Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Bögölyfajt neveztek el Beyoncéról

Egy már régebben felfedezett, de mindeddig névtelen, ritka bögölyfajt neveztek el Ausztráliában Beyoncé amerikai énekesnőről.
Egy már régebben felfedezett, de mindeddig névtelen, ritka bögölyfajt neveztek el Ausztráliában Beyoncé amerikai énekesnőről.

Az 1981-ben az északkeleti Queensland államban talált bögöly aranyszínű szőrökkel borított hátsó része a Destinyís Child volt énekesnőjének csábos görbületeit juttatta a felfedező, Bryan Lessard rovarszakértő, az Ausztrál Nemzeti Rovargyűjtemény kutatójának eszébe.

Az amúgy fekete bögöly aranyszínű alteste annyira feltűnő volt, hogy a tudós mikroszkóp nélkül is jól látta.

"A rovar altestén sűrű, aranyszínű szőrök nőnek, és ez nekem Beyoncét juttatta az eszembe arany kosztümjében" - indokolta a kutató névválasztást. Lessard az énekesnő rajongója, és a szokatlan névadással egyrészt a Beyoncé iránti tiszteletét akarta kifejezni, másrészt a "taxonómia vidám oldalát bemutatni". Az ausztrál entomológus szerint a Scaptia (Plinthina) beyonceae "abszolút díva a bögölyök között".

Pusztán a véletlen műve, hogy Beyoncé Knowles hétszeres Grammy-díjas amerikai RÚB énekesnő, dalszerző és színésznő abban az évben született, amelyben az új bögölyfajt felfedezték. Noha sokan csapásnak tekintik a vaskos, zömök testű, nagy termetű legyeket, a bögölyök nagyon fontos szerepet töltenek be sok növényfaj beporzásában - hangsúlyozta a kutató az Australian Journal of Entomology című rovartani szakfolyóiratban. A világon majdnem 4400 bögölyfajt ismernek. A Beyoncé-bögölyből mindössze három példányt őriznek ausztráliai gyűjteményekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NASA-jelszót loptak Japánban

Az amerikai űrkutatási hivatal rendszeréhez való hozzáférést biztosító jelszó kerülhetett… Tovább olvasom