Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Azért zenélünk, mert szeretünk zenélni

Minden héten más városban horzsolja fel a csendet, fokozza a hangulatot Magyarország egyik legnépszerűbb rockbandája, a Tankcsapda. A 20. születésnapját ünneplő zenekar most sem okoz csalódást rajongótáborának.


– Mikor kezdtél el a zenével foglalkozni?

– Azt gondolom, azoknál, akik felnőtt fejjel zenélnek, egészen gyerekkorukig nyúlik vissza a muzsika iránti érdeklődés, ez alól mi sem vagyunk kivételek. Nagyjából 12–13 éves koromban fogtam először gitárt a kezembe. Tehát jóval a Tankcsapdát megelőzően már zenéltem. Később játszottam egy gimnáziumi és egy egyetemi bandában is. Nem sokkal azután, hogy leszereltem a katonaságnál, megalakult a Tankcsapda.


– A zenétek nemcsak a fiatalok, de az idősebbek, a felnőtt korosztály köreiben is népszerű. Mi a titka ennek az osztatlan sikernek?

– Ennek oka szerintem az, hogy olyan dolgokról énekelünk, melyek nem kizárólag a tiniket, fiatal fiúkat, lányokat érintik meg. Vannak témáink, melyek az ősöket, az idősebb generációt is megmozgatják. Az élet azon dolgai szólalnak meg a dalainkban, melyeket mindenki megtapasztal. Ugyanúgy a 15 évesek, mint a 30 évvel idősebbek. Egyrészről. Másrészt sokan vannak, akik már a banda első lépéseinél is a rajongóink közé tartoztak. Eltelt húsz év, belőlük pedig azóta sem kopott ki a szimpátia, pedig közben felnőttek. Többnyire ők képviselik a felnőtt rajongótábort. Más szempontból is nézhetjük a dolgot: vannak könnyedebb hangzású lemezeink is. Akik ezt a stílust kedvelik, szintén meghallgatnak minket.

Lukács László
Lukács László

– Van kedvenc dalod?

– Nos, az új albumról mindegyiket szeretem. Miért? Mert most ez az új! Egyébként meg változó. Mindennap más kedvencet is megnevezhetnék. Ezért aztán egy dalt sem szívesen emelnék ki. Minden számnak a megszületése valamilyen emlékkel, érzelmi töltettel bír az életemben. Kivétel nélkül. Ezért egyikhez sem kötődöm jobban, mint a másikhoz. Nincsenek kedvenc Tankcsapda-számaim, de azt is mondhatnám: mindegyik Tankcsapda-szám a kedvencem.


– Sokan azt mondják, hogy ˝nem ugyanaz a Tankcsapda˝ vagytok, mint régen. A dalok sokat változtak. Mi a véleményed erről?

– Ez minden bizonnyal így van. Jól gondolják. Hiszen hogy is lehetnénk ugyanazok, miközben eltelt két évtized? Ez szerintem természetes dolog. Minden változik. Ha valaki tud nekem mutatni bármit, ami húsz éve ugyanilyen volt, akkor mi is ugyanúgy fogunk játszani, mint ahogy a régebbi időkben.


– Mi jelenti a legnagyobb kihívást a szakmában?

– Sok energiát használunk el a turnék során, illetve a zenekar mindennapjainak különböző szakaszaiban. A banda működtetése is sok munkát igényel, a színpadon pedig különösen sok energia fogy. Talán a legtöbb.


– Húsz éve működik a zenekar. Mi adja ezt a hosszú távú összetartó erőt?

– Nekünk ez az életünk. Egész egyszerűen szeretjük csinálni. A zene szeretete az, ami a mai napig összetartja a csapatot. Azért zenélünk, mert szeretünk zenélni. Ezzel pedig minden akadályt le lehet dönteni, ami esetleg a zenekar útjába kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisó készen áll a karácsonyra

Megkezdődött a visszaszámlálás, már csak kilencet kell aludni és jön a Jézuska. Van, aki már jóval… Tovább olvasom