Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Az vagy, amit megeszel! - kutatás az étkezési szokásokról

„Azok az emberek, akik rendszeresen étkeznek közösen, jobb kapcsolatokat ápolnak a családtagjaikkal" - a többi között ez is kiderült a „Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…" kutatásából.

A „Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…" kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a közös étkezések fontosságára és előnyeire. A kampány alapját a Knorr által elkészített nemzetközi, illetve magyar kutatás adja, melyből kiderül: az utóbbi években egyre csökken a közös étkezések száma világszerte.

A felmérés egyrészt azt vizsgálja, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a megkérdezettek szerint hatással vannak az étkezési szokásainkra, és hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kevesebbet étkezünk együtt szeretteinkkel.

Világméretű következtetések

A kutatás hét és fél ezer, 18–64 év közötti megkérdezett válaszait használta. A népszerűsítésében ismert személyiségek – Jaksity Kata és V. Kulcsár Ildikó – is szerepet vállaltak; szakértőként közreműködött Antal Emese szociológus, dietetikus, valamint Baktay Zelka és Baktay Miklós párkapcsolati terapeuta.A Knorr olyan személyiségeket és szakértőket kívánt a kampány mellé állítani, akiknek a mindennapjaiban fontos szerepet töltenek be a közös étkezések a gyerekeikkel, párjukkal, barátaikkal.

"Minden közös étekzés egy lehetőség" - megkérdeztük győri olvasóinkat.  
(Videó: Cseh Róbert)


Jobb étkezési szokások

A magyar megkérdezettek 47 százaléka szerint azokat a gyerekeket, akik rendszeresen közösen étkeznek a családjukkal, kevésbé fenyegeti az elhízás veszélye, és 41 százalékuk szerint kevésbé valószínű, hogy később rászoknak a drogokra, mint akik soha nem ülnek egy asztalhoz a családjukkal. A megkérdezettek 86 százaléka állította, hogy a családjukkal rendszeresen közös asztal mellett étkező gyerekek jobb étkezési szokásokat sajátítanak el, és 75 százalékuk szerint egészségesebbek is, mint azok a társaik, akik nem étkeznek együtt rendszeresen a szüleikkel.Azok a gyerekek, akik rendszeresen együtt étkeznek a családtagjaikkal, jobban teljesítenek az iskolában és a szókincsük is gazdagabb.

 A fiú és a lány is hozza otthonról a saját szokásait. Ha a konyhában együtt tesznek-vesznek, közösen értelmezik újra azokat az alapízeket és alapillatokat, amelyeket kisgyerekkorukban beléjük kódoltak. Az ízek, az illatok és a mozdulatok az egymásra hangolódás alapjai.A közös étkezés olyan, mint a szex

A közös étkezés egyben egymásra hangolódás is: hasonló testhelyzetben ugyanazokat az illatokat érezzük, ugyanazokat színeket látjuk, ugyanazok a hangok hatnak ránk.

Az ízek és az illatok határozzák meg legmélyebben a tudattalanunkat. Ezek a legmélyebb identitáselemek, amelyek gyerekkorunkban ivódnak belénk. Az énkép elemei is az illatokra épülnek. Ízekre, illatokra élesebben emlékszünk, mint a képekre. Mivel az ízek és az illatok elsősorban az étkezésekhez kapcsolódó emlékek, azok a családok, ahol rendszeresek a közös étkezések, vagyis ugyanazok mentén az ízek és illatok mentén határozzák meg magukat, nagyon valószínű, hogy egyben maradnak, hiszen az önmeghatározásuk elemei közösek.
Az ízek, az illatok azok az impulzusok, amelyek a legmélyebben hatnak a tudattalanunkra, így a közös étkezés szavak nélkül is segít abban, hogy egymásra hangolódjunk.

Egy induló kapcsolatban nagyon fontos, hogy a pár tagjai összehangolódjanak. Ebben a folyamatban a közös étkezések és az ezzel együtt járó teendők rengeteget segíthetnek.

 Az étkezés összehozza az embereket. Értékeket hordoz. Régóta ismert az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Hogy mit eszel, az nagyban függ attól, hogy kikkel étkezel. A "Minden közös étkezés egy lehetőség…" kutatásból kiderül, hogy a közös étkezések ereje hosszú távon határozza meg a mindennapjainkat, és minden fogyókúránál hatásosabb mód arra is, hogy a pluszkilók súlyával ne kelljen folyamatosan küzdenünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intim fejlövés

Egy film a szexualitásról és intimitásról, perverziókról és komplexusokról kendőzetlenül, őszintén,… Tovább olvasom