Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az mp3-lejátszók okozta 3 legsúlyosabb betegség

A zene kikapcsol, a zene ellazít, a zene, az kell. Ám a fülhallgatók állandó használata súlyosan károsíthatja egészségedet.

Becslések szerint csak az Európai Unió országaiban körülbelül 50-100 millió ember hallgat naponta mp3-lejátszót, illetve discmant. Ezeknek a hordozható eszközöknek a használata igen kockázatos lehet. Hosszútávon halláskárosodást, szívproblémákat, valamint daganatos megbetegedéseket okozhatnak.
Törvényi szabályozás
Az Európai Unióban ez idő szerint hatályos DIN EN 50332-1/2 szabály értelmében a hordozható zenelejátszók hangereje nem haladhatja meg a száz decibelt – az Amerikai Egyesült Államokban pedig 115 decibelben állapították meg ezt a felső határt. Ezzel szemben a tudományos vizsgálatok szerint már a nyolcvan decibel feletti zajforrás is súlyos egészségkárosító hatással bír.

A cikk a femina.hu oldalon folytatódik!

Olvasóink írták

 • 6. extradagadt 2009. május 20. 18:27
  „Könnyű az ifjúságra / gyártóra terelni a felelősséget. a DIN EN 50332-1/2 szabály bizony vonatkozna vonatokra, buszokra, sínekre, autókra, autópályákra, egyáltalán: városi, modernizált környezetre (azt azért mégsem lehet mondani a Niagara-vízesésnek, hogy kuss), ehhez képest mi van? Az, hogy átlagban 8 ember (jellemzően nyugdíjas, természetes módon halláskárosult) tiltakozása miatt akarják (akarták) betiltani a fesztiválokat (Sziget, városi búcsúk, stb), az meg esetleg, hogy korszerűbb járművek, s egyáltalán: ésszerűbb közlekedés... Azért tettem három pontot, mert az ügyért felelősök (nem elsősorban Győrre gondolok) szellemi képességei nagyon jó eséllyel nem haladják meg a 2-3 soros modnatok értelmezésének lehetőségét. Meg különben sem érdekli őket. Zajtérkép slussz-passz elkészüljön időre, lehet tapsikolni, örülni, prémiumot, doktori címet felvenni érte. Modern civilizációs betegségek - ezekkel együtt kell élni vagy nem élni. Olyan nincs, hogy beveszem a pirulát, és az segít.”
 • 5. omm 2009. május 19. 10:45
  „-Figyeeee, halóód, figyeee?
  -Miit?
  -Nem mondóóód?”
 • 4. andy 2009. május 19. 07:40
  „Szerintem "érdekes", ahogy a fiatalok mellett elkezdődik a középkorúak körében is a fülhallgató divatja. Komolyan visszataszító, ahogy egyre többen napszemcsi mögé bújnak, s mp-znek, vagy telcsin hallgatnak zenét s megszüntetik kommunikációt, s annak lehetőségét is a többiekkel...Lehet ez a trendi, de ugyan hová vezet?”
 • 3. rivotril?mg 2009. május 18. 19:41
  „http://maffiozo.hu/rablas.php?rablo=rivotril2mg --ezt lessétek meg emberek--”
 • 2. Catherina 2009. május 18. 19:26
  „Legfeljebb a mai fiatalok nem az ágyúdörgéstől maradnak süketek mint régen ükapáik Doberdónál vagy a Don -kanyarban.”
 • 1. miracle 2009. május 18. 18:57
  „Az egész abból a hülyeségből fakad, hogy anno, mikor még nem volt se mp3-lejátszó, sőt se walkman se semmi - meg persze ma is - valami rejtélyes oknál fogva úgy kell egy élő koncertet megtartani Sopronban, hogy azt Szegeden is hallani lehessen, ha valaki kiáll az utcára. Ebből aztán a sok okos azt a következtetést vonta le, hogy ez így jó, következésképpen a bekapcsolt mp3-lejátszóját nyugodtan lehet hallani 5 metrókocsival odébb is.
  Ja másik jellemző továbbélése a dolognak, amikor a süket, mint az ágyú hmcs-k 2 millió dB-bel hallgatják a zenének nevezett 5 kg szög forog egy betonkeverőben stílusú förmedvényüket egy optikailag agyontuningolt 20 éves sötétített üvegű Golf-ban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Mindenkit vár Afrika!´ - sok magyar próbál szerencsét itt

Győr-Mali – Immár pont egy éve lakja ezt az egymillió-hatszázezres metropolist, Malit egyik… Tovább olvasom