Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Conchita Wurst és osztrák örömmámor - fotó

Kállay-Saunders Andrásnak örök emlék marad az Eurovíziós Dalfesztivál.
Örök emlék a szereplés, soha nem felejtem, el, öreg bácsiként visszanézve is emlékezni fogok arra, hogy Magyarországot képviseltem az Eurovíziós Dalfesztiválon - mondta Kállay-Saunders András hétfőn Budapesten.

A koppenhágai verseny szombati döntőjében Running című dalával az 5. helyen végzett énekes a sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva kiemelte: előre megjósolta az osztrák Conchita Wurst győzelmét.
"Nagyon tud énekelni, bár dala nem találkozott az ízlésemmel. Azért nyert, mert az emberek szeretik, ha valaki egyedi és nem fél önmagát adni, külsőre és zenében egyaránt" - vélekedett.

Kállay-Saunders András énekes a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai épületében tartott sajtótájékoztatón 2014. május 12-én. A magyar énekes ötödik helyezést ért el a
Kállay-Saunders András énekes a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai épületében tartott sajtótájékoztatón 2014. május 12-én. A magyar énekes ötödik helyezést ért el az 59. Eurovíziós Dalversenyen Koppenhágában május 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi


Szólt arról, hogy édesapja, Fernando Saunders, aki világhírű zenész, nála is jobban izgult Koppenhágában, különösen a pontozás elején, hiszen egy darabig első helyen állt. Kállay-Saunders András megköszönte a határon túli magyarok szavazatait (Romániától 10, Ukrajnától 3 pontot kapott).
A Running szerzőtársa, Szakos Krisztián azt fejtette ki, hogy Magyarország az elmúlt három évben mindig speciális előadót küldött az Eurovízióra, amit egyre jobban értékelnek. "A Running erős dal, de András nélkül semmit sem ért volna, vele lett hiteles" - fogalmazott. Mint elhangzott, a szerzőpáros új dala még a héten elkészül, dolgoznak a stúdióalbumon és hamarosan kiderül, mely kiadók gondozásában jelenhet meg a dal külföldön.

"Talán indulok én még valamikor a versenyen" - mondta egy kérdésre válaszolva az énekes, akit lenyűgözött az óriási koppenhágai színpad, az ultramodern fény- és hangtechnika.

Kállay-Saunders András a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az MTV Zrt. által készített A Dal című válogatóverseny, egyben showműsor februári megnyerésével kvalifikálta magát az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Conchita Wurst megérkezett Ausztriába


Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy a magyar tévénézők, akik A Dal legvégén a győztest megszavazták, jó ízléssel döntöttek, Kállay-Saunders András magas színvonalú produkciót nyújtott a dán fővárosban.
Az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjének nagyon mag
as volt a nézettsége az M1-en. Nyitray Kata, A Dal főszerkesztője beszámolt arról, hogy összesen 2 millió 380 ezer magyar tévénéző kapcsolódott be az adásba, 27,4 százalékos volt a közönségarány és 918 ezren végignézték a 3,5 órás műsort. A felvezető Elővízió szintén jól teljesített, 1 millió felett néztek bele, 10 százalék feletti közönségarányt ért el.

Szabó László Zsolt kitért arra, hogy mivel Kállay-Saunders András is az esélyesek közé tartozott, Koppenhágában érdeklődtek arról, Magyarország adott esetben készen áll-e megrendezni az Eurovíziót és igennel válaszolt. "Tartalmilag, szerkesztésileg, technikailag, munkatársi szempontból egyaránt képesek vagyunk egy ilyen nagy szabású rendezvényt levezényelni" az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) segítségével, ahogy ez minden évben történik.

Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a mostani 5. hely sokkal nehezebb körülmények között született meg, mint az eddigi legjobb magyar pozíció, Bayer Friderika húsz évvel ezelőtti 4. helye. "1994-ben Dublinban még nem volt mobiltelefonos szavazás, csak a résztvevő országok szakmai zsűrijei voksoltak, most viszont a nézők és a zsűrik véleményét fele-fele arányban vették figyelembe".

Lencsó Rita, az MTVA kommunikációs igazgatója szólt arról, hogy a magyar zsűri (amelyben Kovács Kati, Tóth Vera, Dorozsmai Péter, Náksi Attila és Palásti Kovács Zoltán Zoohacker volt benne) sorrendje Hollandia, Azerbajdzsán, San Marino, Spanyolország és Montenegró volt, a zsűritagok Ausztriát a 8. helyre tették. A magyar tévénézőknél ugyanakkor a finnek nyertek, mögöttük az osztrák Conchita Wurst kapta a legtöbb voksot, majd a hollandok, a svájciak és az örmények következtek. Gundel Takács Gábor, a közvetítés kommentátora arra hívta fel a figyelmet, hogy Kállay-Saunders András a 36 szavazó országból 25-től kapott pontot.

Nyitray Kata megemlítette a sajtótájékoztatón, hogy a magyar produkcióban készülő A Dal iránt nemzetközi érdeklődés mutatkozik, például az idei rendező Dánia képviselői is jártak Budapesten és jelezték: szeretnék még jobban megismerni, miként készül a műsor.

Korábban

Konfettieső és Conchita Wurst

Konfettiesővel, osztrák és szivárványszínű zászlókkal, transzparensekkel, szakállt festve köszöntötte rajongóinak hada vasárnap a bécsi repülőtéren Conchita Wurstot, az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák nyertesét, akinek győzelmét a tolerancia és a tisztelet jelként értékelték az osztrák politikai paletta szinte minden oldaláról.

Heinz Fischer köztársasági elnök az APA osztrák hírügynökséghez eljutatott közleményében Wurstnak gratulálva annak a véleményének adott hangot, a végeredmény nemcsak "Ausztria győzelmét jelenti, hanem a sokféleség és a tolerancia győzelmét Európában."
Werner Faymann kancellár az énekes nagyhatású előadását méltatva örvendetesnek nevezte, hogy "a zenei teljesítmény képes volt felülkerekedni az előítéleteken és az intolerancián".

A férfiként Tom Neuwirth néven született, de női külsővel, ám szakállal fellépő Conchita Wurst a döntőt követő koppenhágai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy álma vált valóra a győzelemmel, és a választással Európa megmutatta, hogy toleráns és tiszteletben tartja mindenki jogát ahhoz, hogy megválassza, miként kíván élni.

A verseny dán szervezői a toleranciát hirdették meg az idei fesztivál központi témájaként, és a meleg büszkeséget hirdető szivárványszínű zászlók egész héten lengtek Koppenhága szerte.

"Remélem változtatni tudunk néhány ember nézetén. Ő csak egy hölgy szakállal. De számunkra ez a győzelem olyan, mintha a Holdra szálltunk volna" - hangoztatta Rena Berto, Wurst ügynöke.

A 26 éves osztrák énekes a legnagyobb tapsot kapta a koppenhágai közönségtől, fellépése és győzelme azonban néhány országban dühöt váltott ki.

Conchita Wurst megérkezett Ausztriába


Fehéroroszországban, Örményországban és Oroszországban számosan követelték, hogy a dalfesztivál közvetítésekor vagy takarják ki Wurstot a képernyőről, vagy ne közvetítsék az osztrák versenyző előadását. Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Liberális Demokrata Párt vezetője egyenesen arról beszélt, hogy "több mint hatvan éve foglalta el a szovjet hadsereg Ausztriát, ám hiba volt az országot felszabadítani".

Wurst győzelmével Ausztria másodszor lett első a verseny majd hatvan éves történetében, 1966-ban Udo Jürgens nyerte a fesztivált.

"Most, hogy győztünk, jó házigazdák akarunk lenni jövőre "- hangoztatta Edgar Böhm, az ORF televízió igazgatója, hozzátéve, hogy a jövő évi jubileumi, 60. dalfesztivál előkészületei már hétfőn megkezdőnek. Az osztrák televízióban rekordnézettséget hozott a dalfesztivál döntője, amelyet mintegy másfélmillió néző kísért figyelemmel szombat este.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatér a Játék határok nélkül

Magyarországon, az MTVA közreműködésével forgatják keddtől a Játék határok nélkül vetélkedőt,… Tovább olvasom