Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Bujtor halála: a kórház cáfolja, hogy kómában szállították volna el

Elment a magyar Piedone. A veszprémi kórház cáfolja, hogy szerdán kómában lett volna, amikor Budapestre szállították.


Elhunyt Bujtor István színművész; a veszprémi Petőfi Színház igazgatója pénteken 67 éves korában hunyt el az egyik budapesti kórházban.

A veszprémi Petőfi Színház igazgatója csütörtökön még jobban volt, miután a veszprémi kórházból Budapestre szállították további rehabilitációra - mondta Lasztovicza Jenő.

A színház saját halottjának tekinti Bujtor Istvánt.

A színház sajtóreferense, Varga Róbert az MTI kérdésére elmondta: a hír mélyen megrázta a társulatot, a péntek esti előadás, a Régimódi történet azonban mégsem marad el, hiszen - ahogy fogalmazott - Bujtor István is biztosan így akarta volna. Az elhunyt igazgató temetéséről később intézkednek.

Dr. Rácz Jenő a Veszprém megyei kórház főigazgatója a Veszprémi Napló kérdésére elmondta: a hét közepén befejezték Bujtor István intenzív kezelését, a színházigazgató szállítható állapotban volt, így a család kérésére egy fővárosi intézetbe szállították rehabilitációra. Az út során, amelyre a kórház egyik orvosa is elkísérte, állapotában nem történt változás. Az intézményvezető cáfolta azokat a híreszteléseket, mely szerint Bujtor István mesterséges kómában lett volna, elmondása szerint az utóbbi időben már lélegeztető gépre sem volt szüksége.

(Az FN.hu értesülései szerint a színművészt két napja a budapesti Állami Egészségügyi Központ intenzív osztályán kezelték. Bujtor Istvánnak már a Veszprémi Megyei Kórházból való átszállítása óta sem voltak agyi életjelei.)

Bujtor István 1942. május 5-én született Budapesten. Édesanyja Gundel Károly, a neves budapesti vendéglős egyik lánya volt, akinek első házasságából született féltestvére, a tragikus sorsú zseniális színész, Latinovits Zoltán. Édesapja Frenreisz István orvos volt, testvére Frenreisz Károly, az ismert rockzenész. Bujtor nevét Keleti Márton rendező tanácsára anyai nagyanyja után "magyarosította", amikor első filmszerepét kapta.

Három évig a budapesti Piarista Gimnáziumba járt, majd a József Attila Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, mégsem vették fel az orvosi egyetemre. Egy évig segédmunkás, pincér volt, és közben rájött, hogy tulajdonképpen közgazdász akar lenni. A budapesti közgazdasági egyetem külkereskedelmi szakán 1966-ban szerzett diplomát, de egyetlen napig sem volt külkereskedő. Már másodéves egyetemistaként részt vett egy próbafelvételen, és megkapta a szívtipró sofőr szerepét Máriássy Félix Karambol című filmjében.

Debütálása szakmai és közönségsikert eredményezett, így indult színészi karrierje. 1966-ban lett a győri Kisfaludy Színház tagja, két év múlva a budapesti József Attila Színházhoz szerződött. 1971-től a pécsi színház társulatához tartozott, 1976-tól 1978-ig a Vígszínházban játszott, majd a Mafilmhez szerződött. 1989-ben a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz kötötte a szerződése, 1993-ban a Mahir Film Kft. vezetője lett. 2007 végén öt évre megválasztották a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának, mellette Eperjes Károly lett a művészeti vezető.

Négy évtizedes pályafutása alatt volt Petrucchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Stanley Kowalski (T. Williams: A vágy villamosa), Bromden, az indián (Kesey: Száll a kakukk fészkére), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek), e darabok egy részét később meg is rendezte.

A filmrendezők is gyakran foglalkoztatták: A kőszívű ember fiai (1965), Fiúk a térről (1967), Egri csillagok (1968), Az oroszlán ugrani készül (1969), Fekete gyémántok (1976). Ő volt Sándor Mátyás a Verne-regényből készült tévésorozatban és a másik Verne figura, Striga, a rablóvezér A dunai hajósban. 1996-ban ő rendezte Rejtő Jenő művei alapján A három testőr Afrikában című vígjátékot. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott és ugyanabban az évben megkapta a filmkritikusok díját is.

1980-ban ő találta ki és játszotta el a rendőrnyomozó Ötvös Csöpi alakját A pogány Madonna című filmben. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt, 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására (a filmet rendezte is), már céget alapított, és "összekalapozta" a szükséges pénzt. Ma ezt úgy mondjuk, hogy szponzorokat keresett, akiket aztán cserébe a filmben reklámozott, vagy a főcímlistán tüntette fel a nevüket. (A módszer Magyarországon csak évekkel később kezdett elterjedni.)

A sorozat negyedik darabja, a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér, csigavér című újabb "bunyós" filmsorozat tagadhatatlan magyar specialitással rendelkezett: a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg bennük a mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral (Kern András). Igazi közönségfilmek ezek: itthon több mint egymillió nézőjük volt, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is.

Bud Spencert, az olasz Piedonét korábban is Bujtor szinkronizálta, és az alkati hasonlóság adta e filmekhez az ötletet. Rómában, a Sándor Mátyás felvételei alkalmával személyesen is találkozott a "két Piedone".

Nem véletlen, hogy e filmek helyszíne a Balaton és környéke, Bujtor "becsempészte" alkotásaiba kedvenc hobbiját, a vitorlázást, amit ő a magyar tengeren űzött. Nem is akárhogyan: többszörös magyar bajnok. Nem mindig a vitorlázás jelentette számára a sportot: fiatal korában kosarazott, és az ifiválogatottal országos bajnokságot is nyert, emellett teniszezett is. Az 1990-es évektől jobbára a stúdióvezetéssel foglalkozott, mert - mint mondta - jobban tetszik neki a csapatszervezés és a kormányosság - nem csak a vitorláson.

MTIKorábban

A kisalfold.hu információi szerint pénteken a kora délutáni órákban elhunyt Bujtor István színész, rendező.

A nagyszerű színművészt a soproni Petőfi Színház közönsége is láthatta a tavalyi évadban: Ken Kesey regényéből Wasserman által írt Kakukkfészekben, amelynek nemcsak rendezője volt, hanem az indián főnök felejthetetlen megformálója is.

Bujtor István
Bujtor István

Bujtor István azonban hamarosan súlyos betegséggel küszködött: portálunk már korábban hírt adott arról, hogy Bujtor István egészségi állapota miatt elmarad a Kakukkfészek Rajz-bérletes előadása.

"Hatvanhét éves korában elhunyt Bujtor István színész - közölte az [origo]-val Talabér Márta a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke. A város színházát igazgató művész július végén került kórházba életveszélyes állapotban."

Bujtor István
Bujtor István

Az elvarázsolt dollár - a jelenetben a partnere az azóta szintén elhunyt Kocsis György.

Részletek a Vasárnapi Kisalföld 2005 júliusi számában készült Bujtor István-interjúból

"Én Győrben dolgoztam először színházban. Mikor befejeztem a közgazdasági egyetemet, ide jöttem először színésznek. Szívesen járok vissza."

"Azt hiszem, hogy egyedül a vidéki színházakban beszélhetünk társulatról, mint közösségről. A pesti színházakban ma már inkább darabra szerződnek a színészek, ezért nincs kialakult csapat. A pénz diktál, minden gyorsabb lett. Nincs meg már az amit régen imádtunk a színházban. A színház volt az életünk. Előadás után összeültünk és beszéltünk a darabról, próbák előtt és után is kerestük egymás társaságát, és ez nagyjából vidéken megmaradt. Pesten meg nincs más, csak rohanás. Hiányzik a közösségi élet, de ez nem csak a színházban van így. Lejárok az öreg fiúkkal kosárlabda edzésre, ahol előttünk játszik egy fiatal csapat. Egy perccel az edzésük után már nincsenek sehol. Mi még a régi beidegződéssel végiglötyögünk a pályán, alig várjuk, hogy vége legyen az edzésnek és végre leülhessünk beszélgetni."

"Szívesebben rendezek vidéken, elsősorban Győrben. Én már nem akarok új embereket megismerni, nem akarok új társulatokkal találkozni. Az a rongyos régi, az nekem a szívem csücske. Fehérváron voltam tizenegy évig művészeti vezető, rendeztem, játszottam, aztán elegem lett belőle. Nagy felelősség volt, és úgy jöttem el, hogy nem is hiányzik."

"Rengeteg fiatal tehetséges színész van, énekelnek, táncolnak, jó színészek, de túl sokan vannak. Az ember boldogan nézi őket, csak most van egy helyzet, és ez nem rendszerfüggő, vagy kormányfüggő, hanem korfüggő. Van egy helyzet, ami arról szól, hogy itt most mindenki tapos mindenkit, mert muszáj neki. Ezért nem a színészeket hibáztatom. Sőt, istenáldotta tehetségekkel vagyunk a mai napig tele. Csak nem tudja megismerni őket az ország. Nekünk nagyon könnyű dolgunk volt akkoriban, mert egy évben volt 40-50 tévéjáték és 30-40 tévéfilm. Éjjel nappal ott voltunk a televízióban. Szerencsétlen néző nem tudott mást nézni, mint minket. Most nincs lehetőségük bemutatkozni. Meg hát nem mindenki akar showman lenni. Ebből a szempontból én a Szulák Andreát nagyon becsülöm. Ízléssel és jó stílussal csinálja a műsorvezetést, aztán lejön Győrbe játszani és teljes alázattal a színpad iránt, próbál mint egy igavonó. Tudja, hogy nem ezért kapja a pénzt, de tisztában van vele, hogy az az igazi érték amit a színjátszással tesz le."

"Tartás ahhoz kell, hogy valaki konzekvens legyen. Hogy mindig azt mondjam: nem. Fábry hatszor hívott a műsorába, de elutasítottam mert gyümölcsöcskének nem szívesen megyek el. Nem kell mindenkinek bedaráltatnia magát. Nekem már nincs szükségem a népszerűségre. Minek? Jöjjenek a fiatalok!"

Pozsgai Kitti interjúja teljes terjedelemben itt olvasható

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. bonita2 2009. szeptember 27. 00:16
  „2 zseni testver talalkozasa az "orok mezok szinhazaban". Zoltan, Istvan... R I P”
 • 64. anya81 2009. szeptember 26. 21:57
  „Szerintem viperetta az 55. hozzászólásra reagált...”
 • 63. RickCartman 2009. szeptember 26. 21:42
  „viperetta, ezt kinek írtad?rossz helyre nyúltál?”
 • 62. viperetta335 2009. szeptember 26. 21:09
  „moderálva”
 • 61. MTT 2009. szeptember 26. 20:47
  „Ő utálná legjobban, ha tudná, hogy mi megy a halála után. Színészóriás volt. Egyike a legnagyobbaknak. Nyugodjék békében. Hagyjuk nyugodni. . .”
 • 60. RickCartman 2009. szeptember 26. 20:14
  „okos, és mélyre szántó hozzászólások...konyak, whiskey,feleség,biztos tudás arról, hogy alkoholista nem így hal meg,csupa orvosprofesszor olvassa a kisalfold.hu-t.(Megfigyelés).Vajon színházban hányan jártatok életetekben, ahol játszott,hány darabot láttatok, amit rendezett?Mert elsősorban színész volt(ha nem is tudtátok),és nem Csöpi, és nem is Bud Spencer.”
 • 59. látó55 2009. szeptember 26. 20:08
  „T.
  Túrabakancs !
  Én is így gondolom, szinte az én szavaimat írtad le.
  Csak egy érdekesség: Ő is Frenreiszként született, a Bujtor csak felvett művésznév.”
 • 58. kolopeti 2009. szeptember 26. 17:18
  „<moderálva> nyugodj békében csöpi!!!!!!!!!!”
 • 57. anya81 2009. szeptember 26. 17:10
  „Hallották már azt a mondást, hogy "halottról vagy jót, vagy semmit"??? Mert itt más nem folyik, csak folyamatos pocskondiázás és a hozzászólók jólértesültségi versenye... szégyen.
  Ahelyett, hogy méltó módon megemlékeznénk Bujtor Istvánról, aki egy nagyszerű ember és színész volt, akinek filmjein generációk nőttek fel és a mai napig emlegetik a poénokat, jeleneteket, azon mazsoláznak itt egyesek, hogy ivott-e, ha igen mennyit, és whiskyt-e vagy konyakot....
  Azt, hogy a felesége milyen ember és milyen volt a kapcsolatuk, senkinek nincs joga megítélni, csakis annak, aki közvetlen közelről ismerte őket. Még a média sem tudja pontosan, hogy mi hogyan történt a kórházban, az átszállításkor, egyáltalán miért esett kómába, stb., csak mindenki találgat és a lapok, tv-csatornák egymásra licitálnak, hogy ki tud nagyobbat mondani. Szenzációhajhász banda mindegyik.

  Nyugodj békében Ötvös Csöpi! Maradandót alkottál és ezt sosem lehet elfelejteni!”
 • 56. Sophia 2009. szeptember 26. 14:47
  „Olyan szörnyű,hogy gyermekkorom sztárjai sorra halnak meg.Sok kellemes emlékű film fűződik Bujtor István nevéhez.Nyugodjék Békében!”
 • 55. ideals 2009. szeptember 26. 13:59
  „.. és miért kellett Pestre vinni? - nekem gyanús ez a túlságosan szerető feleség.. - a megmagyarázhatatlan okok.. - és miért kellett Pestre vinni, ha már kezdett lábadozni (a család kérésére!!) - ha végre lábadozik, valaki, akkor pont nem a környezetváltás az, ami használ neki! - ezt még józan paraszti ésszel is fel lehet mérni! - Vagy pont azt akarta elérni asszonytárs, hogy nehogy meggyógyuljon?? - nekem ez a nőci és a hozzáállása nem szimpi első perctől fogva! (Mellesleg szerintem a candidát időben fel lehet fedezni - biztosan vannak jelei.)
  Azoknak, akik itt a lapon annyira feszegetik az ivászatot: - ha a piától hal meg valaki, egyszerűen elvérzik, mondjuk gyomorvérzés és hasonló, nem pedig kómába esik.

  Isten nyugosztalja Bujtor Istvánt! - "jó társaságban van!" - a rég elment kollégákkal majd rendeznek jó kis előadásokat az angyaltársaknak.”
 • 54. egó 2009. szeptember 26. 13:05
  „A sok jólértesült. Bujtor Csöpi konyakot ivott, méghozzá a Henesy volt a kedvence. S ha whiskyt ivott volna, ahhoz sincs köze senkinek. Egy nagyság ment el, egy olyan ember, aki a filmforgatásokon először törődött a színészekkel, mindegyiknek volt széke, a szünetekben nem álltak, mint a fuvarosló. Ez akkroiban Magyarországon nem volt divat, csak "Nyugaton". Ő azonban rendezőként megtette, mert ember volt, s az is marad, ha meghalt is. Számomra nem!! Isten nyugosztaljon István!”
 • 53. keti 2009. szeptember 26. 13:01
  „Nagyon sajnálom, hogy meghalt! :(
  Nagyon jó filmjei voltak, és sokat hozzátett a hangjával a Bud Spencer filmek sikeréhez is szerintem.”
 • 52. kajteva 2009. szeptember 26. 12:41
  „Nyugodj békében. :(”
 • 51. Truder 2009. szeptember 26. 12:20
  „Nagy veszteség..Őszintén sajnálom.”
 • 50. kivagyokén 2009. szeptember 26. 11:45
  „Miért kell keverni?! Mit változtattok rajta?! Nagy ember volt, sajnos elment. Őrizzük meg emlékét, ne hgyjuk elfelejteni, mert maradandót alkotott.

  Nyugodj békében Csöpi!”
 • 49. k 2009. szeptember 26. 09:59
  „Nyugodj békében Csöpi.”
 • 48. viperetta335 2009. szeptember 26. 09:14
  „Jó lenne,ha azok,akik csak azért szólnak hozzá,hogy fitogtassák jólértesültségüket,azok elmennének a búsba.Mindenki annyit iszik,amennyit óhajt,és szinte minden színésznek vannak az életében olyan időszakok,amikor többet iszik,mint kellene.Ez a magánügye volt,ha így is volt,senkinek nem ártott vele.A betegsége sem volt közügy,az,hogy miért halt meg,az nem tartozik mindenkire.Van felesége,felnőtt gyermekei,akikre tartozik.Nem itt kellene találgatni és az újságnak nem az ő halálával és a körülötte gerjesztett mesterséges kérdésekkel kellene az olvasottságot növelni.”
 • 47. CafeDiva 2009. szeptember 26. 00:21
  „Felfoghatatlan. Sajnálom, s hitetlenkedem. Tán már jobb sora van OTT FENT a többi *Nagy* társaságában...
  Becsüljük meg "ŐKET", büszkeségeink, értékeink, míg lehetőségünk van....!”
 • 46. jucuska07 2009. szeptember 26. 00:06
  „Nyugodj békében!nagy színészt vesztettünk el....”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brigitte Bardot: az isteni BB 75 éves!

Szeptember 28-án lesz hetvenöt éves Brigitte Bardot francia színésznő, egy nemzedék számára BB, "a"… Tovább olvasom