Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Betiltották a Valentin-napot az üzbégek

Nem lesz többet Bálint-nap Üzbegisztánban: a közép-ázsiai ország hatóságai úgy döntöttek, az ország kultúrájától idegen ünnep helyett inkább egy helyi történelmi személy, Babur mogul születésnapjáról fognak megemlékezni február 14-én.
A Bálint-nap eltörléséről az oktatási minisztérium felvilágosításért és az értékek megőrzéséért felelős hivatala adott ki egy határozatot, amely előírja, hogy február 14-én ezentúl a Dzsingisz kán leszármazottjának tartott Babur mogul emléke előtt kell tisztelegni felolvasásokkal és versekkel. Az új ünnep szellemében a hatóságok már idén betiltottak több, a Valentin-naphoz köthető programot is, köztük a népszerű üzbég énekesnő, Rajhon koncertjét is.

A döntésnek meglehetősen vegyes volt a fogadtatása az üzbégek között. Az amerikai ünnepet egyfajta új hagyománynak tartó fiatalok számára nagy csalódást okozott, hogy az intézkedés miatt elmarad kedvenc énekesnőjük szokásos Valentin-napi koncertje. "Nevetséges. Tíz éve tart koncertet ezen a napon Rajhon, s most betiltották, mintha valakinek hirtelen eszébe jutott volna, miről is van szó" - mondta a BBC-nek Dzsaszúr Hamrajev helyi újságíró. "Nem kellene egy ilyen napot nemzeti ünneppé változtatni, mert ez megosztja az embereket" - tette hozzá.

Babur mogul
Babur mogul

Mások viszont úgy vélik, a minisztérium jó döntést hozott és a koncert betiltása is jogos volt. "Miért ünnepelnénk egy ilyen mesterkélt, súlytalan ünnepet? Nem illik sem a történelmünkhöz, sem a mentalitásunkhoz" - hangsúlyozta egy magát értelmiségiként aposztrofáló taskenti férfi.

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy a hatóságok felléptek a nyugati kulturális hatások ellen. Az elmúlt hetekben például több elítélő hangvételű cikk jelent meg az állami sajtóban a "túlságosan szókimondó" nyugati szappanoperákról, amelyek aláássák a helyi értékeket és tradíciókat. Hasonló kritikával illették a hatóságok egy évvel ezelőtt a rock és rap dalok szövegeit. A "sátáni" zene ellen kiterjedt kampány folyt a fiataloknak szóló állami TV-csatornán. Nem meglepő módon, az államfő énekesnői babérokra törő lányának, Gulnara Karimovának a nem egyszer kifejezetten szexi klipjeit viszont nem marasztalták el az állami erkölcscsőszök.

Olvasóink írták

  • 2. SPS 2012. február 15. 08:02
    „Végre!
    Ehhez nem is lehet mást hozzáfűzni.”
  • 1. aahh 2012. február 14. 20:12
    „Könyörgöm, nálunk is tiltsák be!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kislányt mentettek a lavina alól - videóval!

Csodával határos módon mentettek meg egy öt éves kislányt a hó alól. A gyerek szüleit és további hét… Tovább olvasom