Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Botox mint csodaszer? - a bíróság másként látta

Az egyik legismertebb ránctalanító készítmény, a Botox gyártója 600 millió dollár kifizetésében állapodott meg a hatóságokkal, miután bebizonyosodott, hogy azt egyebek mellett fejfájás elleni szerként forgalmazta az orvosok körében - adták hírül amerikai lapok.

A szert gyártó Allergan és az amerikai igazságügyi minisztérium - egy több mint két éven át tartó vizsgálat után - megállapodott abban, hogy a cég a bíróságon elismeri a vétséget, vagyis hogy a szernek a hatóságilag jóváhagyottól eltérő alkalmazására ösztönözte az orvosokat. A többi között fejfájás és egyéb fájdalmak, újszülöttkori agysérülés és egyes központi idegrendszeri rendellenességek ellen.


A vád szerint az Allergan orvostovábbképzést tartott a szer nem előírásszerű alkalmazásáról és fizetett is nekik ezért. A cég 2000 és 2005 között "legfőbb célként a Botox eladásának maximálását tűzte ki" - állította az ügyész. A védelem ugyanakkor azt állította, hogy a vállalatnak joga van arra, hogy felkészítse az orvosokat a gyógyszerek még nem engedélyezett alkalmazására is.

Douglas S. Ingram, az Allergan vezérigazgató-helyettese úgy nyilatkozott, hogy a rendezés a lehető legjobban szolgálja a cég részvényeseinek érdekét, mert elsimítja a nyomozás által felvetett összes problémát.

Az Allergan 600 milliója a 10 legmagasabb összeg közé tartozik, amit gyógyszergyártó cég valaha is fizetett az amerikai egészségügyi minisztériummal.Az először 1989-ben ránckisimító szerként piacra dobott Botox fő hatóanyaga, a botulinum toxin nevű idegméreg, amely nagy mennyiségben a botulizmus (ritkán használt magyar nevén: a kolbászkór) nevű bénulásos betegség okozója.

A készítmény ugyanakkor hatékonynak bizonyult a nyaki görcs, a szemizom-rendellenességek és a túlzott hónalji izzadás kezelésében. Tavaly megállapítást nyert, hogy a Botox alkalmazható ízületi fájdalom ellen is. Az Allergan tárgyalásokat folytat az egészségügyi hatóságokkal a szer a gyermeki ideg- és izommegbetegedések elleni felhasználásának engedélyezéséről.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia az idén állásfoglalást tett közzé, amely szerint a Botoxnal az újszülöttkori agysérülés elleni alkalmazása "hatékony és általában biztonságos". A Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) ugyanakkor nem adta áldását az effajta kezelésekre.

(Fotók: illusztráció)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonnégy órán belül két nőt akar feleségül venni egy pakisztáni férfi

Huszonnégy órán belül két nőt akar feleségül venni egy pakisztáni férfi, tervével máris országos… Tovább olvasom