Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Barnaság ára - a nagy szolimustra!

Használ? Szépít? Rákot okoz? Mindegyik mellett lehet érveket és ellenérveket felsorakoztatni. Lássuk!

Ilyenkor ősszel hamar visszanyerhetjük nyári barnaságunkat, egy kevés szoláriumozással. (Aranyszabály azonban, hogy csak ésszel, kellő visszafogottsággal használjuk ezeket az egyébként nagyszerű szerkezeteket, mert a gépi napfürdőzés a kívántnál épp ellenkező hatást is kiválthat.)

Vitathatatlan a szolárium jótékony hatása a téli depresszió ellen, a zsíros bőr, a pattanásosság, az ekcéma és a pikkelysömör egyes eseteiben, többen mégis kozmetikai barnító hatása miatt látogatják rendszeresen a szalonokat.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a mesterséges "napfény" körülbelül húszszor erősebb sugárintenzitású, mint az igazi.


Bár veszélytelen kikapcsolódásnak tűnik, mely a kellemeset összeköti a hasznossal, a helytelen szolárium használat akár komoly bőr és szem-problémák kialakulásához is vezethet, éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a veszélyekkel és szabályokkal.Győrben már évek óta működnek szoláriumok, melyek kétségtelenül egyre keresettebbek, s egyre modernebb kivitelűek. A nap sugarai így már télen is pótolhatók a barna bőr szerelmeseinek számára, mely manapság a jólét szimbóluma, s egyre nagyobb divat már a fiatalok körében is. A helytelen, vagy mértéktelen szolárium használat azonban súlyos bőrproblémákhoz vezethet.

Szolikörkép - győri ármustra:

Solisun (Győr, Gerence u. 29-31 Tel: 96/517-332) 3 perc 290 forint

Kiwisun (Győr, Móricz Zsigmond rakpart 1.B Tel: 30/288-4041) 1 egység (körülbelül 5-6 perc) 550 forint

Suncity (Győr, Csillag köz 3. Tel: 96/336-548) 3 perc diákoknak 200 forint, felnőtteknek 380 forint

Euro Sun (Győr, Szövetség u. 12. Tel: 96/311-921) álló szoliban 3 perc 360 forint, fekvőben pedig percenként 72 forint

Speedfit (Dunacenter Győr, Csipkegyári u. 11. Tel: 96/528-448) 5 perc 290 forint

DeLight (Győr, Hermann Ottó u. 14. Tel: 70/380-2888) 1 perc 100 forintVeszélyes divat a szoláriumozás – komolyabban kellene venni az intelmeket!

A bőrgyógyászok évek óta kongatják a vészharangot, hogy a szoláriumokat ésszerűtlenül használók súlyos veszélyeknek teszik ki magukat. Ma már az ENSZ Egészségügyi Szervezetének (WHO) jelentése is arra figyelmeztet, hogy a bőrrákos megbetegedések járványszerű terjedése várható, amennyiben az emberek nem hagynak fel a mértéktelen szoláriumozással.A szoláriumozók többsége sajnos nincs tisztában az UV-fény, valamint a barnító készülékek hatásmechanizmusával. A szolárium csövei – a gyors barnítás érdekében – a nap sugarainál lényegesen intenzívebb, az egyenlítői déli napfény erősségével megegyező sugarakat bocsátanak ki. Vannak olyan szoláriumok, amelyek csak hosszú hullámú UV-A sugarakat, a legtöbbjük azonban kis mennyiségben gyulladáskeltő UV-B sugarakat is leadnak. A természetes napfényben ez a sugárfajta lényegesen nagyobb mennyiségben fordul elő.

 Az UV-A sugarak (320-400 nm), amelyek a bőr gyors, de nem tartós, pigmentálódását idézik elő, mélyen hatolnak a bőrbe. Az UV-B sugarak (280-320 nm), csak a bőr legfelső rétegét, a hámot érik el. Ezek ugyan gyulladáskeltő sugarak, mégis nekik köszönhető a bőr saját védőrendszere több pillérjének – vastagabb bőr, védő melanin (festékanyag) – lassú kialakítása is. A szoláriumozás során tehát a bőr védtelenebb állapotban van, mint amikor az égető sugarakat mellőzve, lassan, fokozatosan emelve az időtartamot napozik valaki.

A rendszeresen szoláriumozók bőrén már fiatal korban degenerációs bőrképletek jelenhetnek meg: anyajegyek, angióma, laposan kiemelkedő, morzsalékony felszínű szövetszaporulatok, teleangiektázia (tágult erecskék), festékfoltok. Gyakori, hogy a bőr az orcákon túlságosan elvékonyodik, érzékennyé válik.

 Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől kapott információ szerint 2002-ben ellenőriztek utoljára átfogóan szolárium-stúdiókat, Vas megyében. Az eredmény lesújtó volt. A felkeresett stúdiók több mint 50%-át elmarasztalták, mert nem látták el megfelelő információval a vendégeket.
Súlyosabb esetben rákmegelőző növedékek alakulnak ki, pl. a bőr érme alakú területen megvastagodik, hámlik, a tetején szarvszerű, kemény szaruképlet is megjelenhet, vagy sötétbarna, fekete színű szabálytalan alakú foltok keletkeznek, régi anyajegyek indulnak növekedésnek.

A szolárium előnyei

A mesterséges fény gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt nyerjen, ráadásul télen sem kell lemondani használatáról. Ugyan gyorsabban érhető el mesterséges fénnyel az egyenletes barnulás, a bőrszín hamarabb elveszíti barna árnyalatát, az UVB sugarak hiánya miatt.A szolárium azonban nem csak a szép bőrszín eléréséhez használható. A meleg környezet, s az UV fény számtalan problémára megoldást nyújthat, s manapság megbízható körülmények között már az orvostudomány is kúraszerűen alkalmazza, ha nem áll fenn egyetlen ellenjavallat sem. Az UV fény fokozza a D-vitamin termelődést, s enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az izületi problémákat, így néhány valóban szükséges esetben a szolárium megoldást jelenthet.


Tippek:

Szolárium használat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket!

- A bőrradír használatával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így az ezt követő mesterséges napozás során a bőr egyenletesebben barnul.

- Mindig fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés (kezdjük 5 perccel, majd emeljük 10 végül 15 percre a szoláriumban töltött időt)!

- Szolárium használat után célszerű hidratáló krémet használni, mely megelőzi a bőr kiszáradását!- Szoláriumozás alatt mindig csukva kell tartani a szemet -ehelyett védőszemüveg is használható-, mert az erős fénysugár károsíthatja a látást, s akár szürkehályogot is okozhat.

- Szoláriumozás alatt nem célszerű kozmetikumokat használni (kivéve ha bőrünket napvédő krémmel védenénk), ezek nem csak megakadályozzák a bőr egyenletes barnulását, de egyes esetekben bőrirritációt vagy hegesedést is okozhatnak!

- Napfürdőzés előtt mindig el kell távolítani az ékszereket, melyek nem csak hátráltatják az egyenletes barnulást, de átmelegedés esetén megégethetik a bőrfelületet is.

(Forrás:
www.medimix.hu)

A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki:
- túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű
- szőke vagy vörös hajú
- túlzottan szeplős, nagyon sok anyajeggyel megáldott
- áldott állapotban van
- túl fiatal
- gyógyszert szed (olyan gyógyszert, mely a bőrt fényérzékennyé teszi)
- túlságosan pattanásos (mert bár egyes esetekben a meleg és a fény megoldást jelenthet, mégis sokaknál pontosan az ellenkezője következik be, s a pattanások belesülvén a bőrbe hegesedést okoznak).


Olvasóink írták

 • 15. gina 2009. október 29. 12:51
  „Szerintem nyáron legyünk barnák, télen meg sápadtkák, még az is jobb, pláne egészségesebb, mint a narancssárgás szoliszín, de olyan 32 éves csajt is ismerek aki már olyan a sok szolitól mint egy 70 éves indián asszony...”
 • 14. soproni 2009. október 28. 13:31
  „Természetesen,akinek nő az önbizalma attól,hogy télen-nyáron egyformán barna és nem félti az egészségét,az csinálja.Viszont a túlzásba vitt szolizás nem valami esztétikus és nagyon megöregíti a fiatal lányok bőrét.....az agyonszolizott pasiktól,meg egyszerűen rosszul vagyok....de ők tudják:)”
 • 13. Mya86 2009. október 28. 08:54
  „Csetneky!
  Kár lereagálnom, de nem bírom ki! Most komolyan! Ha létezne olyan eljárás, ami által négerekből fehér bőrűt lehetne csinálni, akkor vajon tényleg csak Michael Jackson csináltatta volna meg magát??? Először járjanak utána, mielőtt hozzászólnak, és írják be a Google-ba, hogy vitiligo, majd keressenek képeket és akkor rájönnek, hogy ez egy betegség...”
 • 12. macskaszem 2009. október 27. 18:26
  „Minden héten megjelenik valahol egy ilyen cikk. Mégis nagy divat a szolárium. Aki elkezdi már nehéz meggyőzni a káros hatásairól. Én még a napot sem bírom de nem is ráncosodik a bőröm.
  Tricsének igaza van nekem is feltűnt a barnasága a nőnek. Biztosan elaludt szoli közben.”
 • 11. Truder 2009. október 27. 18:04
  „Fokozatosság,és mértékletesség...ennyi”
 • 10. Csetneky 2009. október 27. 15:03
  „Szegény Májkrém Dzsekszon vagyont költött arra, hogy kifehéríttesse a bőrét, nálunk meg sokan arra költik a pénzüket, hogy úgy nézzenek ki, mint egy cigó. Tőlem azt csinálnak, amit akarnak, csak kötelezővé ne tegyék.”
 • 9. fióka 2009. október 27. 14:48
  „Amikor bejött ez a szoli dolog annyi orvosi kimutatást nyilatkozatot mutattak be,hogy abszolút nem ártalmas dunát lehetett volna rekeszteni vele ez ment a médiába mert ezt kellett ,hogy elhitessék a valós ellenérveket persze már idejekorán elfolytották.Sajnos a magyar ember túlnyomó részét oly mértékbe lehet befolyásolni a reklámokkal ,hogy ha azt reklámoznák ,hogy a szar milyen egészséges ha titokban is tuti sokan azt venné.”
 • 8. Túrabakancs 2009. október 27. 14:38
  „A túlzásba vitt szoláriumozás a veszélyes, nem csak úgy önmagában a szoláriumozás.
  Napra menni is lehet, csak nem mindegy mennyi időt tölt ott az ember, főleg melyik
  napszakban.”
 • 7. sop32 2009. október 27. 14:14
  „Kár hogy ennyi évtized után kell megtudni,és károssá nyílvánítani a szoláriumot.Sajnos akik már meghaltak bőrrákban ezt nem tudták.Nemcsak káros ,hanem öregít is ,pár év és ráncos öreg lesz abból aki sokat szolizik.Megéri?Megérte?Nem ez a szépség kulcsa,hanem az ápoltág és a kisugárzás.”
 • 6. Esther 2009. október 27. 13:05
  „Szerintem is fontos ez a cikk!!sok embernek foggalmuk sincs hogy milyen veszelyekkel jarhat a szolarium. egyebkent ez is olyan mint az anoraxiea. egy idöben en minden heten ketszer mentem szoliba es mindenki mondta hogy mennyire barna vagyok, de en ezt nem lattam, söt allandoan azt lattam h par nap utan tök feher vagyok igy egyre többet jartam. mig ra nem jöttem hogy hosszu tavon ez nagyon karos...igy eltaroltam a fiatalsag bolondsag cimü eszmemhez. mar 1eve nem voltam szoliba es sokkal szebb a böröm:)”
 • 5. tricse 2009. október 27. 11:34
  „Aki nézi a barátokköztöt láthatta a szoli "előnyeit"! Az amúgy szép Balogh Edina(Kinga) úgy nézett ki a fehér ágyneműben mint a saját odakozmált öreganyja! Hát hajrá!”
 • 4. Icsi235 2009. október 27. 10:30
  „Szerintem nem olyan lényegtelen ez a cikk.
  Én szeretem, ha többféle témát hoznak fel és mivel nagyon sokan szoliznak, így helyt adok ennek a témának.”
 • 3. Spitfire 2009. október 27. 10:19
  „nesze neked szolárium, de aztán jön a bőrrák, akkor lesz sírás-rívás...”
 • 2. vienna 2009. október 27. 08:56
  „Mivel sokakat érint - többeket, mint gondolná - ezért ez igenis fontos cikk.
  Nem csak kozmetikai, hanem gyógyászati szempontból is.
  Valamiért mégiscsak idekattintott Ön is.
  Ha másért nem, hát hogy kiköpje a mérgét.”
 • 1. Róka 2009. október 27. 08:25
  „Na ez megint egy fontos cikk!! Gratulálok kisalföld! Ennél lejjeb már nehéz lesz csúszni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamumeteor Lettországból

Átverés volt a hír, miszerint egy égből hulló izzó tárgy ütközött a földnek Lettországban. Tovább olvasom