Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Bagdy Emőke: a pedagógusok nem jók önmagukhoz

A kiégés, az alulmotiváltság veszélyei ellen harcol Bagdy Emőke a Független Pedagógiai Intézetben.
Ismét megnyitotta kapuit a Pedagógus Akadémia, ahol a neves pszichológus Prof. Dr. Bagdy Emőke, a képzés fővédnöke felszólított a pedagógusokat az önkarbantartás fontosságára és a meditáció, a befelé figyelés nélkülözhetetlen szerepére. Az Akadémia októberi szemináriumán megtudhatták a hallgatók, miként őrizhető meg a tanárok mentális egészsége. A program hiánypótló mivoltát és időszerűségét a résztvevők létszáma igazolta: az előadóterem megtelt pedagógusokkal.

A Független Pedagógiai Intézet e hónapban is megnyitotta kapuit a tanárok előtt, ahol ezúttal sem a tanítás módszertana kapta a főszerepet, hanem maga a tanító. Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus olyan technikákról beszélt a pedagógusoknak, amellyel megelőzhetik és legyőzhetik az őket fenyegető pszichés problémákat. A pszichológusnő mesélt arról is, mitől jó egy pedagógus, mi a sikeres tanár titka, miként küzdhető le a motiváció hiánya és hogyan kommunikáljanak az érintett szakemberek a szülőkkel.A fővédnök továbbá kihangsúlyozta, hogy a legfőbb gondot az jelenti, hogy a szülők napi problémái miatt kevesebb idő jut a gyereknevelésre. Emiatt sokkal nagyobb felelősség hárul az iskola szakembereire, akik hivatásukkal vállalják a missziót, hogy formálják, helyes útra terelik a gyerekeket.

„A pedagógusok nem jók önmagukhoz!"- hívta fel a figyelmet Bagdy Emőke. „A tanárok lelki jólétének kulcsa elsősorban a saját kezükben van. Meg kell találni az utat a belsőnk felé, a befelé figyelés, meditáció segítségével. Nagyon meghatározó a pedagógusok pszichés állapota, hiszen a gyerekek őket másolják folyamatosan. Ha ők bánat üzeneteket küldenek tudat alatt a gyerekeknek érthető, hogy a rosszkedv, a közöny uralkodik a jókedv és tanulási vágy felébredése helyett."

A résztvevők ez alkalommal is nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták a professzorasszonyt, aki három hét múlva újabb témával jelentkezik a Pedagógus Akadémián.

Olvasóink írták

  • 1. friedel 2012. október 19. 16:56
    „?ltalános iskolás koromban, (nagyon régen volt), kaptam egy pofont az osztályfönöktöl, mert, már sokadszor, otthon felejtettem a kézimunkát. Ma, ha ezt tenné egy tanár, testi sértésért biróság elé citálnák a szülök. Apám azt mondta, megérdemelted. A szülöi háztól függ minden.Mert hogyan lehet, hogy egy kamasz flegmán odaszól a tanárnöjének, mit akarsz, te kis törpe? Rendreutasítás után következik a hires mondat: Majd apám elintézi. Szörnyü. Semmit tisztelet a tanárok iránt. A lelki jólét kulcsa elsösorban a diákok kezében van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalpremier az X-Faktorban: a Carbonfools lesz az extra produkció

Szombaton a második élő show-val folytatódik az X-Faktor 2012, az extra produkció, nem sokkal a… Tovább olvasom