Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Colombre: jobb, ha utolér

Három és fél éve alakult meg Győrben a Colombre Band, amely hozzáértők szerint mára az egyik legígéretesebb magyar underground zenekarrá fejlődött.

Első lemezük idén márciusi megjelenése után egyik sikeres fellépésük a másikat éri, fesztiválok, klubkoncertek, rendezvények szívesen látott vendégei. A csapat zeneszerző-szövegíró frontemberét, Váray Lászlót kértük interjúra két koncert között.

˝Imádjuk a közös zenei örömszerzést˝

– Az idei fellépési sorozat egyértelműen sikeres. Mi a Colombre titka?

– Nincs titok, ahogy Hobo mondta, a sikernek ára van, nem titka... Rengeteget dolgozunk, három éve próbálunk, koncertezünk, alkotunk, ennek a munkának az eredménye, hogy foglalkoztatott a zenekarés a rádiók is felfigyeltek ránk – menedzsment nélkül is. Közben olyan zenét játszunk, amit nagyon élvezünk, amit szívesen hallgatnánk is, csak senki más nem játssza. Imádjuk a közös zenei örömszerzést, és azt, ahogy a közönségre hatnak a dalok, a muzsikánk. Mivel elvárás, hogy stílusjegyekkel körberajzoljuk magunkat, maradjunk annyiban, a dalok fontos közös pontja a blues, így ennek és a hiphop-rock-folkzene különleges boszorkánykeveréke a Colombre Band.


– Hogyan alakul egy-egy végleges dal?

– Szerzőként én felelek a szövegekért és a zenéért is. A zenekarnak már egy véglegesnek szánt verziót tudok vinni, a daloknak aztán a próbateremben nekiesünk, készre simogatjuk, sokszor meg is változtatva az eredeti zenei részeket. Nagyon sok játékosság van a dalokban, az előadásban. Szeretem például a rapes betéteket, amik mandolinkísérettel hordoznak magukban némi pikantériát, de őrült jól működik és a Colombre Band-koncertre járó rajongók szeretik ezt a sajátos ízt. Vera fantasztikusan bánik a hangjával: már koncepció, hogy az éneke szöveg nélkül, hangszerként lép elő sok dalban. Deák Gabi egyedi, bebop stílusú gitárszólói virtuóz motívumok, emellett masszív, veretes alapozással építi az előadást. Kovács Gabira pedig sokszor még mindig furcsán néznek ˝azon a dobozon˝, pedig a cajon ütőhangszer egyre elterjedtebb. Ötletesen fordítja le a kíséretet, figurákat a cajonra, ˝rá tud dőlni˝ az egész zenekar a játékára.

Eltitkolt bugyrok, sok humorral

– Ha már a rajongóknál tartunk: a népszerűségben a nem mindennapi szövegek is szerepet játszanak?

– Sokszor meghökkentő hatást váltanak ki a szövegeink a hallgatókból, mivel kendőzetlenek, őszinték, néha olyan bugyrokba viszik az embert, amelyekről nem szívesen beszél, megzenésítve pedig biztosan nem számít rá. Mindezt persze humorral és öniróniával. Egyébként szeretem fonákjával láttatni a dolgokat, ahogy Győri Balázs, a hangmérnökünk fogalmazott: elég keményen, illetve ezt ő másként mondja...

Váray László
Váray László
– Sokáig érlelődött az első lemez. Milyen dalok kerültek rá végül?

– A ˝Tánc az ördöggel˝ megszületése annak az útnak a logikus állomása, amin 2007 tavaszán elindultunk. Két éve koncerteztünk együtt, amikor az előkészületek elkezdődtek a Déjŕ Vu stúdióban. Azokból a dalokból állt össze a lemez anyaga, amit koncerteken is játszunk. A felvételek közben kaptunk pozitív visszajelzést Gryllus Dánieltől, aki a Gryllus Kiadóba emelte a lemezt és a zenekart – ez a pillanat nagyon fontos állomás volt nekünk. A lemez idén márciusban jelent meg, a dalokban közreműködtek zenészbarátaink, Ferenczi György és a Rackajam zenekar tagjai. A tizenegy dal felvétele 2009 szeptemberétől decemberig zajlott. Februárban debütált a lemez egyetlen angol nyelvű ˝Kill me˝ című dalához készült klip, amelyet nem mellékesen Győri Balázs készített Szántai István barátunkkal.

– Erről a dalról jut eszembe: a közelmúltban volt a Colombre körül némi ˝vámpírhangulat" a médiában. Felszállt a csapat a Twilight-hullámra? Vagy épp ellenkezőleg, kifigurázza?

– Egyik sem, hanem egy hatalmas félreértés, de végül jól jöttünk ki
Kezdetek

A zenekar 2007 tavaszán született, kész dalokkal és koncepcióval, pár hónappal később már a bemutatkozó koncertjüket adták Győrben a Rómer-házban. Hagyományos dob-basszus-gitár/ének felállásban játszottak, egy évvel később egy gitárral, énekkel kiegészülve, basszusgitár nélkül és akusztikusan léptek fel. Ez a formáció a végleges és a lemezen is hallható Colombre Band: Váray László (ének, gitár, mandolin), Csordás Veronika (ének, vokál), Deák Gábor (gitár), Kovács Gábor (cajon/ülődob, vokál). További információk: www.colombre.hu
belőle. Az ˝Ölj meg!˝ című dalról, illetve annak angol, ˝Kill Me˝ című verziójáról van szó, amit még 2006-ban írtam, 2007-ben védettem le, tehát látszik, hogy a Twilight-láz még sehol sem volt akkor. Igaz, a 2010-es lemezünkön jelent meg, ezért sokan összefüggésbe hozták, de a kapcsolat csak annyi, hogy a szerelem tragikumát egy költői képpel fejeztem ki. A kínt próbáltam megfogalmazni, amit egy reménytelen szerelmes, például egy vámpír érezhet, aki tudja: nem kaphatja meg az imádott nőt, mert akkor – mivel olyan a természete – meg kell ölnie. Ezért inkább feláldozza magát, hogy a szerelme éljen. Tehát Drakula gróftól kezdve rengeteg irodalmi alakra ráhúzható ez a szöveg. Annyi történt, hogy a hírek után sok Twilight-rajongó keresett rá a dalra a videomegosztókon, és mivel egyetlen negatív visszhangot sem kaptunk, azt hiszem, megértették, miről szól. A koncerteken egyébként az egyik legkedveltebb számunk, a lemez címadó dala és a Mulatság mellett.

Örök kérdés a koncert után

– A ˝colombre˝ Dino Buzzati olasz író teremtménye, egy talán nem is létező cápa, amiről legendák szólnak. Miért épp ez lett a zenekar neve?

– A névválasztásnál az volt számomra a legfontosabb, hogy ne asszociáljanak lehetőleg semmilyen zenei stílusra a hallatán. Ha bluest vagy jazzt játszanánk, egyértelműbb lenne talán a nevünk is, de esetünkben nincs szó kitaposott ösvényről. Így jutott eszembe Dino Buzzati novellájából a Colombre név, amit nem igazán tudnak mihez kötni, főleg nem zenében. Ezzel a húzással garantáltam a zenekarnak az örök kérdést koncertek után: ˝És mit jelent a nevetek?˝

– A szezonban megtelt a zenekar naptára. Hogyan tovább?

– Mozgalmas és koncertekkel teli nyár az idei, közben már az őszi-téli koncertszervezések zajlanak. A budapesti Gödör Klub után ősszel Győrben lesz lemezbemutató koncertünk, ahol Ferenczi György és a Rackajam zenekar lesz a vendégünk. Meghívásunk van Strasbourgba, Erdélybe, illetve állomásazonosító és szignálzenén dolgozunk egy újonnan induló rádió számára. Mindezek a folyamatos koncertezés közben történnek, ahol egyébként folyamatosan járatjuk az új dalokat is, amik a lemez megjelenése óta születtek. Ha úgy tetszik, máris készülünk a következő albumra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlsúlyos stewardessek: fogyókúrára fogták a légi utaskísérőket

Huszonnyolc légi utaskísérőjét vette le a járatairól a Turkish Airlines török légitársaság és… Tovább olvasom