Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Borúlátóan várják a magyarok a jövőt

A magyar lakosságnak csak a töredéke számol azzal, hogy egy év múlva javul az anyagi helyzete.
A túlnyomó többség úgy véli, hogy általában véve is rossz irányba mennek az ország dolgai, bár észrevehető némi javuló tendencia - derült ki a Tárki és az ÉorigoÜ felméréséből.

A Tárki reprezentatív felmérése ezer ember megkérdezésével készült november 27. és december 10. között, míg az ÉorigoÜ-n feltett azonos kérdésekre közel ötvenezer olvasó válaszolt december 10. és január 5. között. A két vizsgálat eredménye között jelentős eltérés van. A teljes felnőtt lakosság mindössze 15 százaléka számít anyagi gyarapodásra a következő egy évben, 42 százalék úgy véli, 12 hónap múlva rosszabb lesz az anyagi helyzete, mint 2009 végén volt. Decemberben az előző hónap adataihoz képest enyhe pozitív változás figyelhető meg a lakosság várakozásaiban.

Az ÉorigoÜ nem reprezentatív felmérésének válaszadói jóval optimistábbak mind a saját helyzetüket, mind az ország helyzetét illetően. Az ÉorigoÜ-n válaszolók 47 százaléka számít arra, hogy jobb lesz egy év múlva az anyagi helyzete a mostaninál, s csak negyedük számít rosszabbodásra. Hasonló arányok figyelhetők meg a Magyarország gazdasági kilátásairól alkotott véleményekben. A reprezentatív kutatásból az derül ki, hogy a lakosság 16 százaléka szerint nagyon rossz időszak vár ránk, 27 százalék szerint egyszerűen csak rossz, s mindössze 16 százalék vár javulást.

Az ÉorigoÜ nem reprezentatív felmérésében részt vevők az ország sorsát illetően is derűlátóbbak: mindössze 4 százalékuk mondja, hogy sokkal, 23 százalékuk pedig azt, hogy valamivel rosszabb lesz az ország helyzete 12 hónap múlva, míg a válaszadók fele szerint az ország egy év múlva jobban fog állni, mint most.

"A Tárki korábbi, 2009-es eredményeihez képest a lakosság saját anyagi helyzetére vonatkozó értékelése némiképp javult, azonban a jövőbeni kilátások megítélése romlott" - jellemezte az elmúlt időszak tendenciáját a kutatás eredményét ismertető közleményben Páthy-Dencső Blanka, a Tárki kutatója. A harmadik kérdés arról szólt, hogy Magyarországon általánosságban jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok. A skála a teljes mértékben rosszat jelentő -5 és az egyértelműen jónak számító +5 között mozog.

A Tárki reprezentatív kutatásából az derül ki, hogy a teljes felnőtt lakosság 80 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok (17 százalék véli úgy, hogy a lehető legrosszabb irányba). Az ÉorigoÜ felmérésében részt vevőknél ez az arány csak 65 százalék, a képet azonban rontja, hogy az itt válaszolók 37 százaléka választotta a -5-ös, vagyis a legrosszabb osztályzatot.

A Tárki és az ÉorigoÜ a következő hónapokban rendszeresen felteszi majd ugyanezeket a kérdéseket a lakosságnak és az internetes portál olvasóinak, hogy bemutassák, a választási kampány, majd azt követően az új kormány megalakulása és működése idején hogyan változik a magyar polgárok véleménye az ország helyzetéről, hogyan módosulnak majd a várakozások a jövőt illetően.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. január 15. 16:26
    „A megkérdezetteknek halovány fogalma sincs róla, hogy a bukott neoliberális gazdasági és politikai iránnyal szemben - amit ma minden párt képvisel- van egy szociáldemokrata irány is ami egész európában sikeres. Mondhatnánk: itt állunk a jóléti európa kapujában de mindíg valami nyálözön hülyének adják meg a lehetőséget, hogy a kilincset rángassa. Az ajtó viszont zárva van, a kulcs meg a szocdemeknél van...
    Jó tolakodást, szerintem van egyszerübb megoldás is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Barátok közt vérbe borul

Két pártra szakítja a rajongókat a milliós nézettségű sorozatban dúló testvérháború. Tovább olvasom