Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Bocsánatot kért a Google a kínai íróktól

Nyilvánosan kért bocsánatot a Google kínai íróktól, amiért szerzői hozzájárulás nélkül tette közzé azok műveit. Az internetóriás közleményét vasárnap tették közzé a Kínai Írószövetség (CWA) honlapján.

A Google elismerte, hogy online könyvtárába kínai szerzői jogvédelem alatt álló könyveket másolt, és azt is, hogy utólagos tárgyalásai az elégedetlenségüknek hangot adó kínai szerzőkkel nem voltak kielégítőek, s ezért bocsánatot kér.

A dokumentum szerint a keresőóriás továbbra is szolgáltatása fontos részének tartja a kínai könyvek közreadását és a felmerült nézeteltérést a kínai szerzői jogvédők illetékes társaságának közvetítésével szeretné tisztázni.

A Google egyben ígértet tett arra, hogy a jövőben tartózkodni fog a kínai írók könyveinek engedély nélküli szkennelésétől. A cég a jövőbeni együttműködési megállapodás tervezetének benyújtására készül, a megállapodásra várhatóan júniusig sor kerül.

A CWA illetékese Jang Cseng-cse (Yang Chengzhi) a Hszinhua hírügynökségnek úgy fogalmazott, reméli, hogy a bocsánatkérés őszinte és ígéretét a cég teljesíteni fogja. A CWA nem kíván közvetlen tárgyalásokba bocsátkozni, hanem egyelőre várja a "kielégítő ajánlatot".

Korábbi kínai becslések szerint a Google mintegy 18 ezer kínai könyvet digitalizált és helyezett el a könyvtárában. "Mindez történt a kínai írók tájékoztatása nélkül, és anélkül hogy fizettek volna érte. Eddig még egyetlen szerzőt sem találtunk, aki felhatalmazta volna a Google-t művének beszkennelésére" - nyilatkozta még októberben Csang Hung-po (Zhang Hongbo) a írásművekkel foglalkozó kínai szerzői jogvédő társaság (CWWCS) főigazgató-helyettese.

A Google által 2009 végén rendelkezésre bocsátott adatok szerint a Google Book a kínai könyveket 80 ezer kategóriában tette hozzáférhetővé, s 2600 olyan szerző érintett, akik tagjai az írószövetségnek, de a lista még nem teljes.

2009 novemberében az írószövetség hivatalosan bejelentette, hogy ki kíván állni az írók szerzői jogaiért. A nevükben eljáró CWWCS eddig három tárgyalást folytatott az amerikai céggel, a negyedik január 12-én várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német kormány törvényi fellépést tart lehetségesnek a Google ellen

A német igazságügy-miniszter szerint a Google a Microsofthoz hasonló "óriás monopóliummá" válik, és… Tovább olvasom