Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Betiltották a Happy Mealt

Nincs többé McDonald's Happy Meal San Franciscóban.

Az amerikai nagyvárosok közül itt született először olyan törvény, amely megtiltja, hogy játékot mellékeljenek a gyorséttermek egészségtelen élelmiszercsomagjához. A gyermekek túlsúlyossága elleni példamutató harc ez, vagy az ország liberális központjának újabb túlkapása?

A San Franciscó-i városatyák nem tiltásnak, hanem ösztönzésnek tartják azt a törvényt, amely arra akarja rákényszeríteni a gyorséttermeket, hogy egészségesebbre, táplálóbbra változtassák meg a gyermekeknek szánt étrendet. Az új törvény szerint az éttermek csak akkor adhatnak ingyen játékot az étel mellé, ha az kevesebb mint 600 kalóriát tartalmaz.

Nyilvánvalóan több zöldségre és gyümölcsre, gyümölcslére kívánják rákényszeríteni az eddig hamburgert, cheeseburgert, rántott csirkét, sültkrumplit, szénsavas üdítőket kínáló McDonald's, Burger King és más gyorséttermet.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


De vajon a játék ennyire vonzza a kisgyermekeket? A felmérések szerint igen. A törvényjavaslatot benyújtó politikust saját kilencéves lányának McDonald's játékgyűjteménye háborította fel. És mivel a gyorsbüféket leginkább a szegény gyerekek látogatják, a csábítás még nagyobb. (A teljes csomag játékkal együtt 2,50 -5,50) dollárba kerül, míg egy olcsó ebéd átlagosan 6- 8 dollár.)

A gyermekek marketing megcélzása pedig tökéletes, szó sincs arról, hogy csak olcsó műanyag figurákat mellékelnének: a legújabb filmek hősei, popikonok CD-i, videojátékok, sportszuvenírek egyaránt jelen vannak a csábító termékek között.

A McDonald's tiltakozik és a gazdasági válságban rémisztő elbocsátásokkal fenyegetőzik. A nagyvállalat véleménye szerint a gyermekek ezután San Francisco határain kívül fogyasztják majd el kedvenc Happy Mealjüket, a városban pedig bezárhatják üzleteiket, elküldhetik alkalmazottaikat. Arról egyelőre nincs szó, hogy megváltoztatnák kínálatukat.

A törvény ellenzői nevetségesnek, tipikus liberális túlkapásnak tartják az alacsony kalória kikényszerítését, ami szerintük az egyén szabad választásába történő beleavatkozás. Úgy vélik, a szülőnek joga van ott étkeztetni gyermekét, ahol akarja. A nagyvállalat pedig azt ad el, ami a fogyasztók körében népszerű. A San Franciscó-i vita túlmegy a város határain, a mai Amerika legfontosabb problémáját érinti: mibe szólhat bele az állam azért, hogy segítsen, anélkül, hogy az egyéni szabadságjogokat aláásná és az öntörvényű piacot megsértené.

 A túlsúlyosság óriási probléma Amerikában. Az Egyesült Államok minden harmadik gyermeke betegesen kövér, minden harmadik 2000 után született óvodás vagy iskolás cukorbeteg és a későbbiekben szívproblémák, magas vérnyomás, asztma elé nézhet.


Miként jutott ide az ország? Harminc évvel ezelőtt a gyermekek többsége gyalog járt iskolába, délutánjait játszással, sportolással töltötte, házi kosztot evett, a két étkezés közötti nassolás ismeretlen volt. Ma autóval vagy iskolabusszal viszik őket iskolába, az otthoni étkezést felváltotta a gyorsétterem, a sportolást, mozgást a televízió és a komputer. Egy amerikai gyerek napi 7 és fél órát tölt televízió, internet előtt, és közben eszik.

Az egészséges életmódra és táplálkozásra szoktatás közös társadalmi feladat; a szülő,az iskola, a közétkeztetés, az éttermek felelőssége is.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Az ország First Ladyje, Michelle Obama is a gyermeki túlsúlyosság elleni harcot karolta fel: előadásokkal, iskolai beszélgetésekkel, a Fehér Ház minta konyhakertjével. Ő a legfőbb támogatója annak a törvénytervezetnek, amelyik az állami iskolák menzáját reformálná meg azzal, hogy a hizlaló, egészségtelen kínálatot tápláló, egészséges étrendre változtatja. A törvénytervezetet elnapolták, mivel az az elkövetkezendő tíz évre négy és fél milliárd dollárral terhelné az amúgy is roskadozó költségvetést. A demokraták a szegények ételtámogatásának megvonása miatt halasztották el a javaslatot.

A kongresszusi többséggel rendelkező republikánusok nemcsak a fiskális fegyelem, hanem az állami beavatkozás miatt is ellenzik a tervezetet. Lám, a kormány nem tiszteli az egyéni felelősséget, odáig terjeszti hatalmát, hogy a családok, iskolák életébe is bele akar szólni. Most azután tényleg jön a szocializmus - vallják a jobboldalon.

Követik-e más városok is a San Franciscó-i példát, mernek-e mások is megfegyelmezni egy nagyvállalatot? Aligha. Jelenleg az országban csak a Szilícium-völgyi Santa Clara megye él hasonló tiltással. New York, Portland és Seattle még csak fontolgatja a hasonló szigorítást.

Amerikában egyelőre sok minden - a nagy vállalatok profittermelése, az állami deficit csökkentése, politikai előnyök szerzése - fontosabb, mit a gyermekek egészségének megvédésére irányuló összehangolt akció.

Olvasóink írták

 • 12. Agent 2010. november 09. 07:13
  „"Megnézném hogy hány ember futja a félmaratont 2 órán belül...főleg aki mekibe jár "
  Nem egy nagy tett két órán belül futni, lévén a világrekordja 1 órán belül van.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9lmaraton”
 • 11. Agent 2010. november 09. 07:11
  „10, értő olvasás, írtam a filmről, mégpedig azt, hogy aki kizárólag azon él amit ott neki kínálnak és ez mellett csak tesped, az gyorsan belehal, ugyanígy járna, ha pl. egész nap kolbászt és szalonnát enne kenyérrel, két pofára.”
 • 10. Brigike 2010. november 09. 01:07
  „Kedves Agent!

  Figyelmedbe ajánlom a Super size me című "dokumentum filmet"! Megnézném hogy hány ember futja a félmaratont 2 órán belül...főleg aki mekibe jár :D De te biztos élsportoló vagy!”
 • 9. Agent 2010. november 08. 20:06
  „8, nálunk a kamrában maradt fél évig egy füstölt kolbász, semmi baja nem volt, meg sem penészedett...a szalonna sem, döbbenetes.
  A SuperSizeMe-ről csak annyit, hogy aki olyan mértékben ostoba, hogy kizárólag azon él, amit a mecdonaldsban elétesznek, mindemellé nem mozog, nem sportol, az ne csodálkozzon, ha hamar halálán lesz.
  Szoktam enni a mekiben, szeretem is, havonta egyszer kétszer, illetve multiban vásárolom az élelmiszert, viszont két órán belül futom a félmaratoni távot, ezen kívül heti 30km-t futok, és ti?”
 • 8. Tonxy 2010. november 08. 19:18
  „4: nekem a garázsomban maradt egyszer egy sajtburger 3-4 hónap után találtam rá szinte ugyanolyan állapotban mint ahogy adják. És nem száraz helyen volt.
  6: a csirkéket már úgy nevelik olyan tápszerekkel hogy a melle kb 2x akkora legyen a 49 nap alatt mint a hagyományos csirkének.
  Ajánlom a Food inc, Super Size me, Home cimű filmeket.”
 • 7. Agent 2010. november 08. 18:51
  „6, van házi halad?:) Csirkének csak a mellét eszed, többi kuka?”
 • 6. széchenyi12 2010. november 08. 17:25
  „Mérgeznek <moderálva> bennünket! Már akt, mert én: házi készítményeket eszek, valódi házi tojast, bio zöldséget és gyümölcsöt, meg csirkemellet meg halat, sokat!
  a vegyszerkajákat meg egye s ok böszme, itthon!”
 • 5. zsuzso100 2010. november 08. 17:15
  „Én olyat hallottam, hogy a házi sült krumplit hasonlították össze a mekissel...hát pár nap alatt észre lehetett venni a különbséget.”
 • 4. Agent 2010. november 08. 15:58
  „2, egyrészt óriási hoax (kamu, a két képen nem ugyanaz a cucc van, ez még egy óvodásnak is feltűnik) amit mondasz, másrészt pedig száraz környezetben nem penészedik meg semmi, csak összefonnyad, megszárad, miért kellene ezen csodálkozni.
  3. nem hinném, hogy fegyveresek kényszerítenék be szegény szülőket a csemetéikkel halántékra helyezett csővel, hogy azonnal meg kell venniük ezt és ezt....vagy?”
 • 3. Deir_Yassin 2010. november 08. 15:47
  „Helyes, itthon is be kéne vezetni!”
 • 2. fióka 2010. november 08. 15:38
  „erről az az asszem angol fotós jut eszembe aki vett egy sajtburgert a mekibe ,hogy lefényképezze 6 hónap alatt az "élelmiszer" lebontása és láss csodát nem kis meglepődésére gyakrolatilag ugyaza a fotó köszönt vissza 6 hónap elmúltával anyi külömbséggel,hogy kiszáradt ,de se rohadás se penész semmi,de semmi nem változott az étel színe is szinte megegyezett a fél évvel ezelőtt vásároltal.Szóval no komment miből készülnek a mekis kaják.Az egyszer biztos ,hogy a gyermekemnek nem veszek ehyen gyümölcsöt zöldséget itthol termelt és főzőtt kaját.”
 • 1. Mankapunka 2010. november 08. 14:39
  „Hát ja,sok szar szemetet eladták már a kaják mellé,az tuti.

  Szokták nekem is mutatni,éppen milyen szarokat adnak most a Happy Meal mellé.

  Ez olyan,mint amikor a reklámba gyerekek vannak rakva,és így akarják eladni a cuccot,meg azok az érdektelen szar zenék,amiket úgy alarnak videőklippen keresztül eladni,hogy bombanőket raknak bele,hogy legyen mit nézni.

  Pálmár vitte most,a régi Pannon reklám: "Aaaapaaaa egy hős,ahelyett hogy ott internetezne,elhozott a játszóházba" Ilyen undorítóbb reklámot is már régen láttam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavetette a bűnözést a klasszikus zene

Jelentősen csökkent a piti bűncselekmények száma egy új-zélandi város központjában, miután… Tovább olvasom