Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Azonosították a király levágott fejét

Kilenc hónapig tartó vizsgálatok után azonosították IV. Henrik francia király bebalzsamozott fejét, akit 57 éves korában 1610-ben gyilkoltak meg.

A vizsgálatokról szóló tanulmányt a francia kutatók a BMJ nemzetközi orvosi lap legújabb számában hozták nyilvánosságra.

IV. Henrik (1553-1610) Franciaország első Bourbon uralkodója, a Napkirály, XIV. Lajos nagyapja. Az egyik legnépszerűbb francia király békét teremtett a katolikusok és a protestánsok között, csökkentette az államadósságot, megduplázta a bevételeket, és megteremtette a költségvetési egyensúlyt. Uralkodása alatt épültek fel az olyan emblematikus párizsi létesítmények, mint a francia főváros legrégebbi és legszebb tere, a Place de Vosges, vagy az Új Híd, azaz a Pont Neuf.

Népszerűsége ellenére egy fanatikus katolikus szerzetes, François Ravaillac végzett vele. A párizsi Saint-Denis székesegyházban helyezték végső nyugalomra, amely a középkortól egészen a francia forradalomig a francia királyok temetkezési helye volt.

A francia forradalom idején, 1793-ban az uralkodói sírokat felforgatták, IV. Henrik fejét levágták, és elrabolták. A bebalzsamozott testrész egy magángyűjteményből került elő.

A fejet 19 igazságügyi orvosi szakértő Philippe Charlier-vel az élen úgy vizsgálta meg, mintha friss bűnügyi esetről lenne szó. A radiokarbonos kormeghatározás tanúsága szerint a fej a XVII. századból származik. Amikor az arcvonásait elemezték, megtalálták mindazokat a jellegzetességeket, amelyek az uralkodói portrékon láthatók, beleértve a jobb orrlyuka feletti sötét sebhelyet.

A vizsgálatok során megtalálták a gyógyult csonttörést is - a sérülés bal oldalt, a felső állkapocs fölött, egy 1594-es merénylet során keletkezett.
A szakértők elemezték a balzsamozáskor alkalmazott anyagokat is, majd összehasonlították az eredményeket a boncolásról szóló beszámolóval, amelyben a királyi kirurgus részletesen felsorolta, hogy mit használtak a szövetek tartósítására. A kutatók elvégezték a digitális arcrekonstrukciót is, valamint a fejet CT-vizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta, hogy a koponya összeillik IV. Henrik összes ismert portréjával és halotti maszkjával.

Frank Rühli, a Zürichi Egyetem múmiaprojektjét irányító anatómusprofesszora szerint az elemzések eredményei hitelt érdemlőek, ám sokkal meggyőzőbbek lennének, ha DNS-vizsgálatokat is végeztek volna.

Az azonosítás eredményeit IV. Henrik évének a végén jelentették be, amellyel Franciaországban az uralkodó halálának 400. évfordulójáról emlékeztek meg. A tervek szerint az uralkodó fejét jövőre újratemetik a Saint-Denis székesegyházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másképp szaporodnak a varangyok

A klímaváltozás kihat a varangyok és a szalamandrák szaporodási időszakára. Tovább olvasom