Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Budapesten forgatnak filmet a II. világháború szépséges titkosügynökéről

Budapesten forgat filmet a II. világháború egyik legtitokzatosabb személyiségéről, Vera von Schalburgról, a szépséges kémről az ARD német közszolgálati tévécsatorna.
Budapesten forgat filmet a II. világháború egyik legtitokzatosabb személyiségéről, Vera von Schalburgról, a "szépséges kémről" az ARD német közszolgálati tévécsatorna.

A Die Schöne Spionin című alkotás a német kettősügynök titokzatos történetét meséli el. Vera von Schalburg gépe felszállt Németországból Nagy-Britanniába, majd a nő nem sokkal később örökre eltűnt. Kémként végzett munkájának állomásait, a szerelem és az árulás közötti lavírozását, valamint halálát még most is homály fedi.

A britek a mai napig titkosítva őrzik a róla szóló akták egy részét.

Vera von Schalburgot Valerie Niehaus alakítja a tervek szerint jövőre műsorra kerülő filmben, amelynek rendezője Miguel Alexandre. A művet thriller, melodráma és tragédia keverékeként harangozták be az alkotók.

Vera Von Schalburg életútja - már, ami belőle ismert - Oroszországban indult, a későbbi szépséges kém ott született 1912-ben. Korán Párizsba került, táncosnőként, majd kurtizánként kereste kenyerét.

A titkosszolgálatok látókörébe az 1930-as években került, egy német hírszerző tiszt beleszeretett és magával vitte Hamburgba. Ott már a náci külföldi hírszerzés foglalkozott vele.

Miután Hitler 1940-ben bevonult Franciaországba, a Wehrmacht már Anglia inváziójának tervein dolgozott. A gyorsan összeállított és hamarjában "átdobott" kémek csoportjában volt Vera von Schalburg is. Az akkor 28 éves nő Skócia partjainál landolt két társával 1940 szeptemberében.

A szakszerűtlen és elsietett küldetés katasztrofális véget ért, mindhárman hamar fogdában találták magukat.

Két férfi társát kivégezték, Vera von Schalburg soha többé nem bukkant fel. Sorsa felől azóta találgatások folynak. Többek szerint a britek "átállították" magukhoz, mások viszont azt állítják, visszatért Németországba. Megint mások úgy vélik, börtönben halt meg, holttestét pedig eltűntették.

A négymillió euróból forgó film javarészét Budapesten veszik fel, de Bécsben és Berlinben is dolgozik majd a stáb. A film helyszínei között szerepel Párizs, Hamburg és London is. A történet szerint ugyanis Vera von Schalburg nem "bukik le" rögtön a partraszállása után.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2012. április 29. 14:50
    „Remélem a most hol.- kárpótlásból életüket királyian tengetők aljasságaira is fényderül, hiszen mindenre képesek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisított fotókkal igazolta az EU-s pénz felhasználását: nem épült fel a strand

Számítógépes fotótrükkel varázsolt késszé - látszatra - egy 10 hektáros strandfürdőt egy… Tovább olvasom