Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Christopher Walken Oscar-díjas amerikai filmszínész 70 éves

Március 31-én lesz hetvenéves Christopher Walken Oscar-díjas amerikai filmszínész
Március 31-én lesz hetvenéves Christopher Walken Oscar-díjas amerikai filmszínész. Nemrégiben azt nyilatkozta: élete során annyi pszichopatát, lelkileg labilis, az őrület határán egyensúlyozó figurát játszott, hogy már a felükre sem emlékszik.

Legutóbb viszont egy Parkinson-kóros csellistát alakított elegáns könnyedséggel, amit így kommentált: hetvenévesen már igazán itt az ideje, hogy apa és nagypapa szerepeket, teljesen átlagos figurákat játsszak.

A sokoldalú jellemszínész, akinek intenzív játéka mellett dermesztő pillantása a védjegye, New Yorkban született Ronald Walken néven, három fiútestvér közül legfiatalabbként. Miközben apja kis péküzletükben próbálta előteremteni a napi betevőt, anyjuk a színészi pályára készítette fel fiait, mert meg volt róla győződve, hogy rendkívül tehetségesek. Ronnie első "munkáját" háromévesen kapta, naptárfotózáson pózolt kiscicákkal; tízéves korában már rádió- és televízió műsorok rendszeres vendége volt. Iskolai tanulmányai mellett a nyarakat oroszlánidomár-növendékként egy cirkuszban töltötte (később bevallotta, az oroszlán nagyon öreg és rendkívül szelíd volt).

Tizennyolc évesen beiratkozott a Hofstra Egyetemre, de alig egy év után már a Broadway színpadán, egy musicalben parádézott korábbi osztálytársa, Liza Minnelli oldalán. A diplomaosztón már nem volt ott, inkább zenés darabok sorában szórakoztatta a közönséget. Egy vidéki turnén szeretett bele táncpartnerébe, akit 1969-ben vett feleségül, és akivel négy évtizeden át élt boldog házasságban. A feltörekvő Walken több mint 60 színházi produkcióban szerepelt, alakításaiért rangos díjakat kapott. Művésznevét 1964-ben vette fel, mert igazat adott egy kolléganőjének, aki azt mondta: a Christopher keresztnév jobban illik hozzá, mint a Ronnie.

A filmvásznon 1968-ban mutatkozott be az Én és a bátyám című filmben, de a kritikusok érdeklődését csak az ötödikben, az 1976-ban készült Következő megálló: Greenwich Village című alkotásban keltette fel. Woody Allennek tetszett karaktere, és egy kisebb szerepet osztott rá Annie Hall című alkotásában: Walken játszotta Diane Keaton tébolyodott bátyját. Innen már csak egyetlen lépés volt 1978-ban A szarvasvadász, amely a színészt a csúcsra röpítette: a vietnámi háborúban lelki ronccsá vált fiatal Nick megformálásáért 1978-ban Oscar-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

A folytatás azonban elmaradt: A Mennyország kapuja című, szintén Michael Cimino rendezésében készült monstreprodukcióban állt a kamera elé, a film azonban Hollywood egyik legnagyobb bukásának bizonyult, néhány hét után le is vették a mozik műsoráról. A munkamániás Walken azonban szinte minden felkérést elvállalt, és hamarosan kilábalt a válságból.

Pályafutása során több mint száz filmben játszott, és a legkülönbözőbb szerepekben próbálta ki magát: az 1985-ös Halálvágta című James Bond-filmben a szuperkém fő ellenlábasát, Az Álmosvölgy legendájában a Fejnélküli Lovast keltette életre. Nyugtalanító figuráinak sora a Lőtávolban című filmmel folytatódott Sean Penn oldalán 1986-ban, majd 1989-ben az Idegenek áldozata című sci-fi következett. Az 1990-es éveket olyan sikerdarabokkal indította, mint a Tiszta románc, vagy a Tarantino-klasszikus Ponyvaregény. 2002-ben a Steven Spielberg rendezte Kapj el, ha tudsz című filmért nemcsak a Brit Filmakadémia kitüntetését, a BAFTA-díjat kapta meg, hanem a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscarra is jelölték.

Tehetségét az utóbbi években vígjátékokban (Románc és cigaretta, Távkapcs, Hajlakk) is megcsillogtatta. Legnagyobb szomorúsága, hogy amint megkap egy szerepet, azonnal "walkenesítik", azaz igyekeznek azt hozzáigazítani a színész szélsőségesnek tartott egyéniségéhez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nemrégiben nálunk is bemutatott, vígjátéknak szánt Született gengszterek, illetve A hét pszichopata és a Si-cu, melyben Walken úgy tud lepillantani a vászonról, hogy a nézőnek azonnal hideg izzadságcseppek szaladnak végig a gerincén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gutaütést kapott a telefonos reklámozótól, aki azután megmentette

Gutaütést kapott egy telefonos reklámozótól egy 84 éves asszony Nagy-Britanniában, ám szerencséje is… Tovább olvasom