Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Boldoggá avatás - Másfél millió zarándok volt Rómában

II. János Pál boldoggá avatása után sem ürült ki a római Szent Péter tér: a zarándokok vasárnap kora délután óta a bazilikánál állnak sorban, hogy leróják kegyeletüket a pápának a főoltárnál elhelyezett koporsójánál.
A Szent Péter székesegyház egészen hétfő estig nyitva tart. Órákba tellett, amíg a Szent Péter teret és a Vatikán környékét megtöltő zarándokok tömege távozni tudott. Végtelen emberfolyam özönlött Róma minden irányába. A külföldiek nagy része repülővel érkezett a boldoggá avatásra, de szombat-vasárnap pótolta a gyaloglást az olasz fővárosban, ahol így lehetett a leggyorsabban közlekedni. Hátizsákjaikban mindent vittek magukkal, hálózsákot, takarót, élelmet, összehajtható széket.

A lengyelek az Angyalvár hídján vasárnap reggel még főztek is. A legutolsó számok szerint másfél millió ember vett részt vasárnap a boldoggá avatási szentmisén: az olaszok mögött a legtöbben a lengyelek, százezren. A szertartást tizennégy óriási kivetítő közvetítette a Szent Péter téren, a Vatikán körül és Róma terein. A városi közlekedési vállalat összesen ötszázezret osztott szét abból a II. János Pál arcképével díszített menetjegyből, amelyet a boldoggá avatásra nyomtattak, és a zarándokok ingyen utazhattak vele. Kétszázharminc tonna szemét gyűlt össze, és Róma városa négymillió eurót költött a zarándokok fogadására.

A külföldiek éppen a kaotikus szervezésre panaszkodtak a legtöbbet. A tömeget nem terelték, így mindenki oda állt, ahova éppen tudott. A Szent Péter tér körül felkapaszkodtak, ahova csak lehetséges volt, az Angyalvár falától kezdve a televíziós állványokig. Több mint ötszázan lettek rosszul a fülledt melegben és az emberek szorításában. "Boldogan, de fáradtan távoztak a zarándokok, és Róma is így búcsúztatja őket" - írta a La Repubblica című napilap online kiadása. "Reggel öttől vagyok itt" - panaszolta a szentmise kezdetére már elfáradt rendőr, aki nem tudta fegyelmezni az olaszos rendetlenségtől ideges német zarándokokat.

Nem volt könnyű dolga a sajtónak sem, a tömegben lehetetlenség volt mozogni. Az MTI tudósítóját a tömeg emelte fel a sajtótribünre. A lépcsőkre ugyanis a zarándokok már hajnalban letáboroztak. "Megható volt, de a szervezés borzasztó, alig láttunk valamit, Róma viszont gyönyörű, visszajövök még ide" - mondta az MTI-nek egy Vas megyéből érkezett idős férfi.

A Vatikán falainál magyar zászlót lobogtató tinédzser, aki már csak a beteg pápára emlékezett, azt mondta: eljött a boldoggá avatásra, mert nagy embernek tartja II. János Pált. "Beteg vagyok, de elzarándokoltam ide, talán utoljára éppen II. János Pálért jöttem el Rómába" - közölte egy idősebb magyar hölgy. Érzelemben nem volt hiány: a lengyelek sírva avatták boldoggá Karol Wojtylát, és ajándékba hozott Szűz Mária-érméket osztottak más nemzetek tagjainak. Volt, aki népviseletben érkezett, volt, aki II. János Pál arcképével és jelmondataival díszített pólóban.

A csoportok zászlóikról, sapkáikról ismerték meg egymást. A zarándokoknál csak az ajándéktárgyárusok voltak többen: II. János Pál csodatevő fényképét árulták egy euróért. II. János Pál boldoggá avatása hétfőn zárul le végleg: a Szent Péter téren a Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár celebrálta hálaadó misével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Ernesto Sábato, a 20. századi argentin irodalom óriása

Kilencvenkilenc évesen elhunyt Ernesto Sábato világhírű argentin író, festő és elkötelezett… Tovább olvasom