Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Búcsú a Republictól: nevet változtat a zenekar

Nagy László Attila, a Republic dobosa pénteken a zenekar hivatalos Facebook oldalán közölte a döntésüket.
Miután Gizi néni, Cipő édesanyja a Bors hasábjain kérte a rajongókat, írjanak elhunyt fia zenésztársainak, hogy ne folytassák tovább Republic néven a zenélést, a zenekar megtört, és bejelentette: nevet változtatnak.

Nagy László Attila, a Republic dobosa pénteken a zenekar hivatalos Facebook oldalán közölte a döntésüket: “Jó reggelt Mindenkinek! Eddig a Zenekar próbált nem nyilatkozni a bulvár által folyamatosan napirenden tartott kérdésekkel kapcsolatban. Most a találgatás eljutott sajnos egy olyan szintre, amikor Nekünk is mondani kell valamit. Ezt a valamit, Mi szerettük volna a megfelelő körülmények között és Cipő temetésétől időben távol megtenni, betartva az írott és íratlan szabályokat.

Kerülni szerettünk volna mindenféle olyan helyzetet. ami méltatlan Cipő és a zenekar emlékéhez. Mégegyszer mondom, ezért hallgattunk. A Zenekar nevével kapcsolatban annyit már most mondhatok, hogy valamilyen módon megváltoztatjuk, nem az lesz, ami eddig volt. Bár hozzá kell tennem, én személy szerint nagyon sajnálom.

A folytatás itt >>

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Hyppolit 2013. március 30. 15:35
  „17! Csak a pontosítás miatt! Az AC/DC-ben tudtommal anno nem kifejezetten Scott írta a szövegeket, hanem állítólag azokba beleszólási, alkalmasint változtatási jogot kért, hogy a számára kedvező és jól előadható prozódia teljesüljön.(Ez egyébként gyakori megoldás.) Ezért is vannak úgy feltüntetve a lemezen a szerzők, hogy zene: Young, és szöveg: Young-Scott. Mindig az első helyen álló név a döntő. Sok zenekarnál egyébként "divat", hogyha valamelyik zenész akár egy akkordot megváltoztat egy dal írásakor, kéri azt is, hogy társ-szerzőként is legyen feltüntetve. Persze, ezen lehet vitatkozni.
  ( A Deep Purple szerintem azért nem teljesen jó példa, mert az ott megfordult tagok külön-külön is világsztárok voltak, és előtte/utána is egyenként megvillantották sok formációban a kivételes egyéniségüket és tehetségüket! De pl. a Bananas c. albumuk nekem tetszik, a szakma fanatikusai szinte meg sem hallgatják.) S hogy egy frontembert ki mikor tudna pótolni,..hát csak úgy eszembe jutott a Rolling Stones(!!), Nazareth, vagy akár Omega, illetve a néhai Piramis. Szerintem ez a mindenkori frontember karizmájától, annak "súlyától" és mindenkori alkotói nagyságától függ...”
 • 22. egyhozzászóló 2013. március 30. 15:20
  „Az AC/DC-vel vont párhuzam nem a legjobb. Az első énekessel 7 évet zenéltek, a Republic Cipővel 23-at! Nem összehasonlítható. Cipő és a Republic egy és ugyanaz. Én, mint Republic rajongó azt mondom, hogy inkább hallgatom a régi számokat és maradjon meg a Republic mint emlék, mintsem utánzatot hallgassak. Nem tudnám megtenni és elszomorítana. Itt kell abbahagyni. Főleg azután, hogy már csak hárman maradtak.”
 • 21. drKotász 2013. március 30. 09:59
  „Legyen a nevük cipő emlékére CCCP ha már annyira imádta ezt a formációt.”
 • 20. zsi-ci 2013. március 30. 09:08
  „legyen a nevük Népköztársaság!”
 • 19. dcsa 2013. március 30. 08:38
  „Bocs, de mág egy példát kifelejtettem, igaz számos lehetne még. De ez azért érdekes, mert amikor a Genesis együttest elhagyta az addigi zenei és szövegvilágát, az egész fazonját teljesen meghatározó Peter Gabriel, mi történt? Előre jött a dobos, bizonyos Phil Collins. Totál megváltozott az egész, de rosszabb nem lett. A művészet lényege pont az aktualitásban, a változásban, az alkotásban van. A gyász nehéz, de hozzátartozik az élethez. Viszont az élőknek menni kell tovább, addig amíg lehet...”
 • 18. L.L.ZS. 2013. március 30. 08:03
  „Én úgy hallottam az zenekar új neve a : REPUBLIC 67 lesz, és a csapat egyenlőre Sipos F. Tamással próbál !”
 • 17. dcsa 2013. március 30. 07:36
  „Egy zenésznek az a "dolga", hogy zenéljen, a művésznek pedig az alkotás az élete. Egy zenekar belső életébe nem szabad kívülről beleszólni, mert ez egy alkotóműhely. Sajnos az ember halandó, a művészek pedig különösen gyakran korán mennek el. A világban számos példa van arra, hogy egy zenekar túlélte a frontember "távozását", és számos példa van arra is, hogy akár egy nem frontember halála is véget vetett a zenekarnak. Utóbbi miatt nem láthatjuk, illetve csak csodaszámba menően a Led Zeppelint, a Who-t. Persze ott van példának a Queen, akik megpróbálták, de rosszul választottak frontembert és nem jött be a folytatás. Tipikus példa a pozitív oldalon az AC/DC, ahol a szövegeket bizony zömében Bon Scott írta. Ott kerestek egy hasonló hangot és jobbak lettek, mint valaha, a Back in Black album felülmúlta az addigi sikereiket. Azóta is ünnep minden koncertjük. Pedig az új énekes egy régi öreg róka lett, aki már inkább a nyugdíjra készült, de megmentette a világ egyik, ha nem a legjobb hard rock zenekarát az összeomlástól. Persze, Cipő nem pótolható. De nem is kell pótolni. Egyszerűen menni kell tovább. Erről szól az élet. Nézzük a Deep Purple-t. Volt olyan időszak, amikor csak a dobos volt "eredeti" a zenekarban. Nekem mégis az volt a kedvencem, a David Coverdale, Glenn Hughes, Tommy Bolin, Ian Paice na és John Lord (na jó, 2 eredeti tag) felállás. És mi történt, megint a Glover Roger basszusgitározik és a legkedveltebb énekesük ismét a frontember, Ian Gillan. És jól tették, hogy nem oszlottak fel? Természetesen jól tették. Ötször befejezhették volna. Ugyanígy az Iron Maiden is megrogyott az énekes Bruce Dickinson kiválásával, aztán Blaze Baley-vel kiadtak két nem rossz lemezt, s akár folytathatták volna vele is. De ott van a kevésbé ismert Pink Floyd sztori Sid Barett kiesésével, aki aztán tényleg meghatározó volt a zenekarban. Változott a stílus utána, az első lemezek hangulata és témavilága teljesen más mit utána, de jobb lett. Az új gitáros David Gilmour fantasztikusat alkotott. Nem tudom, hogy a Marillion neve mond-e valamit. Ha nem, gyorsan felmenni a youtube-ra. Ott az abszolút frontember, Fish kilépett a zenekarból. Steve Hogarth egy hasonló karakter, de önálló személyiség, más lett a zene kissé és az ő egyéniségére szabódott a zenekar, de milyen jó, hogy nem hagyták abba, csak az Easter című számot kell meghallgatni. Pont aktuális.”
 • 16. Madarász 2013. március 30. 07:21
  „A világon nagyon sok zenekar veszíti el a frontemberét, zenészeit így, vagy úgy, mégis működik ugyanazzal a névvel tovább egy másik taggal, ami így normális. Szerintem nem a kedves mamának kéne eldönteni, ez a döntés a zenekar saját hatásköre.”
 • 15. Hyppolit 2013. március 30. 07:05
  „Szerintem más a gyász, és más a zenekar számára a további munka. Az egyik érzelmi, a másik üzleti. Az is tény, hogy minden döntés a zenekar jogi "sajátja". Mi csak kommentelni tudjuk saját érzéseinket.De! Tényként kell/ene kezelni, hogy -anyukától függetlenül- a zenekarnevet kizárólag Cipő találta ki, saját már kész dalaihoz ő "szedte" össze a zenészeket, ő volt az énekhang, ő írta az összes slágert, ő volt a "fazon" , stb. Másik ugyanilyen szintű négy zenészt, ha akart volna, talált volna (Lásd Pataki A. EDDA). De tudjuk, hogy ez baráti társaság is volt. A zenekar megpróbálhatná új énekessel is, de valószínűleg olcsó utánérzés lenne. Nem jó példa az AC/DC, mert ott B. Scott nem volt meghatározó személy, "csak" a hangot adta, az agy Angus Young. Ezért volt "könnyű" megtalálni a Geordie-ból ismert glam-sztár Brian Johnsont-t, aki ráadásul lényegesen szélesebb skálán is énekel, de gyakorlatilag -sajnos!- Scottot utánozza máig. Pont ilyen ok miatt tudott pl. a Uriah Heep is állandóan énekest cserélni. Aki pedig profi, az tud újrakezdeni, csak ötlet és munka, na meg tehetség kérdése. Van rá bőven példa: Beatles után McCartney WINGS, Deep Purple után R. Blackmore RAINBOW, vagy akár Illés után Fonográf, Frenreisz METRO, majd LGT ill. SKORPIO, Presser OMEGA után LGT, Révész GENERÁL után PIRAMIS, stb., stb. ..de a Bergendy sem tudott felállni Demjén távozása után, Rózsi pedig máig alkot!! Az is érthető, hogy a zenekart sajnáljuk, mert óriási munkája van benne, és nem belső torzsalkodás miatt alakult ki ez a szomorú helyzet. Magam részéről drukkolok nekik, hogy az emlékek őrzése mellett találják meg az új utat, szerintem ez csak és kizárólag rajtuk múlik. Ha pedig letesznek az asztalra olyan új dalt/dalokat, ami kétségtelen siker, akkor nem a név körüli vitás helyzet lesz a kérdéses szempont...”
 • 14. orbison 2013. március 30. 06:06
  „poorman
  Abban teljesen egyetértünk, hogy Scott hangja meghatározó volt, de a csapat az új énekessel túl tudta élni....
  Ez itt most érzésem szerint nehezen sikerülhet, óriási mázli kell hozzá, de hajrá!”
 • 13. AnnaMeri 2013. március 29. 22:24
  „Mami nem gyászol?”
 • 12. poorman 2013. március 29. 22:02
  „10!

  Már megbocsáss, de Scott volt a banda hangja, lehet, hogy nem volt "annyira termékeny", de a hangja meghatározó volt!
  Szégyelem magam, hogy ehhez a cikkhez kell kapcsolnom,, de Cipő is a front ember volt, függetkenül attól, hogy hány dalt írt.
  Meg kell találni Cipő utódját!!!

  A teljesség igénye nélkül Accept, Guns ´n´ Roses, Iron Maiden, Judas Priest!”
 • 11. mozart 2013. március 29. 21:25
  „Republic=Cipő! Cipő=Republic! Cipőt nem lehet pótolni senkivel sem! Így egyértelmű a Republic sorsa!”
 • 10. orbison 2013. március 29. 21:07
  „Csatlakozom Berettahoz... nem kell ide az off.

  Cipő anyukája - érthetően - nagyon rosszul viseli fia halálát, annyira, hogy nem gondolkodik...
  Voltak már hasonlóan nagy (lehet, hogy ez itt most eretnekség, de szerintem nagyobb) együttes tragédiák (az AC/DC-t poorman-nal ellentétben nem említeném, mert ott önhibájából hullt ki a frontember és Scott nem volt annyira "termékeny"), például a QUEEN, a BEATLES, amelyek érthető módon nem élték túl (legalábbis nem sokáig) a vezető távozását.

  Szóval hadd próbálják meg a srácok! A végső döntést úgyis a közönség hozza meg, ez már csak egy ilyen műfaj.....”
 • 9. Dwatson 2013. március 29. 20:57
  „Szerintem cipő (volt) maga a Republic,a zenéket nagyrészt ő írta és adta elő,az ő hangjára,mentek be a koncertre az emberek,és a halálával meghalt a zenekar,hiába próbálnánk is tagadni,de ha a zenekar ezt nem így érzi,hagyni kellett volna őket bizonyítani,a siker vagy a kudarc úgyis igazságot tett volna.”
 • 8. load 2013. március 29. 19:07
  „4. Maffay.
  Vagy "Tyranny"
  Egyértelműbb, aktuálisabb.”
 • 7. Beretta84 2013. március 29. 19:06
  „6. ekkenekepen 2013.03.29. 18:30 Ezek után meg téged nem érdekel senki.... tehát pszt...”
 • 6. ekkenekepen 2013. március 29. 18:30
  „se előtte se utána nem fogott meg ez a zenekar, független h mi a nevük.
  Cipőnek csupa részvét, emberileg jó fej volt, de sose érdekelt a zenéje.”
 • 5. poorman 2013. március 29. 18:22
  „Először is nyugodj békében Cipő!
  Másodszor, miért kellen nevet változtania az együttesnek????
  Cipő és a Republic eggyek, mint minden frontember a zenekarával.
  Gondoljunk csak bele, ha Bon Scott halálávak az AC/DC nevet változtatott volna.......
  Minden tiszteletem az édesanyáé, de azért ebbe ne szóljon bel!”
 • 4. Maffay. 2013. március 29. 18:13
  „Legyen "NO Public"”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Christopher Walken Oscar-díjas amerikai filmszínész 70 éves

Március 31-én lesz hetvenéves Christopher Walken Oscar-díjas amerikai filmszínész Tovább olvasom