Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Bárdos András életének szerves része a Balaton

Közép-Európa legnagyobb tava minden évszakban más és más arcát mutatja. Bárdos András a Balatont ősszel szereti a legjobban, amikor kedvelt városa, Siófok meghitt nyugalomba burkolózik.
Úgy érzi, a környezet és annak hangulata hihetetlen belső energiákat szabadít fel benne, ezért tökéletes helyszínnek tartja mind kikapcsolódásra, mind alkotásra. Olykor családjával látogat ide, máskor könyvet írni, vagy éppen apósával egy jó kupica pálinka mellett beszélgetni.


Talán nem is létezik olyan magyar ember, aki legalább egyszer ne látogatott volna el a Balaton legkedveltebb városába, Siófokra. Legtöbben ezt a nyári szezonban teszik, amikor turisták ezrei települnek le az Aranypartra. Ősszel viszont a város lecsendesedik, a turistákat természetkedvelők váltják fel, az égszínkék tó fémes-kékbe fordul, a falevelek átszíneződnek, a környezet a kreatív én kibontakoztatásának kiváló helyszínévé válik. A víz megnyugtató morajlása sok művészt megihletett már, gondoljunk csak a szebbnél szebb festményekre, versekre, novellákra. Bárdos András úgy véli, az őszi Balaton kiválóan alkalmas a gondolatok tisztázásra, szellemi termékek létrehozására. Örömmel menekül ide a főváros zajától, legutóbb akkor tette ezt, amikor új – Kern Andrásról szóló - könyvének utolsó simításait végezte.


„Feleségem, Kriszta Siófokon született, a gyermekkorát is itt töltötte a déli part legkedveltebb városában, ezért sokat járunk ide az év minden szakában, bár bevallom, én szezon után élvezem a legjobban. A karácsonyi könyves dömpingre készülve ilyenkor a szokásosnál is többet olvasok és írok, és a Balatonnál megvan az ehhez szükséges csend és nyugalom. Ha pedig befagy a tó, a gyerekek korcsolyázni indulnak, és akkor jön el az ideje, hogy apósommal vagy a barátaimmal egy finom pálinka társaságában elmerülhessünk az élet nagy kérdéseiben – árulta el Bárdos András az Álmai nyaralójának fotózásán, a tavat kémlelgetve. Mint mondja, rá nem jellemző a tézis, hogy egy férfi egyszerre csak egy dologra tud figyelni, ő például minden különösebb megterhelés nélkül képes egy időben olvasni, meccset nézni és a gyerekekkel játszani.


A Bárdos Andrást vendégül hívó Álmai nyaralójának közössége a nagy társadalmon belül egy kis társadalmat hozott létre, a Balaton egyedülálló módon, két oldalról körbevett földnyelvén, hogy stressz-mentes, idilli környezetben tölthessék szabadidejüket. A külföldi turistáktól mentes „Plattensee"-nél találkoznak hétvégenként barátaikkal, kirándulnak családtagjaikkal, kóborolnak kutyájukkal, a partszakasz mentén, futás közben töltődnek fel, vagy éppen este a kandallónál ülve engedik szárnyalni a gondolataikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadesést teszteltek a sportolók és a sztárok - képgaléria

Olimpikonok és hírességek tesztelték Magyarország első szélcsatornáját, amely segítségével… Tovább olvasom