Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Brigitte Bardot: az isteni BB 75 éves!

Szeptember 28-án lesz hetvenöt éves Brigitte Bardot francia színésznő, egy nemzedék számára BB, "a" szexszimbólum.

Bardot-t jómódú szülei ötéves korától járatták zene- és táncórákra, 16 éves korában már az Elle magazin címlapjáról mosolygott bájos, kicsit szemtelen kamaszarca. Felvevőgép elé 1952-ben, A normandiai odú című film forgatásán állt először, színészi kibontakozását jelentősen segítette Roger Vadim filmrendezővel kötött házassága. Rövid tengerentúli kiruccanás után (1953-ban Hollywoodban Kirk Douglas partnereként játszott A szerelem törvényében) ismét hazájában forgatott.

Néhány felejthető filmben nyújtott felejthető alakítás után 1956-ban férje rendezte az első igazi Bardot-filmet. Az És Isten megteremtette a nőt kezdő jelenetében a hason fekvő, anyaszült meztelen BB maga volt a csábítás, az asztalon mezítláb lejtett tánca máig a filmtörténet egyik legerotikusabb jelenete.

A szexuális forradalom megtestesítőjévé vált Bardot alaposan feldühítette "pimasz pucérkodásával" az erkölcscsőszöket, a lesújtó kritikák nyomán a film otthon megbukott, az amerikai nézők azonban özönlöttek a mozikba. A Life Magazin azt írta: "a Szabadság-szobor 1886-os megérkezése óta francia lány ennyire még nem villanyozta fel az amerikaiakat."

Mivel BB nagyban növelte a francia film reputációját, végül honfitársai is megenyhültek iránta, s 1970-ben elsőként az ő vonásai alapján mintázták meg a Franciaországot szimbolizáló Marianne-szobrot. A hamvasszőke szépség sikerét jórészt Vadimnak köszönhette.

Tőle tudta meg, hogy ajakbiggyesztése ellenállhatatlan, szűk farmerbe és merész bikinibe bújtatott teste izgató, ő pedig jó tanítványként domborított a felvevőgép előtt. Kilenc közös filmet forgattak, együttélésük öt évig tartott.

A továbbiakban még ötven filmet forgatott. Ő maga az 1960-as Igazságot tartja legjobb filmjének, az 1961-es Magánéletnek önéletrajzi vonatkozásai vannak. Legsokoldalúbb alakítását 1963-ban a Jean-Luc Godard rendezte A megvetésben nyújtotta, 1965-ben készült Louis Malle rendezésében a Viva Maria, amit a Hímnem, nőnem, egy újabb nagyszerű Godard-film követett. 1968-ban Sean Connery oldalán szerepelt a Shalako című westernben. Bardot énekesnőként öt nagylemezt és tucatnyi kislemezt dobott piacra, leghíresebb a Serge Gainsbourggal közös Bonnie és Clyde 1968-ból.

Magánélete is mozgalmasan alakult, sok férfival volt közeli kapcsolata s még többel hozták hírbe. Férjei sorában Vadimot Jacques Charrier követte, akitől 1960-ban fia született. Később három évre Günter Sachs német milliomos playboy hitvese lett, 1992 óta Bernard d'Ormale szélsőjobboldali politikus felesége.

Utolsó filmjét, a Don Juant 1973-ban forgatta. Cicababaként megszerzett hírnevét az állatvédelemnek szenteli, a Brigitte Bardot Állatvédő Alapítvány alapítója és aktivistája.

Ma leginkább nyilatkozataival borzolja a kedélyeket: támogatja az eutanázia legalizálását és az öngyilkossághoz való jog elismerését, fajgyűlöletre és idegenellenességre való felhívásai miatt többször is elítélte a bíróság.

Olvasóink írták

 • 3. mentha 2009. szeptember 28. 09:09
  „Kedves AranyKözépút!

  Egy kis segítség....
  http://images.google.hu/images?hl=hu&um=1&q=brigitte+bardot&sa=N&start=0&ndsp=20”
 • 2. AranyKözépút 2009. szeptember 26. 23:15
  „Legalább fotókat mutatnának. Nem csak egyet....”
 • 1. vonLichthofen 2009. szeptember 26. 16:28
  „Még csak meg sem említik a Babette ´s ´´en va-t guerre c. filmjét, talán 1959-ből.
  Az Ujvárosi plébános /tiszi bá/ tilalma ellenére többször néztük a filmet a cimborákkal az Apollóban, ami akkor még a Várbástya alatt volt a Kisfaludy Károlytól jobbara, a Kármelitákkal szemben. A belépő 2 forint volt matinéra, a film rendszeresen elszakadt, ekkor fütyültünk és szidtuk a gépészt, meg mindenféle önfertőzéssel gyanúsítottuk, ahelyett, hogy a vetítőgépet figyelné.
  Egyszer azt mondta nekünk, hogy ő nem mozigépész, hanem projektor. Ezen aztán jót röhögtünk.

  Mondjatok még egy olyan gyönyörű nőt, mint a BB volt annak idején. Ő természetesen volt gyönyörű a legtöbbön meg azóta több a fösték, mint a természetes báj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megitták a rabok a szappant

Megitták a szappant a rabok egy brit börtönben. Tovább olvasom