Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Budapest Bár: klezmeralbum, koncert Győrött és a MOM-ban

Klezmerlemezt készített a Budapest Bár. A népszerű zenekar ezúttal megszokott énekesei nélkül rögzítette Klezmer című anyagát, amely az együttes hatodik lemeze. A bemutató május 7-én Győrött, június 4-én pedig a fővárosi MOM Kulturális Központban lesz. Országos turné keretében május 5-én Szegedre érkezik a zenekar.
A Budapest Bár zenekar tavaly májusban a győri Öt Templom Fesztiválon a szervezők felkérésére egy egészestés klezmer produkciót mutatott be a Győri Zsinagógában, majd szeptemberben a Zsidó Nyári Fesztiválon a budapesti közönség is hallhatta a műsort. Ezen a koncerten lépett először színpadra a zenekarral Bangó Margit, aki a hamarosan megjelenő Klezmer című lemezen is énekel, akárcsak Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, valamint a Budapest Bár állandó énekesei közül egyedül Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere - közölte a menedzsment az MTI-vel.

"A zsidóság és a cigányság sorsa több szempontból nagyon hasonló Kelet-Európában. Közös a múltunk, a tragédiánk, és a zenénk is számtalanszor összefonódott. Korábban rendszeresen vendégszerepeltem a Pannónia Klezmer Bandben, ott megtapasztaltam, hogy a klezmer zene lüktetése, zeneisége, lelkülete nem áll távol egy cigányzenekartól" - mondta Farkas Róbert zenekarvezető.

Az új albumon olyan népszerű szerzemények szerepelnek, mint a Misirlou, amit a Taxi vagy a Ponyvaregény című filmből is ismerhet a közönség; ez volt az első klezmer száma a Budapest Bárnak. Helyet kapott a lemezen a Havah Nagilah, a Hegedűs a háztetőn című musicalből ismert Bordal Mező Misi előadásában, az Ősz hajú asszony (My Yiddishe Momme) Bangó Margit énekével, valamint instrumentális kompozíciók is szerepelnek.

"Édesapám, Farkas István, aki a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és brácsása volt, vendégként gazdagítja játékával a zenéket. Ez az első alkalom, hogy én is játszom brácsán, a Szól a kakas már című ismert zsidó népdalban" - idézte fel Farkas Róbert.

A klezmerszámok mellett egy spanyol eredetű szefárd szám (Adio Querida) is felkerült az anyagra, illetve egy dal egy vidám rabbiról (Der Rebbe Elimelech), ezeket a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Fekete László adja elő. Farkas Mihály, a Budapest Bár cimbalmosa Fábri György emlékére írta A Memory of Shoa című kompozíciót, amit szólóban játszik. "Ebbe a zenébe sűrítettem milliók elpusztításának fájdalmát, a zsidóság és cigányság közös tragédiáját, és a reményt, hogy soha többé nem ismétlődik meg ártatlan életek kioltása sehol a világon".

A közlemény kitér arra, hogy a Budapest Bár lesz az egyik szereplője Anthony Bourdain világutazó séf Parts Unknown (Nem séfnek való vidék) című, a CNN-en futó sorozata Budapest-filmjének, amelyet június 7-én vetítenek először.

A zenekar május 7-én Győrben az Öt Templom Fesztivál keretében, Budapesten pedig a MOM Kulturális Központban június 4-én mutatja be a lemez anyagát. Utóbbi helyszínen közreműködik Bangó Margit és Fekete László. Országos turné keretében május 5-én Szegedre érkezik a zenekar.

A Budapest Bár zenekarban Farkas Róbert (hegedű, brácsa), Farkas Mihály (cimbalom), Farkas Richárd (nagybőgő), Ökrös Károly (harmonika) és Kisvári Ferenc (dob, ütőhangszerek) szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták Elton John ellopott híres szív alakú napszemüvegét

Megtalálták Elton John híres szív alakú napszemüvegét, amelyet egy memphisi múzeum üvegvitrinjéből… Tovább olvasom