Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Bombának nézték a Gömböcöt a helsinki repülőtéren

Plasztikbombának néztek egy Gömböcöt a helsinki repülőtéren, riasztották a kommandósokat, lezárták és kiürítették a csarnok egy részét - tájékoztatta pénteken telefonon az MTI-t Domokos Gábor, a Gömböc feltalálója a helyszínről.

Domokos Gábor Pekingből tartott Budapestre helsinki átszállással, amikor kézi poggyásza a biztonsági vizsgálat alkalmával, az átvilágítás során fennakadt az ellenőrzésen. Az egyetemi professzor elmondta, hogy először nem tudta mire vélni a dolgot, neki azt mondták, hogy nem tudják kivenni a csomagot a fedett berendezésből, majd kisvártatva fegyveres kommandósok jelentek meg és kiürítették, lezárták azt a csarnokrészt, ahol ő tartózkodott.

Mint kiderült, a kézpoggyászban volt átlátszó műanyagból készült, egy 90 milliméteres Gömböc, ami mellé a csomagoláskor a számítógéphez, telefonhoz használatos hálózati zsinór, telefontöltő került. Az átvilágított furcsa tárgy és az elektromos kábelek láttán azonnal jeleztek a terrorelhárítóknak, akik golyóálló mellényben, teljes fegyverzetben siettek a helyszínre.

Domokos Gábor elmondta, hogy volt nála egy angol nyelvű brosúra is a Gömböcről, de csak hosszú idő elteltével - miután maguk is meggyőződtek róla - vált a gyanakvó biztonságiak számára világossá, hogy egy ártalmatlan magyar világtalálmányról van szó. A csarnokrész lezárása 45 percig tartott.

A Gömböc az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. Feltalálói Domokos Gábor és Várkonyi Péter az elmúlt napokban Kínában, a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában jártak, amelynek főszereplője a mindig "talpra álló" Gömböc.

A Gömböcöt Magyarországon sem ismeri még mindenki, közelről látni és kézbe fogni pedig nagy valószínűséggel több kínai fogja majd, mint magyar. A különleges alakzatú, világhírűvé vált tárgyat a Magyar Posta a közelmúltban - a sanghaji világkiállítás május elsejei megnyitása alkalmából - egy bélyegíven jelenítette meg.

Olvasóink írták

 • 14. Zsuzsannám 2010. május 08. 15:55
  „Nem ártana egy kép,hogy tudja mindenki,mi az a Gömböc. Mert,ugye,nem Artúr.Ha HarconaMarcos nem rak ki egy linket,még mindig nem tudom.De azt,hogy mire jó,sehol nem írják.Nem firtatom,hogy hasznos.”
 • 13. Mankapunka 2010. május 08. 11:56
  „Imcsi

  Muszály volt,fortuna szereti az ilyeneket.”
 • 12. Imcsi 2010. május 08. 11:00
  „Ehhez a cikkhez meg bedobhattak volna egy képet is, hogy lássuk miről is van szó!”
 • 11. Imcsi 2010. május 08. 10:59
  „10. A linkkel kapcsolatotban: az autómárkát el lehet felejteni, mert a leírt eset nem az autó-, hanem az emberfajtával kapcsolatos!”
 • 10. Mankapunka 2010. május 08. 10:12
  „fortuna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  http://autozz.blog.hu/2010/05/07/komplexusos_suzukis_tatabanyan#more1981645”
 • 9. HarconaMarcos 2010. május 08. 10:06
  „Mankapunka - simán megveheted te is, egyetlen magyar sincs eltiltva tőle.
  ´Az egyes sorszámokhoz tartozó árról a lap alján található "Rendelés" feliratra kattintva tájékozódhat. Jelenleg a különleges technológia miatt a legolcsóbb Gömböc ára is hozzávetőlegesen 200.000 FT + ÁFA. Amennyiben érdeklődik a Gömböc megvásárlása iránt de olcsóbb (nem számozott) terméket keres, akkor látogassa meg a webshopot.´ http://www.gomboc.eu/hu/site.php?inc=0&menuId=26
  Biztos vannak itt olyanok, akik meg tudják mondani, hogy kb. mibe kerül egy öklömnyi alumínium (AlMgSi), és mibe kerül ezt kifaragni egy CNC esztergával. Saccolom, hogy negyedmillánál kevesebb, tehát ezek nem csak okos, de ügyes emberek is. :-)”
 • 8. HarconaMarcos 2010. május 08. 10:00
  „Kedves Primax! Én megnéztem, de nem értem, hogy mire jó. Azon kívül, hogy kva drágán vehetek sorszámozott Keljfeljancsit, azon kívül nem értem a lényeget. (Ami persze nem zárja ki, hogy ez egy hasznos valami legyen.)
  Weboldalukat nézve elég profik a marketingben, azon sem lepődnék meg, ha ez a reptéri akció egy szándékos manőver lett volna.
  Egy matematika professzor véletlenül úgy pakol be a táskájába, hogy az simán bombának látszik, miről cikkezhet a világsajtó, és pont akkor, amikor elkezdik reklámozni/árulni...
  ...persze lehet, hogy csak én vagyok túl paranoid android. :-)”
 • 7. Mankapunka 2010. május 08. 09:47
  „Még jó hoyg megint, magyarok,és csak kint lesz látható.

  Ez magyarország,a szeretett otthonotok.”
 • 6. Jandex 2010. május 08. 08:36
  „4. hozzászólás zhall
  Ez kérlek szépen vagy valami,vagy megy valahova!:)))”
 • 5. Primax 2010. május 08. 07:43
  „zhall #4. !
  Hogy-hogy mire jó ? ? ?
  Nézz utána - egy kicsit - és megtudod !”
 • 4. zhall 2010. május 08. 06:37
  „Na de mire jó?”
 • 3. HarconaMarcos 2010. május 08. 01:02
  „Nicsak, ez tényleg létező dolog:
  http://www.gomboc.eu/hu/site.php?nyelv=1”
 • 2. HarconaMarcos 2010. május 08. 01:00
  „Az mi az? (Gondolom nem a mindent felfalós...)”
 • 1. tricse 2010. május 07. 23:51
  „Tanuljatok! Így kell világraszóló ingyenreklámot csinálni egy találmánynak,ami a cikkből nekem úgy jött le mint "keljfeljancsi"
  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvszerteszt - nem találtak hibátlant

Egyetlen óvszer márka sem kapott kiváló minősítést. Ennek oka, hogy a kiválóság követelménye 100… Tovább olvasom