Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az Év Fája - Indul a szavazás

Szavazzon a versenyben szereplő megyei fákra!

Október 30-ig szavazhatnak az érdeklődők a www.evfaja.okotars.hu oldalon az Év Fájára.

Az Ökotárs Alapítvány zsűrijének döntése alapján 13 fa jutott tovább az Év Fája verseny nyilvános döntőjébe: négy tölgyfa, két hársfa, egy vadgesztenyefa, egy meggyfa, egy eperfa, egy platán, egy akác, egy vasfa és egy mocsárciprus - közölte az alapítvány pénteken az MTI-vel. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai döntik el.

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepségen vehetnek át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

Az egész országból összesen 125 fát neveztek magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. A nevezettek közt a legfiatalabb fa 1, a legidősebb 800 éves volt. A jelölések nagy számára való tekintettel a zsűri az előzetes tervekhez képest eggyel több fát választott ki továbbjutásra: a 12+1 fa évszázadokon átívelő történetei hitelesen illusztrálják az ember és a természet megbonthatatlan kapcsolatát. A döntős fák mindegyikéhez érdekes történelmi, közösségi vagy személyes történet kapcsolódik, és van köztük pár igazi túlélő is: a péceli akác például egy hatalmas sitthegy mellett áll, abban az erdőben amely Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdejét ihlette. A 350 éves ősi tölgy egy "valahavolt" tölgyerdő emlékeként, villámtól sújtva áll az oszkói szőlőshegy bejáratánál, az egyéves kis valkói meggyfa pedig egy régi zsidó temetőben sarjadt ki. A budapesti vasfa felnevelésével Paál István szobrász 15 évig kísérletezett, míg magról sikerült kicsíráztatnia és elültetnie egy csemetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden nőben van bizonyítási vágy

Elindult a Playboy magazin hónapok óta tartó válogatásának végső hajrája. Tovább olvasom