Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Az ember is visszanövesztheti elveszett testrészeit?

Egy gén állíthatja le azt a gyógyító képességet, amely a kétéltűek egy részénél még megtalálható, és amelynek segítségével visszanövesztik elvesztett végtagjaikat - állapították meg amerikai kutatók.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány szerzői szerint a p21 jelű gén kikapcsolásának hatására újra felbukkant egereknél az evolúció során már elveszett regenerálódási képesség.

A philadelphiai The Wistar Institute kutatói génmódosított egereket hoztak létre, amelyeknél hiányzott a p21-es gén. Kiderült, hogy ezek az állatok visszanyerték képességüket, hogy regenerálják elveszett vagy megsérült szöveteiket. A tipikus emlősökkel ellentétben - amelyek hegeket hoznak létre - a génmódosított egereknél blasztéma alakult ki, az a struktúra, amely gyors sejtnövekedéssel jellemezhető.

A kutatók beszámolója szerint az egérsejtek sokkal inkább úgy viselkedtek, mintha embrionális őssejteket regenerálnának, semmint felnőtt emlőssejteket. Ez azt jelenti, hogy inkább létrehozzák a testet, mint kijavítják azt. A kísérletben a sérült fülű génmódosított egerek visszanövesztették fülüket.

A kutatók úgy vélik, elméletileg semmi akadálya annak, hogy a folyamat embereknél is megtörténhessen - olvasható a tanulmányt ismertető The Telegraph cikkében (www.telegraph.co.uk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PepsiCo. világszerte kivonja cukrozott üdítőit az iskolákból

Világszerte kivonja a cukrozott üdítőitalokat az iskolai büfékből a PepsiCo 2012-ig. Tovább olvasom