Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Baj van Piroskával, Hamupipőkével, de még a törpékkel is

A klasszikus mesék túl rémisztőek a mai gyerekeknek - véli a brit szülők ötöde olyan erős meggyőződéssel, hogy inkább nem is terheli velük gyermekét.
Kétezer szülő megkérdezése révén kiderült, hogy egyharmaduk gyereke elsírta magát a Piroska és a Farkas hallatán - a nagymamaevéskor. Minden második szülő helyteleníti a Hamupikőke mondanivalóját, amely szerintük azt sugallja, hogy egy lánynak egész nap robotolnia kell a háztartásban. Jancsi és Juliska történetét sokan azért vetik el, mert nagyon rémisztő a gyerekeknek és rémálmokat láttathat velük. Az égig érő paszullyal az a bajuk a szülők egy részének, hogy a valóságtól nagyon elrugaszkodó, a Hófehérke és a hét törpével pedig az, hogy a törpe kifejezés nem megfelelő.

Piroska és a farkas - a brit gyerekek egy részét tiltják a félelmetes mesétől.
Piroska és a farkas - a brit gyerekek egy részét tiltják a félelmetes mesétől.

A felmérés alapján a brit szülők negyede öt éven aluli gyermekének nem olvas klasszikus, avagy tündérmesét, mert túl sok kényelmetlen kérdést tehet fel csemetéje - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Olvasóink írták

 • 15. pancser 2012. február 16. 07:24
  „Nem kell ezt a hírt olyan nagyon komolyan venni. Amelyik gyereknek nem mennek a Piroska és a farkas mesék, keresni kell neki mást. Az én kisfiam annak idején azért sírta el magát egy egyáltalán nem erőszakos mese alatt mert az egyik kis állat nem találta az anyukáját, viszont a végén minden jóra fordult akkor meg fel volt dobva!”
 • 14. anya81 2012. február 15. 19:12
  „Könnyebb azt mondani, hogy rémisztő, mint néhanapján mesét olvasni a gyereknek. A britek amúgy is elég érdekes népek, a gyereknevelésből nem hoznak ki sokat, sőt... A mai napig imádom a Grimm meséket, Andersen meséit, egyszóval a klasszikus meséket. Amikor a gyerekeimnek olvasom, én is újra gyereknek érzem magam. :) A mese nagyon fontos a gyermekeknek az egészséges személyiség kialakulásához. Azok a mesék, amik a tv-ből folynak valójában tele vannak erőszakkal, kiabálással, ütés-vágással, egymás "szadizásával", mások lenézésével. Főleg azok a mesék, amik eredetileg angol nyelvűek... Sokkal szívesebben keresek a neten a gyerekeknek Ho-ho-ho horgászt, Kukori és Kotkodát, Kalán nénit, Pom-Pom meséit, mint hogy ezt a sok sz.rt nézzék.”
 • 13. astra1 2012. február 15. 17:23
  „Songokut meg pikáccsut akkor minden gyereknek. Hátha megint kiugrálnak az ablakon.”
 • 12. oaxacaca 2012. február 15. 16:47
  „Mivel a meséknek többek között feszültségoldó szerepük van a kisgyermek életében, igenis van helye ezeknek a meséknek a mindennapokban. Nem akarnám hosszan magyarázni, hogy miért, mert erre ott van a szakirodalom, ahol mindenki egyenként utána olvashat, ha érdekli. A lényeg: Van gonosz és van jó, de a gonosz mindig elnyeri a büntetését, a jó pedig a jutalmát. Nem véletlen az a mesei motívum sem, hogy mindig a kisebbik gyerek a legügyesebb, legokosabb...etc,vonatkoztatva ezzel a gyermek kicsinységére.
  Ettől oldódik a kisgyerekben a nap feszültsége, ezért nem kell félnie a világtól, ami számára nagy és kiismerhetetlen.
  Valamint az sem véletlen, hogy a fenti cikk nem egy reprezentatív mintából született kutatási eredményről szól, hanem a brit szülők véleménye szerint.... A baj csak az, hogy őrültségeknek valahogy mindig több követője akad...”
 • 11. öröksoproni 2012. február 15. 14:07
  „Ezek tényleg nem gyerekmesék. 3-4 éves korban állatmeséket kell mesélni, 5-6 éves korban pedig lehet találni magyar népmesékből is nekik való eleget. A baj nem csak az, hogy ezek horrorisztikus mesék, hanem az, hogy a gyerek már 3 éves kora előtt annyi rémséget lát a TV-ben, hogy azokat a képeket társítja a szöveghez. A fantáziája nem lenne ilyen szörnyű, a féelelmetes részeket nem képzeli el részletes képszerűséggel. Figyelni kell a gyermeket, az félelemküszöbök is eltérőek lehetnek.”
 • 10. susu77 2012. február 15. 14:03
  „,,A felmérés alapján a brit szülők negyede öt éven aluli gyermekének nem olvas klasszikus, avagy tündérmesét, mert túl sok kényelmetlen kérdést tehet fel csemetéje"

  ... Olyanok is. (Tisztelet a kivételnek.)

  A gyerekmesék arra jók, hogy tanítsanak. (Persze az elsődleges céljuk a szórakoztatás.) A gyerekeknek szóló mesében egyértelműnek kell lennie a szerepeknek. A gonosz az gonosz legyen, ne legyenek pozitív tulajdonságai. A pozitív főhős viszont kizárólag jó tulajdonságokkal rendelkezzen. Maximum egyetlen negatív tulajdonsága lehet a pozitív főhősnek, amire a mese cselekménye épül, aminek a következményeit mutatja be a mese. Pont ez benne a tanítás. Hiba->negatív következmény.

  A szóban mesélt mesében az a fantasztikus, hogy a gyerek pontosan annyira képzeli el gonosznak, rémisztőnek, amennyire a világnak ezen szeletét ismeri, amivel képes önmaga szembesülni. Lehet, hogy elsőre akár el is sírja magát, de ez pont azt jelenti, hogy képessé vált ilyen szinten is szembesülni valami negatívummal.

  Mégis milyen legyen egy mese? Csak pozitív dolgok legyenek benne? Bárgyú, naív, ,,anyámasszony katonája" gyerekeket, felnőttek akarunk nevelni? A mai gyerekmesék egy része ilyen. (És ilyen is lesz tőle a társadalom, a benne élő emberekkel.) A másik felében meg nincsenek ideális pozitív és negatív szereplők. Vannak különböző szereplők jó és rossz tulajdonságokkal egyaránt. Ez nagyon veszélyes. Ha egy hősnek vannak negatív és pozitív tulajdonságai is, akkor a pozitív tulajdonságain keresztül azonosulni lehet a személyiségével, és ezzel együtt a negatív tulajdonságaival. Egy felnőtt ember sokkal inkább képes szűrni ezt, kiválasztani az értékrendje alapján, hogy ez jó, ez rossz. Egy gyerek nem, hiszem pont ezek alapján a mesék alapján (is, meg másból is) alakítja ki az saját világképét, értékrendjét, ami alapján aztán felnőtt korára meg fogja ítélni a világ dolgait.

  Igen, egy mesében legyen pozitív, hibák nélküli főhős, meg legyen negatív főhős is, de akkor legyen igazán negatív, ne legyen benne semmi, ami szerethető, sőt a lényeg az, hogy lehetőleg félelmetes, tehát kerülendő, legyőzendő legyen.”
 • 9. macizoli 2012. február 15. 12:49
  „Az agyon hülyített szülőkkel van a baj!
  Túl sokat képzelnek bele a mesékbe. És ezt sugallják gyermekeiknek. Tehát együtt" DEPIZNEK".
  Legalább mennének szakorvoshoz.”
 • 8. tradermike 2012. február 15. 12:10
  „A gyerekek azért máshogy gondolkodnak, mint az agyoniskolázott szüleik. Ezt kutassák ki a drága brit tudósok! Épp ez a baj a mai világgal, hogy a szülők elfelejtettek gyerekek lenni. A gyereknek minden teljesen új és érdekes, minden mese. Később úgyis eldönti, mi a történetek igazságtartalma. Tegye fel a kezét aki gyerekként azon gondolkodott, hogy egy farkas nem is tudja megszólítani Piroskát, vagy hogy Hókuszpók miből fűti ki télen a kastélyát. A leggázabb az, hogy a Médiahatóság már 6-os karikát rak némely teljesen ártalmatlan mesére is. Mit kell ennyire agyonszabályozni a gyerekeket?”
 • 7. bojtár 2012. február 15. 12:04
  „persze majd a rabbis meséket kell majd nézni”
 • 6. pappe 2012. február 15. 11:41
  „"A klasszikus mesék túl rémisztőek a mai gyerekeknek" Miért a Shonguku kevésbé ijesztő? Vagy a Csillagok Háborúja rajzfilmváltozata?”
 • 5. btl 2012. február 15. 11:18
  „Ezekben a régi mesékben van horror. ez igaz. Felnőtteknek mesélték eredetileg, amikor még nem volt Tv, mozi, stb. De őszintén: amikor Tom és Jerry egymást agyonveri, megeszi, amikor szörnyek a főszereplők a rajzfilmekben, akkor ezek a régiek igen szelídeknek tűnnek. kedvencem a dróthajú lány volt, mégsem lettem emberevő. Talán rémisztőbb a gyereknek az, amikor a szülők egymást verik, üvöltöznek (részegen vagy józanul - az már édes mindegy), elválnak - ezt kellene kihagyni az életükből, akkor nem lennének rémálmaik.”
 • 4. háté 2012. február 15. 10:23
  „Érdekes felnőtt ezeken a meséken több generáció, senki nem lett depressziós. Ha az unokák szívesebben hallgatják, nézik ezeket, sőt ezeket akarják nézni, akkor mi a baj?
  - igaz nincsenek benne legóemberek, legóállatok, legónövények, dínók.
  A mai mesék valami katasztrofálisak, más sem csinálnak, mint jajgatnak, nyivákolnak, artikulátlan hangon beszélnek.
  Amikor megunom, hogy ezeket nézik/ kb.ö-perc/ elkapcsoltatok, -erre mindig azzal jönnek, olvassak nekik magyar népmeséket! -én is eszt kérném és szívesen teszem. -de ott vannak Csukás- mesék. Magyar, és színészeink a világ-legjobbjai!”
 • 3. CsabaKiraly 2012. február 15. 10:04
  „Valoban remito am az egesz es ha magvaltoztatnak a sztorit egy kicsit akkor jobban elvezheto lenne. Szerintem nem HAM HAMM es megeszi hanem szep szoval megyozni es a kis nadragjukba kellene nyulni a farkasnak, Nemcsak kislanyokeba hanem kis meleg fiukeba is. Manapsag ez meno, ki hisz a hamupipoke gonosz mostohajaba, hogy nem pedofil volt az oreg csaj :))”
 • 2. @Gabben 2012. február 15. 10:02
  „mert a valóvilág jobb?én is ezeken a meséken nőttem fel valahogy nekem nem voltak rémisztőek de a mai gyerekek több csúnya szót ismernek mi felnőttek meg 12 évesen sze*elnek bulizni járnak ez nem rémisztő?????????????????
  ezek a britek is ostobák........................”
 • 1. macizoli 2012. február 15. 08:57
  „Mit nézetnek velük? A Cobra-11-et?
  A rokon gyerkőcnek nem engedték megnézni a Szörny R t-t, mondván nagyon rémisztő.
  De a Cobra-11-et azt nézhette.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áttért a muszlim hitre Oliver Stone fia

Az iszlámra való áttérés nem jelenti a kereszténység vagy a judaizmus elhagyását, amelyekbe… Tovább olvasom