban mellúszásban, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban lett olasz bajnok egy percen belüli idővel. Ugyanebben az évben az olasz vízilabda válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az 1952-es helsinki olimpiáról ezüstéremmel tért haza. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, aztán több világversenyen nem indult.


Best of Bűnvadászok.


Elindult viszont filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel, római katona volt például az Olaszországban forgatott Oscar-díjas Quo vadis című amerikai filmben. 1967-ben, amikor súlygyarapodása miatt búcsút kellett vennie a vízipólótól, igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem). Ebben a makaróni-westernben már mint Bud Spencer szerepelt, oldalán a későbbi állandó partnerrel és jó baráttal Terence Hill-lel. (A legenda szerint vezetéknevét Spencer Tracy iránti tiszteletből vette fel, a Budweiser pedig kedvenc sörmárkája.) A habkönnyű vígjátékban a kacagtató poénok számát csak a hatalmas pofonoké múlta felül. A híres bunyós páros vígjátékok sokaságában szórakoztatta ezután a nagyérdeműt: Az ördög jobb és bal keze (1971), Különben dühbe jövünk (1973), És megint dühbe jövünk (1978), Kincs, ami nincs (1981), Szuperhekusok (1985).


Csak a Pufin ad nekem erőt!


Bud Spencer szólókarrierje is sikeres volt. Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek a behemót, jólelkű, de kemény öklű nápolyi zsaruról. Komolyabb témájú filmekben is megállta a helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől - elhízása miatt - már nem forgat csihipuhi filmeket, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként osztja az igazságot (Extralarge, Professzor Clementi).

Mert a kamion a miénk...


Népszerűsége az évtizedek során mit sem csökkent, hiszen a televíziós csatornák rendre műsorra tűzik egy-egy filmjét. Az örökifjú Piedone ugyan már nem forgat, a civil életben azonban jól menő vállalkozásai vannak. Olaszországban két légitaxi vállalata működik, ő maga is rendelkezik pilótavizsgával. Bud Food néven gyorsétterem hálózatot működtet, amelyben kizárólag olasz ételeket kínál. Külön érdekesség, hogy a hálózat éttermei kéthetente teljesen új belsőt kapnak. A tanulásra még hetvenévesen is volt energiája: lányával együtt szociológiát hallgatott az egyetemen, a tanári kar általános megdöbbenésére.


Hét, Te! Miért véded ezt a dagadt barmot?


Bud Spencer 1960 óta él példás házasságban, amelyből két leánya és egy fia született. Hívő katolikus, családszerető ember.

Olvasóink írták

 • 15. szabotázs 2009. november 01. 15:07
  „Happy Birthday my favorite! Cheers”
 • 14. lebeke 2009. október 30. 18:46
  „Sinkovits Imréről és a többi nagyokról tényleg méltatlanul kevés a megemlékezés. Esetleg valamilyen évfordulójukon (most lenne ennyi meg annyi éves...stb) Nem azt mondom hogy hetente ők folyjanak a csapból is, biztosan meg lehetne találni az arany középutat. Szerencsére, aki akar hozzá tud jutni felvételekhez, írásokhoz, amik rólak, általuk szólnak. Én sokszor rákeresek rég elhunyt emberekre (persze akik eszembe jutnak) a google-ban. Egyik nagy kedvencem Kaló Flórián , hát nem viszik túlzásba a róla szóló megemlékezéseket sem . Tüskevár most megy hétköznaponként valamelyik adón, tv2? Duna? Nem is tudom pontosan.”
 • 13. sagem 2009. október 30. 13:38
  „Sárika! Tökéletesen igazad van, és egyetértek CsakZsófival is, mert én tényleg rajtuk nőttem fel! Akkor voltak frissek ezek a filmek, mikor én általános iskolába jártam. És úgy mentünk moziba: Bud Spencer, Terrence Hill?! Már csak jó lehet! Még úgy is válogattam: francia-olasz: tuti, hogy jó film. De könyörgöm: tényleg miért kell minden ünnepkor benyomni a filmjeiket? Kereskedelmi TV-k főleg nagyon tudnak! Amikor van egy nemzeti ünnep, még véletlenül sem adnak valami aktuális filmet - jó, nem azt várom, hogy "képezzék" a népet -, de olyan sok szép régi magyar film van! (nem ilyen fekete-fehérben lévő nézhetetlen filmekre gondolok - bár én azokat is szívesen nézem, de vannak olyanok is, melyek később készültek) És hova lettek a régi szép magyar filmek, a Tüskevár, és a Tenkes Kapitánya? (Zenthe Ferenc is megérdemelne annyi tiszteletet tőlünk, mint Bud Spencer!)
  És a többi nagyjaink: Sinkovits Imre, az utolérhetetlen, pótolhatatlan! Tisztelegjünk már a mieink előtt is! Vagy senki nem lehet próféta a saját hazájában? És Cseh Tamás? Ismeritek? Nem csak Jaco halt meg!”
 • 12. Sárika 2009. október 30. 12:22
  „Akármilyen bunyós filmet csináltak ők ketten, legalább volt valami értelmes története az egésznek ellentétben a mai akciófilmekkel, ahol szitává lövik egymást minden következmény nélkül, folyik a vér literszám, mindenki tökéletesen harcol és használja a fegyvereket, de a film mondanivalója nulla és senki nem nézné ha nem lenne bennük ilyen-olyan effekt. Az ő filmjeik legalább élethűbbek voltak mint a maiak.”
 • 11. fan 2009. október 29. 22:36
  „Két nagy színész. A filmjeik megunhatatlanok és viccesek.”
 • 10. lebeke 2009. október 29. 22:34
  „Truder, igazad, van !
  fióka: :))
  Sőt! Te mondd, hogy bankrablás, mert a te hangod mélyebb! :) Vagy valami hasonló...”
 • 9. fióka 2009. október 29. 21:28
  „analulu mama menni sziget lenni ungabunga:D”
 • 8. sRacz 2009. október 29. 21:19
  „Isten éltessen! Imádom a filmjeiket :)”
 • 7. Truder 2009. október 29. 19:30
  „Isten Éltesse!Bár a magyar "Badszpenszer" Is megérhette volna ezt a kort...”
 • 6. Spitfire 2009. október 29. 19:15
  „a 2 legjobb arc a világon!”
 • 5. CsakZsófi 2009. október 29. 18:48
  „Isten éltesse!!!!!
  nagyon szeretem a filmjeiket,pedig csak 20éves vagyok :) rajtuk nőttem fel!!
  ő egy igazi példakép is!”
 • 4. lacim6 2009. október 29. 18:17
  „Mai napig az egyik kedvencem.”
 • 3. kolopeti 2009. október 29. 16:58
  „szerintem nem lehet őket megunni birom őket!”
 • 2. gamergabor 2009. október 29. 16:46
  „egy ideig bírtam a filmjüket de talán nem kellene mindenféle ünnepnapon telenyomni velük a csatornákat
  amúgy nem rosszak csak hamar meglehet így unni”
 • 1. fióka 2009. október 29. 15:30
  „Az egyik legjobbak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilábalni a szakításból

A szakítást feldolgozni nem egyszerű, főleg, ha egy szerelmet kell vele elgyászolni. Király Linda és… Tovább olvasom