Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Ázsiába igen, Nyugatra viszont nem viszik az orosz filmeket

Az orosz kulturális minisztérium Ázsiát és Dél-Amerikát célozta meg a hazai filmek népszerűsítésével, a balti államokat, Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat, valamint Kanadát az idén kihagyja. Lesz azonban orosz filmhét Szlovákiában és Magyarországon, valamint Szlovéniában és Szerbiában is - írta a dni.ru orosz hírportál.
Az orosz kulturális tárca 22 országból álló listát állított össze, amely szerint a fentieken kívül a szakadár grúziai Abháziában, Azerbajdzsánban, Kínában, Mongóliában, Észak-Koreában, de Brazíliában és Kubában is rendeznek orosz filmhetet vagy filmfesztivált. Az első ilyen rendezvény Észak-Koreában, a Dél-afrikai Köztársaságban, a Moldovai Köztársaság szakadár régiójában, a Dnyeszteren túli területen, valamint Abháziában lesz.

A népszerűsítésre kijelölt alkotások kínálata is sajátos: az utóbbi három év terméséből a Csata Szevasztopolért, a Sztálingrád, a Zászlóalj című második világháborús történeteket feldolgozó hőseposzokat tartották fontosnak bemutatni külföldön.

A Bajnok és a Legenda című, híres szovjet-orosz sportolókról és nagy sporttörténeti eseményekről szóló filmeket is elviszik más országokba. A dni.ru portál azt írta, hogy szakértők véleménye megoszlik az orosz kulturális tárca döntéséről.

Egyesek szerint okos választás volt az Egyesült Államokat kihagyni, mert ott "úgysem kell senkinek az orosz kultúra", Kínában viszont nagy visszhangja lesz a filmeknek. Más szakemberek úgy vélik, hogy az orosz filmek és filmgyártás Nyugaton való népszerűsítésétől való lemondás politikai és gazdasági okai vannak. Egyrészt Nyugaton sokba kerülnek a fesztiválok, de ott a bírálatoktól is lehet tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős nyitást várnak a Jurassic Worldtől

A dinós szuperfilm az első öt olyan produkció között van, amelyre a legtöbb jegyet rendelték a… Tovább olvasom