Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Az orosz trollgyár egykori dolgozója pert indított

Egy homályos hátterű oroszországi "trollgyár" volt munkatársa pert indított az internetet Kreml-párti bejegyzésekkel elárasztó központ felszámolása érdekében.
Ljudmila Szavcsuk, a virtuális hadsereg egykori tagja az amerikai hírügynökségnek kedden elmondta, hogy a per előző nap kezdődött Szentpéterváron, a tárgyalást azonban június 23-ra halasztotta az ügyben eljáró bíró, mivel az alperes nem jelent meg a bíróságon.

Az egykori internetes troll erkölcsi kártérítést követel, valamint az "Internetkutatás" nevű vállalat bezáratását, mondván, hogy a cég alkalmazottai nem kapnak szabályos munkaszerződést, feketén alkalmazzák őket.

A volt álblogger áprilisban számolt be az orosz trollhadsereg központjának működéséről. Elmondta egyebek mellett, hogy a Szentpéterváron található intézményben fizetett bloggerek serege dolgozik, akik tizenkét órás váltásban, megállás nélkül terjesztik Moszkva igéjét a világhálón. A fő feladatuk az, hogy a hazai és a külföldi internetes fórumokat és közösségi oldalakat elárasszák Nyugat-ellenes és Kreml-párti bejegyzésekkel. A viszonylag magas, átlagosan havi 40-50 ezer rubeles fizetésért dolgozó alkalmazottaknak minden reggel eligazítást tartanak arról, hogy aznap milyen politikai témában kell hozzászólásokat írni.

A munkakörülményeket a központ több volt munkatársa is hasonlóképpen írta le, Ljudmila Szavcsuk azonban azon kevesek egyike, akik a nevüket vállalva számoltak be az intézmény működéséről. A nő két hónap után felmondott, mert - mint mondta - nem akart része lenni a propagandagépezetnek. "Be kell zárni (a központot)" - szögezte le az egykori álblogger.

Jogászok szerint még Oroszországban is meglehetősen ritka, hogy egy ekkora vállalat teljesen illegálisan működjön, ne fizessen adót és ne jelentse be az alkalmazottait. Bizonyos források szerint a "trollgyár" Kremlhez közeli körökhöz köthető, a kapcsolatot azonban egyelőre nem tudták bizonyítani. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint a létesítményt az orosz kormány ifjúsági szervezetei finanszírozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltják a fürdőruhás fotókat a legnagyobb kínai mikroblogról

A Sina Weibo mintegy háromszázmillió felhasználót tömörít. Tovább olvasom