Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Cozma-ügy: a lokál vezetői feljelentették a helyi főzsarut

Veszprém - A Cozma-gyilkossággal összefüggésben feljelentették a Veszprém megyei rendőr-főkapitányt és szóvivőjét a veszprémi Patrióta lokál üzemeltetői, mert a hozzájárulásuk nélkül nyilvánosságra kerültek a lokál belső kameráinak felvételei, s azokat már a Marian Cozma meggyilkolását követő napon sugározták a televíziók.


A nevük elhallgatását kérő üzletemberek a gyilkosság óta először nyilatkoztak részletesen a történtekről az MTI-nek.

A lokál üzemeltetői előbb a főkapitánynak írt levélben sérelmezték a felvételek nyilvánosságra hozatalát. Mint mondták, válaszában a tábornok arra hivatkozott, hogy a média talán segíteni tudja a nyomozást, s ennek érdekében jogosultak voltak a felvételek közreadására.


Egy-két gyönyörű gól Marian emlékére.


Perlik a tévéket is?

A szórakozóhely vezetői ezzel szemben úgy vélekedtek, hogy ez csak a szenzáció-hajhászást szolgálta.

Elmondták: amennyiben a televíziók a rendőrség nyomatékos kérése ellenére sem voltak tekintettel a személyiségi jogokra, velük szemben is pert kezdeményeznek.

Időközben látták televízióban, hogy újabb, osztott kamerás felvételek - ahol négy-öt kamera látszik egyszerre - is nyilvánosságra kerültek, s ezek miatt ugyancsak jogi lépéseket tesznek.


A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság közleménye 

A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményben leszögezte, hogy nem adtak ki osztott kamerafelvételeket a médiának.

Február 8-án 2.55 órakor a Patrióta lokál egyik alkalmazottja bejelentést tett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint "verekedés van a Skorpió előtt".

2.58 órakor járőr indult a helyszínre, aki 3.02 órakor ért a lokálhoz. A cselekmény bejelentését követően a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és közrendvédelmi állományát soron kívül berendelték: a nagy erőkkel megkezdett nyomozásban 100 rendőr vett részt - olvasható közleményben.

Közölték azt is, hogy "a sajtóhírekkel ellentétben, február 7-én éjszaka Veszprémben nem négy, hanem tizenegy rendőr volt közterületi szolgálatban".

A Patrióta lokál elnevezésű szórakozóhelyről a közrendet és a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekményről vagy szabálysértésről az elmúlt egy esztendőben nem érkezett bejelentés a főkapitányságra".

Váradi Piroska, a főkapitányság szóvivője azt közölte, hogy névtelen bejelentésekre, levelekre és nyilatkozatokra nem szoktak reagálni, ez egyszer azonban kivételt tettek."A szemtanúknak védelem járna"

Véleményük szerint ugyanis személyiségi és kegyeleti jogok is sérültek, hiszen Marian Cozma életének utolsó másodpercei láthatók a felvételeken.

Mint mondták: a szemtanúknak védelem járna, nem a sajtónyilvánosság."Mindenkitől, aki szerepel a felvételeken, elnézést kérünk, noha nem mi hoztuk nyilvánosságra a videókat" - közölték a lokál üzemeltetői.

A Marian Cozma meggyilkolásával és két kézilabdás társa életveszélyes, illetve súlyos sérülésével végződő éjszakán történtekről a lokál egyik vezetője elmondta, hogy február 8-án 2.55 órakor már a dulakodás kezdeti pillanatában hívták a mentőket és a rendőrséget.

"Ez a csapat a Patriótában még sosem járt"

A mentők 10 perc múlva jöttek, 15 perc elteltével két gyalogos rendőr érkezett, majd újabb 10-12 perc múlva két járőr gépkocsival. Hozzáfűzte: fél négy körül érkezett még 8-10 rendőr, s 6 órakor találkozott az első magasabb rangú rendőrrel.

Elmondása szerint saját, több órán át tartó kihallgatásán többször kérte, hadd beszéljen egy rendőri vezetővel, mert használható információi vannak, azokról akik a bárban voltak, a hajnalban bezúduló társaságon kívül. Megjegyezte: ez a csapat a Patriótában még sosem járt.

Mint mondta, csak a gyilkosság után négy nappal találkozhatott a bűnügyi osztály megbízott vezetőjével, s ekkor már kérték, hogy nevezze meg a felvételen látható személyeket.

"Cozma rázuhant több összetört üvegpohárra"

Közölte, hogy Marian Cozmát feltehetően lent a discóban nem szúrták meg.

A bárpultnál rendelt egy italt, de mivel egy kedvenc száma kezdődött el, ezért táncolni ment a partnerével, ám négy-öt másodperc múlva már kezdődött is a dulakodás. Cozma eközben elesett, s rázuhant több összetört üvegpohárra.

Ez sértette meg az oldalát, a rendőrök meg is találták a helyszínelés során ezt a véres üvegszilánkot; így lehetett véres a pólója már lent.

Ezután a kézilabdázók néhányan Cozmával felmentek a földszintre, s a dulakodást kezdeményező társaságból is néhányan Cozmáék után indultak.

49 másodperc alatt végezték ki

Az üzemeltető kitért arra is, hogy neki a rendőrök elmondták, miszerint a boncolás során kiderült, hogy két szúrt sebe volt Cozmának; egyik hátulról érte vesetájon, a másik pedig a szívszúrás volt elölről.

De valószínűen két különböző eszközzel adták le a szúrásokat - tette hozzá.

Kint a Virág Benedek utcában körbefogták Cozmát (a szemtanúk szerint négy emberrel hadakozott), s ekkor vesén, majd szíven szúrták. Szerinte az egész történés - a lenti lökdösődéstől kezdve Cozma utcai megszúrásáig - lezajlott 49 másodperc alatt, s Cozma támadói azonnal eltűntek, szanaszét futottak.

Nem bántották a pultosnőt?

A lokál vezetői éles szavakkal illették a "szenzációhajhász" bulvársajtót és hírportálokat, amelyek valótlan állításokkal rontják a szórakozóhely hírnevét.

Bulváros kitalációnak nevezték például, hogy a gyilkosság éjszakáján a pultosnő fejét a pultba verték és összetörték volna az állkapcsát.

Ugyancsak légből kapottnak minősítették a védelmi pénzről szóló feltételezéseket.

Mindenkit perlünk, aki olyan hangvételt használt, amelyben bennünket hamis színben tüntetett és tüntet fel, s rontja a hírnevünket, illetve ha vendégeink, alkalmazottaink, a tulajdonos és a magunk személyiségi jogai sérülnek a jövőben" - hangsúlyozták.

De milyen lehet a legkevésbé biztonságos? 

Elmondták, hogy a lokál február 20-án újra kinyitott, de a továbbiakban zártkörű klubként működik, ahová csak klubkártyával lehet belépni.

Klubkártyát pedig csak az kaphat, aki a személyes adatait megadja. Hozzátették, hogy a szórakozóhelyen mindig békesség volt, nem véletlenül kapta meg 2008-ban Veszprém legbiztonságosabb szórakozóhelye címet.

Olvasóink írták

 • 10. varaljaitom 2009. március 03. 21:08
  „Nem tudom hol hallottam, de állítólag a tulajok is Enyingiek.”
 • 9. Judytka 2009. március 03. 18:55
  „Talán csak Cozma tudná a hiteles verziót,de lehet,hogy ő sem.”
 • 8. narrator 2009. március 03. 18:17
  „Kik a Patrióta bár tulajdonosai? Talán így tisztulna a kép.

  Megvárták míg az erősebb hírek mint (Cigányszentgyörgy) elsöprik a Cosma-ügyet és most saját verziójukkal szennyezik a médiát és az internetet. Igazi, undorító, pénzéhes, haszonleső, bűnözöi, ügyeskedő magyar vállalkozói szemlélet.”
 • 7. PrettyWoman 2009. március 03. 17:56
  „Szerintem kár perelniük. Igenis joga van a népnek látni meg megtudni, mi történt ott valójában. Bár az igazat sosem fogjuk megtudni, mert kint sajnos nem voltak térfigyelő kamerák. (Én kötelezném a szórakozó-hely tulajdonosokat ennek felszerelésére is). A teljes igazságot csak szegény Marian tudja, ő meg a sírba vitte magával. Egyébként lehet, hogy a pénz miatt, de az is lehet, hogy azért nyilatkoznak így (kicsit bűnpártolónak tűnve), mert félnek. Nem? Végül is érthető lenne. Lehet, hogy ők is utálják a támadókat, de félnek. Hiszen ne feledjük, öt ember van fogdán, előzetesben. Lehet, hogy abból 3 kiszabadul 30 nap múlva. És ott egy 25-30 fős társaság járt akkor, tehát igen sok gané van még szabadlábon. Nos, nem csodálom, ha nem mernek ellenük nyilatkozni. Persze, senkire sem fognak emlékezni és a pultos kislánnyal sem történt semmi incidens. Őszinte legyek? A helyében lehet, hogy én is csendben maradnék. Mert lehet, hogy legközelebb engem szúrnak szíven. Vagy vesén, de hát az is elég.”
 • 6. gagarin 2009. március 03. 17:07
  „van itt más verzió is:stop.hu/articles/article.php?id=460881”
 • 5. gagarin 2009. március 03. 15:59
  „meg azt az előadót is aki ezeknek a kényszer ill. kényszeredett "vállalkozóknak" az engedélyt kiadta! végzettség?=föld és népművelő! tényleg hol vannak azok az oknyomozó firkászok akik meg mernék kérgezni a pultoslányt,kidobót,vagy a személyzet más tagját? NINCS VÉR A PUCÁBA????????”
 • 4. Vidéki 2009. március 03. 14:58
  „Az ilyen hozzáállásu tulajdonosok faj vagy tett társak,hogy pártolótagok az biztos.”
 • 3. narrator 2009. március 03. 14:08
  „Na kisalfold.hu itt a feladat, lehet újságírósdit játsztani: felkeresni a pultoslányt és megkérdezni mi igaz az elmondottakból?

  Mert a pénzéhes tulajoknak - elnézést -, de nem hiszek.”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. március 03. 13:36
  „Öregem, ezt a filantropikus kiszólást! Hogyaszongya: "kegyeleti okok" miatt nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni a felvételeket. Ezzel még egyet is értenék, csakhogy a tulajoknak egyszerűen az a bajuk, hogy nem ők adhatták el jó pénzért a felvételeket a sajtónak, és így elestek egy halom steksztől. A pultoslány pedig annyira érintetlen maradt, hogy azóta (három és fél hete) nem mer megszólalni, igaz? Gyanús ez az egész. Valami bűzlik Veszprémben. Ja, annak a bizonyos 20-25-30 zsírosbőrű retekfajzatnak pedig továbbra is azt kívánom, hogy járjanak mielőbb csűrdöngölőt a kenderkötél végén.”
 • 1. Hunicum 2009. március 03. 13:27
  „Mi van?! Visszaesett a forgalom és pótolni kell a veszteségeket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsült Joshi Bharat fegyvere, a világbajnok lába bánta

Budapest - A Hal a tortán legutóbbi forgatásán nem igazán jól sült el Joshi Bharat lőgyakorlata -… Tovább olvasom