Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Betiltják az állatprodukciókat a mexikóvárosi cirkuszokban

A kilenc millió lakosú mexikói főváros közgyűlése ellenszavazat nélkül fogadta el hétfőn az állatok védelmére hivatott tilalmat.
Több mint ezer állatidomár, bohóc, zsonglőr, akrobata és más cirkuszművész vonult utcára kedden Mexikóvárosban, hogy a cirkuszi állatprodukciók betiltása ellen tiltakozzon.

A látványos, cirkuszi mutatványokkal tarkított tüntetés résztvevői abban reménykednek, hogy a polgármester megtagadja a jogszabály aláírását.

"A cirkusz szereti az állatokat", "Az állatok a családunkat jelentik" - hangoztatták transzparenseiken a tüntetők, akik szerint az állatos cirkuszi mutatványok teljes tilalma 50 ezer ember és 3000-3500 állat megélhetését veszélyezteti. Mexikóvárosban 50 cirkusz működik.

A cirkuszosok szerint ósdi előítélet, hogy az idomárok bántalmazzák, például korbáccsal verik az állatokat, amelyek - szerintük - kiskoruktól olyan környezetben nőnek fel, ahol mutatvány bemutatása a játszadozás egyik formája.

A megszelídített állatokat már nem lehet visszaengedni a vadonba, s mivel etetésük sokba kerül, éhen pusztulhatnak - érveltek a tüntetők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy "az erősen gyermekorientált mexikói cirkuszpiacon" lehetetlenség lesz becsalogatni a nézőket egy olyan eladásra, amelyben nem szerepelnek állatok.

A tilalom pártolói szerint viszont a kíméletlen idomítás, a zárt térben való örökös mozgás és a gyakori fellépés árt az állatoknak. A kanadai Cirque du Soleil példájára hivatkozva azt hangoztatják, hogy állatok nélkül is sikeres lehet egy cirkusz.

A tüntetők a cirkuszi állattartás tilalmát álszentnek is tartják, mert a tilalom nem vonatkozik a delfinshow-kra, a bikaviadalokra és a rodeóra.

Már Mexikó öt szövetségi államában tiltják állatok porondra lépését cirkuszokban. Az Európai Unió 18 tagországában tiltják vagy korlátozzák állatok szerepeltetését cirkuszban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlátszó vízcsepp süti az új japán divat

A süti pont úgy néz ki, mint egy vízcsepp. Elfogyasztani harminc percünk van, különben elolvad és… Tovább olvasom