Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Becézésre vágyik a tehén is

Minél boldogabb egy tehén, annál több tejet ad - állapították meg brit tudósok. A boldogságához pedig elengedhetetlen, hogy neve legyen neki és a gazdája megismerje a személyiségét.
Newcastle egyetemének mezőgazdasági kutatói szerint azok a marhák „emberi gondoskodást" kapnak gazdáiktól, egy év alatt akár 200 literrel több tejet adnak, mintha nem törődnének velük. A tanulmány szerint 54 százalékkal magasabb a tejhozama azoknak a teheneknek, amelyeknek nevet adtak a gazdái, mint azoknak a társaiknak, amelyek név nélkül élik mindennapjaikat.

Dennis Gibb, termelő, a Eachwick Red House Farm társtulajdonosa egyetért a kutatók állításaival. A BBC-nek elmondta: - Nem csak a megélhetésünket adják a tehenek, hanem a családunk részei is. Eachwickben szeretjük a teheneket, mindegyiküknek van neve. „Hölgyek"-nek hívjuk őket, mindegyiküket jól ismerjük. Tudjuk, hogy önálló személyiségük van.

- Ami a tanulmányunkból kiderül, az az, hogy nagyon sok jó, állataikkal törődő farmer él itt - mondta dr. Catherine Douglas, a Newcastle Egyetem kutatója. - Az eredmények azt mutatják, hogy van értelme annak, ha az angol tejtermelők teheneiket intelligens lényekként kezelik. Nem kerül semmibe, ha az állatok lelkét is megismerik a gazdák, s ezt mi mással lehetne jobban jelezni, mint azzal, ha nevet adnak nekik. Ráadásul még növeli is a tejhozamot.

Olvasóink írták

 • 3. kackac 2009. január 29. 07:54
  „A gazda minden reggel így köszön be az istállóba:
  - Jó reggelt, szép Hölgyek! Ma is tejet termeljünk, vagy inkább húst?”
 • 2. elemér 2009. január 29. 05:14
  „Ez a cikk emlékeztet engem hogy miért nem szeretnek sokan dolgozni az autógyárban.”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. január 28. 23:08
  „Ez a hír emlékeztet engem a Mézga család Alfa-beat-a című epizódjára. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klapka György kifakadt Mary Zsuzsira!

Mary Zsuzsi exférje felháborítónak tartja, hogy az énekesnő egy nála 40 évvel fiatalabb férfivel… Tovább olvasom