Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Bemutatott az újságírónak a világhírű építész - videó

Frank Gehry nemes egyszerűséggel a középső ujját mutatva válaszolt a munkásságát firtató egyik újságírói kérdésre.
Kisebb botrányt kavart Frank Gehry világhírű amerikai-kanadai építész a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria Hercege-díj sajtótájékoztatóján, amelyen nemes egyszerűséggel a középső ujját mutatva válaszolt a munkásságát firtató egyik újságírói kérdésre.

A 85 éves tervezőtől azt kérdezték a pénteken Oviedóban átadott díj sajtótájékoztatóján, hogy terveit valóban pusztán a látvány határozza-e meg. Gehry azt mondta, hogy a mai világban felépülő épületek és a tervek 98 százaléka fabatkát sem ér - bár nem pont ezekkel a szavakkal.

Az alkotó később elnézést kért, és heves természetére, valamint az utazásból adódó fáradtságára hivatkozott.A sajtótájékoztatón mindazonáltal pozitív gondolatok is elhangzottak tőle, emlékeztetett arra, hogy az általa tervezett bilbaói Guggenheim-múzeum milyen jó hatással volt a környékre. Az ott élő emberek "megszerezték a diplomájukat, aztán továbbálltak, senki sem akart ott maradni, szomorú város volt, hanyatlásnak indult az acélipar, a kikötőnek nem volt miért léteznie, mindenki elvesztette a munkáját". A múzeum megnyitása után viszont a korábban szegény város virágzó úti célja lett a turistáknak - olyannyira, hogy az építészeti különlegességben helyet kapó intézmény által elért hatást el is nevezték Guggenheim-hatásnak annak leírására, hogy a múzeum miként változtatta meg a várost és környékét.

Frank Gehry nem az egyetlen "nagyszájú" építész, híres történet, hogy amikor Frank Lloyd Wright 1955-ben Miamiban járt, azt mondta, az ottaniak olyan házakban élnek, amelyekben a disznók is szégyellnének.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszebb nyelvcsaládfa, amit valaha rajzoltak!

Nézze meg, miért érezzük úgy, hogy a nyelvünk különös és messze van a többi nyelvtől! Tovább olvasom