Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az erős szél miatt elmaradt a sztratoszféraugrás

Kedden már biztosan nem jön össze az ugrás. A hirtelen támadt felszín közeli széllökések többször is földhöz csapták a teljes ballont.
Az erős szél miatt elmaradt a keddre tervezett sztratoszféraugrás, amelynek során Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló 36 kilométeres magasságból ugrott volna ki az új-mexikói sivatag fölött, a világon elsőként szuperszonikus sebességgel zuhanva szabadesésben és megdöntve három másik világrekordot.

A 43 éves egykori katonai ejtőernyős már a héliumballon kosarában ült indulásra készen, amikor egy széllökés enyhén a földnek nyomta a rendkívül vékony ballont, amellyel a sztratoszféra felső határa közelébe emelkedett volna. Mivel az 55-emelet magas héliumballon burka csak 0,02 milliméter vastag - tízszer vékonyabb egy átlagos bevásárlószatyornál -, az a földhöz nyomódáskor megsérülhetett, ezért elővigyázatosságból le kellett fújni az amúgy is veszélyes rekordkísérletet.

Felix Baumgartner a magassági és időhosszúsági szabadesés rekordjának megdöntésére készül. Fotó: MTI/AP (galéria)

Egyelőre nem tudni, hogy a "Rettenthetetlen Felix" becenevű extrémsportoló mikor kísérelheti meg újra a nagy ugrást, amelynek tudományos jelentősége is van, hiszen új űrhajósöltözékek és űrbéli mentési technikák kifejlesztéséhez járulhat hozzá.

Felix Baumgartner a magassági és időhosszúsági szabadesés rekordjának megdöntésére készül. Fotó: MTI/AP (galéria)

Az ultravékony héliumballonnal csak akkor emelkedhet a magasba, ha nem fúj 3,2 kilométeresnél erősebb szél. Az ugrást élőben közvetítették volna az interneten, de 20 másodperc késleltetéssel arra az esetre, ha a bravúr tragédiával végződne. A rekordkísérletet már hétfőn is el kellett halasztani a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt.

Felix Baumgartner a magassági és időhosszúsági szabadesés rekordjának megdöntésére készül. Fotó: MTI/AP (galéria)

Korábban:

Felix Baumgartner hétfőn futott, vagyis ugrott volna neki Joe Kittinger 1960-as rekordjának.

Kittinger 52 évvel ezelőtt, az akkori technológiák és fél évszázaddal ezelőtti védőfelszerelésekbe bújva 31,3 km magasról indított egy szabadesést, és sikeresen landolt. Ráadásul úgy, hogy az volt élete mindössze 33. ugrása, így kifejezetten tapasztaltnak sem volt mondható, inkább bátor - írja a pto.hu.


A projekt oldala itt érhető el >>
Baumgartner rekordkísérletét hétfőn az időjárás meghiúsította, de ha minden jól megy, ma (kedden) magyar idő szerint (bár 14:30-ra tervezték) 18:30-tól élőben, online követhető lesz a 36 km magasról indított rekordkísérlet.

A 43 éves osztrák Felix elég masszív ugrós, extrémsportos múlttal rendelkezik. 16 éves korában ugrott először, az osztrák hadsereg egyik ejtőernyős egységének volt a vezetője. Ő tartja a legmagasabb és a még veszélyesebb legalacsonyabb bázis ugrás világrekordját is. A legmagasabbakat a Petronas (Kulala Lumpus) és a Taipei 101 (390 m) tornyokból követte el , míg a legalacsonyabbat a riói Krisztis-szobor tetejéről mindössze 29 méter magasról. Talán legemlékezetesebb mutatvány pedig az volt, amikor 2003-ban szénszálas wingsuitban átrepülte az angol csatornát. 36 km magasról ugyan még nem, de 29,5 km magasról már hajtott végre sikeres ugrást. Ekkor „mindössze" 862 km/h sebességre gyorsult, így a hangrobbanás elmaradt.

Élő videós közvetítés

Olvasóink írták

 • 4. ktl 2012. október 09. 19:15
  „A 3/4-ed (óra) már megvan! :) De nem történik semmi...”
 • 3. Tündenéne 2012. október 09. 18:31
  „És ennek valójában mi is az értelme?”
 • 2. Dr.Lang 2012. október 09. 17:43
  „1 Lezlidzsi:
  Sokszor magam is elgondolkozom, hogy sokaknak a magyar nyelv a szavak osszelapatolasabol all-e, vagy egy szep kerek kommunikacios csatorna.

  Lasd peldaul:
  "16 éves korában ugrott először, az osztrák hadsereg egyik ejtőernyős egységének volt a vezetője." Mar 16 evesen ejtoernyos fonok lett, vagy az igazabol egy uj gondolat?”
 • 1. lezlidzsi 2012. október 09. 14:48
  „"Kittinger 52 évvel ezelőtt, az akkori technológiák és fél évszázaddal ezelőtti védőfelszerelésekbe bújva 31,3 km magasról indított egy szabadesést, mely sikeresen landolt."
  Szép mondat. Kicsit még gyúrja a munkatársatok, mert a "techológiákba bújt Kittinger szabaesésének szép landolása" fura.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévés minisorozat készül Hitler életéről

A nyolcrészes sorozat a diktátor életét ifjúságától 1945-ös haláláig öleli fel. A 20-25 millió… Tovább olvasom