Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Cigányok a gyilkosságról

Szeged - A cigánybűnözés hírmagyarázatokban, de magánbeszélgetésekben is gyakran megjelenő szófordulat a veszprémi kézilabdások megtámadása óta.

A nyomozók szerint a veszprémi szórakozóhelyre egy 27 fős társaságban érkezett a 3 elkövető, akiknek volt már dolga a rendőrséggel, de arra utaló jellel nem találkoztak, amely szerint etnikai motivációjú bűncselekmény áldozata lett volna Cozma. A történtekről közismert Csongrád megyei cigány személyiségek véleményét kértük.

– Nincs cigánybűnözés, mint ahogy a magyarbűnözés sincs – jelenti ki Kovács Lajos. A Csongrád megyei vajda szerint megélhetési bűnözés viszont létezik egészen addig, amíg nem tudnak munkához, s így pénzkeresethez jutni a szegény emberek – függetlenül a bőrszínüktől. – Csongrád megyében jobban együtt tudnak élni a cigányok és a nem cigányok, mint az ország más részein.

– Sportszerető emberként is nagyon megrázott a gyilkosság híre – mondja Károlyi Sándor cigány politikus, megyei önkormányzati képviselő. – A bűnöző üldözendő, bármilyen színű a bőre, a rendőrséget meg kell erősíteni; ez a mi érdekünk is, mert mi is szeretünk békességben élni, mi is féltjük a gyerekeinket. De fontos e 800 ezres népesség szocializálása – a többség érdekében. Ezért a kormánynak támogatnia kell a lemaradott térségeket, hogy legyen munkahely, és erősödjön meg a cigány értelmiség.

– Már megint egy feketepont, amit nem lehet megmagyarázni! Nagyon szomorú voltam, amikor hallottam a tragikus végű veszprémi verekedésről – emlékszik a hétvégi tragédiára Frankie Látó. A szegedi dzsesszzenész szerint Európa más országaiban, például a francia fővárosban is számos példa akad a különböző etnikumok nézeteltérésére. E példák is azt mutatják, hogy nem szabad általánosítani. Egy 40-50 fős család egészét sem szabadna megbélyegezni egyetlen „feketebárány" miatt.

– Megdöbbentett mindnyájunkat, ami Marian Cozmával és társaival történt, mélyen elítélünk minden erőszakos cselekményt – mondta Sztojka László, a vásárhelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. – Információim szerint Vásárhelyen minden száz elkövetőből, húsz-huszonöt a roma, és hasonló a helyzet a megyében is. Nem zavar, hogy a Cozma-gyilkosság egyik gyanúsítottjával azonos a vezetéknevem. Az viszont kellemetlen volt, mikor az egyik tanárnő megkérdezte a fiamtól: Sztojka Iván rokonunk-e? Kijelenthetem: nem. Arról sincs tudomásunk, hogy ezen vidéken bujkálna, ha erről hírt kapnánk, segítenénk a hatóság munkáját.

3 törzs, 13 kaszt

– A cigánybűnözés mint rendőrségi belső zsargon kiterjedt használata ellen már az országos cigánytanács is tiltakozott. De a cigányságról is csak akkor helyes beszélni, ha az a 3 törzsünkre és 13 kasztunkra egyformán érvényes – utal a múltra Szirtesi Zoltán. A dorozsmai körzeti orvos, a rendszerváltás előtti időszak legismertebb roma közszereplője hangsúlyozza: az utóbbi évtizedekben rengetegen veszítették el munkájukat, és a halmozottan hátrányos helyzetű emberek még kilátástalanabb körülmények közé kerültek. – Erős rétegződésünk civilizációs különbségeket is jelent. Civilizálatlan rétegeink felemeléséért a mostani kisebbségi önkormányzatok nem tesznek eleget. De minden komoly kisebbségi politikus véleménye: nem halat, vagyis segélyt kell adni a cigányoknak, hanem hálót, tudást, képesítést, s hozzá vizet, amiben halászhatnak.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. dasza 2009. február 13. 10:46
  „Szerintem az érintettek véleménye akkor lenne teljes, ha erről megkérdezték volna a Mars téri kancsalgyereket és az éjszakai életben tekintélyt követelő keménymagot is.”
 • 21. SzegedUtca 2009. február 13. 05:09
  „Rendben Zsolt, különböztesd is meg látásból az embereket, bitzos segit majd neked a túlélésben.

  Tegyük fel, hogy New Yorkban sétálgatsz, és veled szembe jön egy fekete fiatal férfi. Mivel az evolúció neked megtanitotta hogy a kissebségtől óvakodni kell inkább átmégy a túloldarra, mert ott csak egy fehér férfit vettél észre. Hát ciki, mert a forma egy sorozatgyilkos, és meghaltál. Ugyanis a sorozatgyilkosok 90% fehér.
  Természetesen nem kell ezt komolyan venni, csak leirtam hátha ebből is tanúlsz vmit.

  Tamás”
 • 20. Alajos 2009. február 12. 16:10
  „Egyetértek Szilágyi Úrral:
  Vezetőink különösen nagy hangsúllyal próbálják meg megértetni a cigányság egyes rétegeivel:
  Ha nem veszik rá féltve szeretett gyermekeiket a tisztességes tanulásra, a rendszeres munkavégzést nem sulykolják beléjük már ma, ha nem mutatnak ebből példát, irtózatos nehéz életük lesz nekik is, nekünk is, unokáinknak is. Talán ma még nem késő!”
 • 19. Alajos 2009. február 12. 16:03
  „Javaslom a városi önkormányzatnak, Kisalföldnek, meg mindenkinek, akit érdekel:
  Tegyünk egy próbát!
  Hirdessük meg, hogy pl. a Nemzeti Színházunk É-i oldalán levő elburjánzott növényzetet "termőre" kell metszeni, a bokrok alatt összegyűlt kőkorszaki faleveleket-szemetet el kell távolítani. Erre hirdessen az Önkormányzat munkalehetőséget, bárkinek. Aztán óvatosan, nehogy érdekeket sértsen, becsüljük meg, hogy a jelentkezők milyen arányban képviselték a megélhetési bűnözés elől munkába menekülő kisebbséget, ill. milyen arányban lesznek a munkanélküliek, az első műszakot ledolgozottak, a kisnyugdíjasok, stb.
  Gyanítom, hogy az eredmény sokat mondó lesz...”
 • 18. Szilágyi_Zsolt 2009. február 12. 11:45
  „Túrabakancs (és Judytka, 5454, PrettyWoman), köszönöm! De attól tartok, nemigen találsz (legalábbis ma még nem) olyan újságot, amelyik vállalná ezeket és a hasonló gondolatokat. Aki ilyet leír, azt automatikusan kikiáltják rasszistának, pedig Isten látja lelkem, én nem vagyok az. Felőlem éljen békében a cigány is; ha ezt becsületes munkából, tisztességesen viselkedve teszi, úgy, hogy mindenben követi a többségi normákat, akkor a kutyát sem érdekli a bőre színe. Ma azonban csak elenyésző hányaduk az, aki így éli a mindennapjait.

  Én igyekszem úgy állni a dolgokhoz, hogy minden irányból megvizsgáljam az adott kérdést, amely éppen szóba kerül (az internet világában ez nem is jelenthet problémát). Így hát kérdem: mit lehet arra mondani, amikor az ország különböző részeiből, mindenhonnan garmadával olvasni a panaszokat e kisebbség viselkedésével kapcsolatban? Ezer esetet olvastam olyanoktól, akik megpróbáltak segíteni a cigányokon.
  Például: az idős néni jó szándékúan kisegítette a cigány családot ezzel-azzal, adott nekik zöldséget, száraz élelmiszert, miegymást, erre ők hálából először szétlopták a kertjét, aztán mikor nem volt otthon, a házát is kifosztották. Rasszista volt a néni, ugye? Vagy mikor a vállalkozó munkát kínált a cigányoknak, és szemközt röhögték, hogy annyi pénzért két szalmaszálat sem tesznek keresztbe. Hiába, nagy úr a megélhetési kényszer...
  Egy másik férfi szintén cigányokat vett fel dolgozni. Egy részük még aznap otthagyta a munkát, több közülük szintén csak 2-3 napig bírta, volt, aki egy hétig, de azalatt ellopott ezt-azt, és volt, aki nagy nehezen, gyalázatos hatásfokkal, de végigdolgozta a hónapot, viszont amint megkapta a fizetését, többé nem látták. Ez a férfi is rasszista volt, nem jól alkalmazta a cigányt. Kevés pénzért sokat akart tőlük, hát tűrhető ez? Aztán hallani olyat, mikor a ci... bocsánat, ismeretlen fémhulladékgyűjtők közveszélyt okoznak olyan fémtárgyak eltulajdonításával, amelyek azért vannak, hogy az emberek életét, biztonságát, civilizált környezetét védjék. Csatornafedelek, fémszerkezetek, közlekedési táblák, vasúti alkatrészek, köztéri szobrok, templomi harangok(!!!) ellopása. Mindenki tudja az adott környéken, sokszor név szerint, kik voltak, de a rendőrség fütyül rá, mit mondanak. Nem tehetnek semmit, ugye, mert a törvények...
  Azután a környezet. Mese habbal, hogy a mélyszegénység és kosz, rendetlenség feltétlenül édestestvérek. Ez csak igény és kultúra kérdése. A legtöbb cigánynak palotát is lehetne a hátsó fele alá tolni, azt is lelakják rövid időn belül. Hány ilyen panaszt hallani: beköltöztek a cigányok a lakatlanná vált szomszéd házba, eltüzelték az ajtókat, ablakkereteket, parkettát, szétverték a berendezést, eltüntették a növényzetet, a szemetet az udvarra dobálják, a vécéről azt sem tudják, eszik-e vagy isszák, és kész. Kosz, bűz, mocsok, megjelennek a csótányok, patkányok, járványok: csupa olyasmi, amiről azelőtt csak hírből hallottak. Melyik civilizált ember akar ilyen környezetben lakni?
  És még akkor nem beszéltünk az állandó fenyegetettségérzetről: a cigányok hangosak, koszosak, büdösek, kötekedőek, a legelemibb kulturális, udvariassági, emberi szabályokat sem ismerik, hordákban járnak, csakis túlerőben támadnak, a sportszerűségről még nem is hallottak, ha valaki megver közülük egyet, visszajönnek rá tízen, olyan dolgokkal fenyegetőznek, amelyekért fehér embert lecsuknának (megöllek, kipusztítom a családod, felgyújtom a házad stb.), a szókincsük 500 szóra terjed ki, annak a zöme is trágárkodás, és valójában egymagukban közben rendkívül sunyik és gyávák. Ezzel természetesen nem állítom, hogy minden cigány ilyen lenne, de (mint lejjebb írtam) nagyon sokuk igen, és ezzel azt fogják elérni, hogy az összes magyar meggyűlöl mindenkit, akinek sötétebb a bőre az övénél, abból pedig semmi jó nem származhat. Komolyan beszélek. Szabályosan forrong az ország: akármilyen közéleti fórumot, cikkek hozzászólásait olvasom, a harmadik mondatban már cigányoznak, és nem ám "50-es IQ-jú, alkoholista, szellemi toprongy szélsőjobbosok", mint ahogy azt szeretett liberálisaink szeretnék láttatni, hanem fiatalok, idősek, kismamák, tanárok, orvosok, gyári munkások, falusi, városi, MSZP-s, Fideszes vegyesen, mindenki egyformán. Ilyet még nem láttam a magam szerény negyed évszázadában, és meg kell mondjam, elég félelmetes. És az erre válaszoló cigány fórumozók sokszor csak szítják a hangulatot. Bár van köztük nagyon sok normális, kulturált hangvételű is, amelyről nem mondanám meg, hogy nem magyar ember írta, de a "most mit akartók mikor a móri mészárllás voltt senkinem mondta hógy sok hüje magyar mind g...ci gyilkosok vaggytok? pedig aztt nem Roma csianálta?! tikk sem vagytokk külömbekcsak ránk fogjátok Romákra hogy mi csináltuk? amit pedig nem mert ti is uggyanúgy meg csináljátok csak arrol nemb eszél senkki?nem lehet minden Romát egykalap alá venni ne általánosicsatok" típusú, Török Szultánt megszégyenítő stílusban alkotott "ellenérvek", amelyekkel sokkal gyakrabban találkozom, nem sokat segítenek a köz csillapításában. Ezzel a kérdéssel már nem szabad sokáig játszadozni. Amúgy is ideges az ország, a politikusok, a válság, a mindennapi gondok épp eléggé leterhelnek mindenkit, s akkor erre még a cigányprobléma is... ha ezelőtt 500 évvel, egy háromszor ekkora területű országban is meg tudták szervezni rövid idő alatt az országos felkeléseket, akkor ma, az internet korában csak egy szikra kell, és az ország összes településén robbanni fog a bomba. Én ezt nem szeretném, ezért nagyon kérem a cigány okoskodókat, ne azzal foglalkozzanak, hogy nem szabad általánosítani, mert ezt mint tudjuk, de vázoltam fent, hogy mi lesz ennek a teszetoszaságnak a vége! Üljenek össze azonnal a fejesek, és süssék ki, mi az első teendő, mert kevés az idő.”
 • 17. PrettyWoman 2009. február 12. 11:21
  „Túrabakancs, jó volt a szöveg. Igen, Szilágyi úr kommentjéhez nincs mit hozzáfűzni.
  A megélhetési bűnözés szótól feláll a szőr a hátamon (pedig nem is olyan szőrös).
  1. Amikor a tévében mutatták, hogy milyen kégliben (és több is van neki, ha jól hallottam 4) lakik ez a szökött fegyenc, akkor nem az jut eszembe, hogy kiflire valót akartak lopni Cozmáéktól ott a diszkóban. Meg ha valaki nagyon szegény, ne menjen mulatni. Ilyen házról a magunkfajta zöme csak álmodik (vagy még azt sem, csak annyit, hogy ki tudja még élő korában fizetni a hiteleket és nem hagyja örökül az unokáira).
  2. Jómagam is munkanélküli vagyok és most a környezetemben 1-2 hónap alatt legalább 4-5 embert fel tudok sorolni, aki szintén elvesztette állását. Köztük van olyan hölgy is, aki egyedül nevel két kamasz gyereket (rengeteg pénz elmegy kajára), és hitele is van a lakáson.
  De egyikükről sem tudnám elmondani, hogy ezért lopnak, csalnak, stb. Sőt, amilyen "segítőkészek" ezek a rendeletek, egyiküket még a gázkompenzációtól is megfosztották, mert még tavaly megkapta a végkielégítést, így pont nem jár neki.
  De lehet, hogy én csinálom rosszul. Majd én is lopok, csalok, stb. Aztán ha megkérdik, miért, majd azt mondom (vagy az ügyvédem), hogy megélhetési tolvaj vagyok, mert nincs munkám, pénzem.
  Bár - tekintettel a vasárnap hajnali tragédiára - néha már azt kívánom, bár csak annyi bajunk lenne velük, hogy "csak" lopnak. De sajnos ártatlan emberek is meghalnak.”
 • 16. 5454 2009. február 12. 10:53
  „Szilágyi Zsolt: gratula!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha valaki ebben hibát talál az...............!”
 • 15. Judytka 2009. február 12. 10:48
  „Szilágyi_Zsolt,jól megfogalmaztad!”
 • 14. gig-big 2009. február 12. 10:43
  „Belőlünk élnek.
  Azok is, akik tesznek érte valamit (zenészek, lomisok, segédmunkások, stb.) - ez OK. Mi is egymásból élünk, a szolgáltatásban és termelésben foglalkoztatottak aránya 30 év alatt a fejére állt.
  DE azok is, akik bűncselekményekkel tartják fenn magukat, sőt szórakozásból teszik, nem zavartatják magukat BTK-val, etikával, stb. Máról mára élő ösztönlények.
  Nem akartak beilleszkedni soha (ld. Mária Terézia, II. József, Habsburg József fhg. törekvései), és nem is fognak, mert nekik így jó. Vagy ha már kevés, bekóstolnal Kanada, Svédország, stb. felé. Csak ott nem úgy megy, mint itt.
  Ja és még vmi: a ny-európai országok teli vannak arabokkal, niggerekkel (volt gyarmatokról), de ők DOLGOZNAK (nagyjából). Itt ezek helyben vannak, de csak jajgatni és rabolni hajlandóak.”
 • 13. Túrabakancs 2009. február 12. 10:38
  „Mikor lesz jó világ?
  "Akkor lesz itt jó világ, ha az 5 nyelven beszélő rendőr felsegíti a munkában megfáradt "norvégot" a mágnesvasútra, amin gazdag közalkalmazottak utaznak a korrupció miatt elítélt politikusokhoz beszélőre, és közben özv. Gyurcsányné bemegy a börtönbe Kókához, hogy megkérdezze, ki lőtte le Demszkyt Orbán temetésén".”
 • 12. Túrabakancs 2009. február 12. 10:03
  „Szilágyi Zsolt!
  Nagyon szépen leírtad hogy mirőll is van szó, nem lehet nagyon ehhez mit hozzátenni!
  Jó lenne ezt az írásodat valahogyan nyomtatott formában is olvasni valamelyik újságban!”
 • 11. Túrabakancs 2009. február 12. 09:59
  „Azt a fogalmat hogy megélhetési bűnözés ki kell iktatni a köztudatból, valamint ne lehessen erre
  hivatkozni ha valaki elkövet egy bűncselekmény! Ne legyen enyhítő körülmény. Azokat akik még
  most is félrebeszélnek ezzel a problémával kapcsolatban, azokat valahogyan felelőssé kell
  majd tenni, de attól tartok ez a mostani kormányzat alatt lehetetlen! Viszont a folyamat
  elkezdődött, nem lehet nem beszélni róla, és az már valami.”
 • 10. Szilágyi_Zsolt 2009. február 12. 09:51
  „Az emberek nem a dzsesszzenekarok hegedűseitől félnek/gyűlölik őket, és nem is a polgárosodott cigányoktól, nem őket kell faggatni! Azonkívül ezerszer elhangzott már ezer helyen: NEM a bőrszínnel van a problémája senkinek! Csakhogy mivel az ember vizuális lény, látásból is azonnal felismeri azt, ami neki árthat. Ez nem véletlen, mert nyilván a törzsfejlődés hajnalán is hamar kipusztultunk volna, ha elég ostobák vagyunk ahhoz, hogy olyan kígyót, amelyik egyszer megmart minket, és nagy nehezen túléltük, hónapok-évek múltán megint kézbe vegyünk. Arról nem mi, fehérek tehetünk, hogy a cigányokat rögtön azonosítja bőrük színe, jellegzetes arcvonásaik, a hangjuk, a szóhasználatuk, a gesztusaik, és így sajnos elkerülhetetlen, hogy akit sok zaklatás (megkárosítás, testi/lelki bántalmazás) ért részükről, az egy idő után piszkosul nem fog vele foglalkozni, hogy egyénileg megkülönböztesse őket, hogy "ez jó cigány", amelyikkel meg gondom volt, "az rossz cigány". Fenét! Kényelmesebb kollektíven kimondani rájuk a verdiktet, hiszen minden szempontból jól elhatárolható közösséget jelentenek, és ez teljesen érthető is. De nemcsak érthető, hanem aggasztó is, mert a középkori körülmények között élő cigányok még azzal sem törődnek, mi lesz másnap, nemhogy hónapok vagy évek múltán. Nem veszik észre, hogy ez milyen veszélyessé válhat számukra esetleg, mikor már most is számtalan helyen olvasok olyan véleményeket az interneten, amelyek úgy kezdődnek, hogy: "én eddig mindig védtem a cigányokat, de most már...", "nem vagyok rasszista, de elegem lett, és...", "idáig állandóan letorkoltam, ha valaki azt mondta, hogy gyűlöli a cigányokat, viszont mára..." Most még csak interneten keresztül nyilvánítják ezt ki az emberek, de mi lesz, ha majd nem? Kiskunhalason máris cigányirtásra felhívó falfirkák születtek (erről a Kisalföld.hu nem számolt be), és Pesten is láttam már ilyet pár hete. Nem sajnálkozni kell a kiemelkedett cigányoknak, hanem meggyőzniük a népüket: ha itt akarnak élni a XXI. században is, akkor ehhez NEKIK kell tenniük, NEKIK kell akarniuk. Mi, azt hiszem, már mindent megadtunk, ami az erőnkből tellett, ennél több nincs, és ha lenne is, akkor sem akarunk többet adni, mert nem látjuk, hogy kapnánk érte valamit cserébe (a kést a bordáink közé nem számítom annak)! Most már minden rajtuk múlik.”
 • 9. comet 2009. február 12. 09:20
  „még egy fontos dolog. A cigányság szavazatokat is jelent és sokszor pár szavazat eldöntheti a mérleg nyelvét.
  Politikusok szívesen tetszelegnek a kisebbségek védői szerepében, hiszen egy-egy hangzatos nyilatkozat sok szavazatot hozhat a konyhára. Nem egy eset látott már napvilágot, ahol kajával meg egyéb eszközökkel vettek rá cigányolat a szavazásra.
  Amikor Fodor Gábor, az eltűnő félben levő SZDSZ vezető politikusa ontja a hülyeségeit, nem árt ha erre is gondolunk.”
 • 8. nocomment41 2009. február 12. 09:17
  „Sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon melyik kifejezés a helyes, a ,,roma", vagy a ,,cigány"?”
 • 7. antalszabo 2009. február 12. 09:02
  „A Veszprémi gyilkosságot nem igen lehet megélhetési bűnözéssel megmagyarázni.
  Aljas bűntett.Erre nincs mentség.”
 • 6. onem 2009. február 12. 08:53
  „Úgy szaporodnak, mint a gomba! 8 év alatt megháromszorozódtak és ez elég alulbecsült adat! A jelenlegi szociális támogatási rendszer csak nekik kedvez. A sok gyerek a megélhetés alapja, 10-15 év múlva belőlük lesz újabb milliónyi iskolázatlan munkanélküli, akik jobb híján bűnözésből fognak élni:

  Statisztikai adatok, a teljes népességre vonatkozóan:

  A mai Magyarországon a 2001. évi népszámlálás adatai szerint a lakosság (10 198 315 fő) 96,6 százaléka magyar anyanyelvű, ezért az ország egynyelvű nemzeti államnak tekinthető.

  Magyarország határain kívül, a közvetlenül szomszédos országokban több mint 3 millió magyar él az 1920. évi trianoni békeszerződés óta, legtöbben a Romániához tartozó Erdélyben. A világ egyéb tájain élő magyarokkal együtt a külföldön élő magyarok számát összesen kb. 5 millióra becsülik. (magyarsag.mti.hu)

  Az 2001. évi magyarországi népszámlálás adatai szerint 314 060 fő, vagyis a lakosság 3%-a vallotta magát valamelyik hivatalosan elismert nemzetiséghez tartozónak.

  A Magyarországon élő nemzetiségek számaránya viszonylag alacsony a hivatalos népszámlálások szerint. A nemzetiségi szervezetek becslései a népszámlálás eredményénél magasabb számot mutatnak, amibe a származás figyelembevétele is közrejátszhat.

  E becslések szerint Magyarországon 200-220 ezer német (62 233),

  100-110 ezer szlovák (17 693), 80-90 ezer horvát (15 620), 25 ezer román (7 995), 5000 szerb (3 816), 5000 szlovén származású (3 040) él. A lengyel kisebbség száma 10 ezer fő (2 962), a görögöké 3000 (2 509), az örményeké 1500 (620), a bolgároké mintegy 3000 (1 358), a ruszinoké 6000 (1 098), az ukránoké 6000 fő (5 070).

  Az anyanyelvvel nem rendelkező roma népesség számát a becslések 400-600 ezerre teszik (190 046).
  (Zárójelben az 2001. évi hivatalos népszámlálási adat)”
 • 5. comet 2009. február 12. 08:24
  „cigánybűnözés van, csak nem egyenlő a cigánysággal, akiknek ugyanolyan érdekeke és kötelessége harcolni ellene mint a többi éllampolgárnak. A cigánybűnözésnek jellegzetességei vannak az egész világon (gipsy crime) amire a rendőrségnek speciálisan kell felkészülnie. A jellegzetességek a nem asszimiládott szűkebb cigány közösségek sajátosságaiból, összefogásából adódnak. A cigánybűnözés összemosása a cigánysággal raszizmust kelt, és a bűnözőknek kedvez a ködösítéssel. Lebukásnál mindjárt etnikumukra hivatkozva próbálnak kibújni a felelősségre vonás alól. A cigányságnak el kell határolódnia a cigánybűnözéstől és nem annak letagadásával, hanem üldözésével kell küzdenie ellene, mert ők tudnának a legtöbbet segíteni annak megszűntetésében.
  A cigánybűnözésnél az elkövetők cigányok akik etnikai alapon szerveződnek és tartanak össze. Az elkövetett bűncselekmények főként a lopás (áruházi, besurranásos, zsebtojvajlás stb.) de rablótámadás is lehet. Legfőbb fegyver a kés, ujabban szamuráj kard, de ez utóbbi egynlőre inkább hivalkodási eszköz, annak ellenére hogy követtek már el vele bűncselekményt.”
 • 4. nocomment41 2009. február 12. 08:20
  „"A nemzetközi statisztikák alapján is megállapítható, hogy a társadalmi ranglétrán felfelé haladva emelkedik a bűncselekmények súlya."

  http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=260250”
 • 3. Imcsi 2009. február 12. 08:14
  „Őket sem nevezném megélhetési bűnözőknek,mivel nem élelmiszert loptak! Illatszer, alkohol és cigaretta nélkül is lehet élni, bár, lehet, hogy nem érdemes!
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=256790”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne félj az electric blue-tól és a lilától!

Ne félj az új divatszíntől, a neonkéktől, s viseld nyugodtan a lilát mind ruhában, mind pedig… Tovább olvasom