Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Az emberi testből 10 Mb/s sebességű hálózat építhető

Másodpercenként 10 Mb mennyiségű adatot is képes továbbítani az emberi testen keresztül az a technológia, melyet a napokban mutattak be az Ericsson mérnökei.
Az Ericsson nemrégiben bemutatott Connected Me elnevezésű technológiája az emberi test elektromos vezetőképességét használja adattovábbításra - írja az itcafe.hu. A kísérleti fázisban 6-10 Mbps sebességet értek el a mérnökök, és várhatóan hamarosan elérik a 20 Mbps-os átvitelt. A technológiával sikeresen továbbítottak zenét és okostelefonnal készített fotót két eszköz között, csupán érintés útján.

A bemutatón használt okostelefonokat kapacitív adatátvitelre képes speciális digitális áramkörrel látták el, melyből egy lap továbbította a jelet az emberi testbe. A vevőoldalon egy hasonló lap és áramkör fogadja az üzenetet. Az információt úgy küldik el, hogy a feszültséget az átvivő elektródánál modulálják, miközben a vevő elektródánál a potenciálváltozásokat érzékelhetővé teszik. A potenciálváltozással párhuzamosan az emberi testen gyenge áram halad át. A fizika nyelvén ezt kapacitív csatolásnak nevezik.

Bár a téma már egy ideje akadémiai kutatás tárgyát képezi, a korábbi kísérletekben elért sebességek alacsonyak voltak. Ma már azonban olyannyira megnőttek, hogy szinte bármilyen tartalom átvihető. Az Ericssonnál jelenleg elért legnagyobb sebesség 10 Mbps, de a 20-40 Mbps karnyújtásnyira van. (Az összehasonlítás kedvéért: a HD-TV videó üzemeletetéséhez 12-16 Mbps sebesség szükséges.)

A technológia legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a kapacitív csatolás alkalmazásával információkat küldhetnek élő szöveten, például emberi testen keresztül. Az információ akár egy ajtózárat nyitó jelszó is lehet, így kulcs használata nélkül, már a kéz puszta érintésére is enged a kilincs. A felhasználás lehetőségei végtelenek, a technológia a hétköznapi élettől, az ipari innovációig számtalan területen alkalmazható.

Olvasóink írták

  • 2. Pano 2012. június 28. 09:55
    „Érdekes, érdekes. Azért kíváncsi lennék arra is, hogy ennek van-e valamilyen egészségügyi hatása. Mert azért az emberi elektromos mező egyensúlyának terhelése, vagy "zaklatása" biztos jár némi következménnyel.”
  • 1. oPTiKa 2012. június 27. 21:25
    „szomorú lenne, ha a csak ennyire lenne képes az emberi test... ha így lenne, pl. járni sem tudnánk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bika rally pakisztáni módra - videóval

Minden évben több száz látogató gyűlik össze a pakisztáni Pandzsab tartományban, hogy tradicionális… Tovább olvasom