Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az együttélés egyenlő a házassággal?

A felnőttek nagy többsége meg akar házasodni - állítja egy brit kutatás. Tízből heten szeretnék kimondani a boldogító igent, tízszer annyian, mint ahányan inkább az élettársi kapcsolatot választanák...
...és amikor eljön a családalapítás ideje, a britek többsége ezt házasságban képzeli el. Tizenötből egy párnak megfelel az is, ha gyermekeik házasságon kívül születnek.

A brit kutatás arra mutat rá, hogy a szigetország lakói körében növekedett a házasodási kedv. Ugyanakkor sokan vélik úgy: az együttélés egyenlő a házassággal.

1997-ben Nagy-Britanniában a kapcsolatokat tekintve az együtt élők aránya két harmad volt, a házasoké pedig egyharmad. Manapság azonban az együtt élők aránya csökken.

Tízből heten szeretnék kimondani a boldogító igent
Tízből heten szeretnék kimondani a boldogító igent

A BBC legutóbbi kutatásai szerint a megkérdezettek 62 százaléka mondta azt, hogy az elképzeléseiben házasság szerepel gyermekekkel. Továbbá, a válaszadóknak csupán négy százaléka válaszolta azt, hogy nem a házasságot, hanem az együttélést választja, és így szeretne gyermekeket. Ugyan ennyien mondták azt, hogy csak együtt élni akarnak valakivel, gyerekek nélkül.

Nagy-Britanniában jelenleg 2,3 millióan élnek élettársi kapcsolatban (1996-ban ez a szám 1,4 millió volt), a házasságban élők száma 11 millió. 2005-ben 1000 emberből csak 12 kötött házasságot, ez volt a legkisebb arány 1851 óta.

A kutatások szerint tízből heten hisznek abban, hogy a családi életük kevésbé sikeres, mint a szüleik generációjáé. Ötből egy válaszadó - 22 százalék - azt mondta: nem elégedett a családi életével. A 45 és 65 év közöttiek 29 százaléka gondolta ezt.

Olvasóink írták

 • 11. Muaddib 2009. március 15. 19:48
  „Én több mint 200 esküvőn működtem közre, de enyémet inkább
  úgy képzelném el, ha rászánnám magam, mint az Ondedin családban
  hajón az első tiszt összeadja aztán vitorlákat felhúzni és slussz.”
 • 10. pancser 2009. február 24. 14:29
  „Távol áll tőlem, hogy bántsak valakit, hogy hogyan, milyen minőségben él együtt valakivel, házastársként, vagy élettársként. A lényeg a tartós és még jobb a hálálig szóló jó kapcsolat. Egy kis filozófiát engedjetek meg nekem. A magyar nyelv a női házastárs fogalmát a feleség szóval jelzi, egyedülálló módon úgy tudom. Fél, fele, feleség szimpatikus szóhasználat. Mindenki legyen boldog a párjával papírral vagy papír nélkül! Még egy történet és tényleg végeztem: Fiatalabb ismerőseim nyolc évig éltek élettársi kapcsolatban, hol itthon, hol Amerikában. Kapcsolatuk évfordulójára készülve a fiú azzal lapte meg a párját, hogy elveszi feleségül. Az ifjú hölgy aki korábban, elmondása szerint nem törődött a formaságokkal, most csaknem elájult a meglepetéstől, a föld felett lebegett a boldogságtól és az ilyenkor szokásos izgalmaktól, de kimondhatta hercegnőnek öltözve, amelynek uszályát két kislány vitte utána, az igent.”
 • 9. MTT 2009. február 24. 14:19
  „Erre a kérdésre a korrekt választ még nem találták meg. Kinek, mi a jó, azt csak saját maga döntheti el.”
 • 8. tricse 2009. február 24. 12:33
  „Nos sejtheted,hogy amikor aláírtam azt a papírt nem úgy gondoltam,hogy boldogtalanság lesz a jövő,de éppen emiatt a papír miatt voltam kénytelen brutalitásban és félelemben élni sokáig és emiatt még anyagi veszteségem is volt!
  Az igaz,hogy ha a jelenlegi páromat valami érné akkor ellátásokra semmi jogosultságom nem lenne,de örökölni való nincs,se ingó,se ingatlan vagyon nincs és ha lenne az akkor is a gyerekeinké lenne!
  Ettől függetlenül házasodjon aki akar és ne,aki nem!:)”
 • 7. sziszi37 2009. február 24. 10:42
  „Két egymást szerető ember boldogsága NEM az élettársi ,házastársi kapcsolat függvénye!!!!!!!!Nagyon sok rossz élettársi kapcsolat is van,de azokról nincs statisztika ,hogy mennyien válnak el egymástól-ha lenne az az arány is magas lenne.Ée házasság is van rossz. Minkettő formában vannak szép és boldog kapcsolatok is!!Amúgy NEM A HÁZASSÁG INTÉZMÉNYÉVEL VAN A PROBLÉMA-HANEM AZ EMBEREK VISELKEDÉSEVEL,HOZZÁ ÁLLÁSÁVAL.sZTEM SZEBBEN HANGZIK A Férjem ,FELESÉGEM MEGSZÓLÍTÁS MINT AZ ÉLETTÁRSAM.dE MINDENKINEK magánügye ,na és a párja hozzá állásaé ,hogy törvényesítik a kapcsolatot vagy sem!! Nagyon sok Nő szeretne házasságban élni ,de mivel a partner nem akkarja elvenni-így belenyugszik abban a helyzetben ,hogy élettárs lesz ,minthogy elveszítse szerelmét:”
 • 6. Judytka 2009. február 24. 10:24
  „Kedves Pancser,a második mondatodban van a lényeg!Rajtunk múlik...Így igaz.Az már csak hab a tortán,hogy ezt meg is koronázzuk egy papírral vagy nem.(egyébként meg látható,hogy "álompárok" válnak,romokban hever az életük..szertefoszlanak elképzelések az egy életre esküdött hűségről,és közös jövőről)
  Ne érts félre,mert nem vitázni akarok a nézeteddel,tiszteletben tartom azt,ha valaki ilyen módon akarja kifejezni az összetartozást.Ugyanakkor azt is elfogadom,hogy valaki "csak úgy"papír nélkül együtt él,és nem gondolom,hogy ettől rendezetlen az élete.Lehet,hogy szebben,összetartóbban neveli a gyerekeit,(családját)mint más..”
 • 5. pancser 2009. február 23. 22:11
  „4. Miért a papír és a jog a felelős a boldogtalanságodért. Rajtatok múlt nemde? Egy másik emberrel élni nem bakfitty, ha egyetértesz akkor bejegyeztetitek magatokat az anyakönybe és gyűrűt húzol a kedvesed ujjára, hogy lássa mindenki tartozik valakihez! Az egy butaság, hogy a törvényes bejegyzés meg az ünnepi vacsora roszz ómen. Magasztos érzés, pap vagy anykönvvezető előtt hűséget fogadni egymásnak! Azelső kapcsolatod kényszervolt talán géppisztolyt nyomtak az oldaladba? Ne okold az anyakönvvet! Ha véletlenül elhaláloznál kedvesed ugyancsak módfelett méltatlan helyzetbe kerülne, akár a biztosítások akár az örökség kapcsán, esetleg a nyugdíj vonatkozásában. Sokan megbánták már amikor bajban voltak, hogy nem kötöttek házasságot. Például egy hölgy ismerősöm együtt élt egy német emberrel, az váratlanul meghalt, oda lett a nem kis özvegyi nyugdíj!”
 • 4. tricse 2009. február 23. 21:05
  „Én voltam kényszerből 12 évig papiros boldogtalanul és vagyok 14 éve önszántamból papírtalanul boldog!
  Ja és az a nagy nap csak rohanás volt,meg idegeskedés,meg rokoni villongások......stb---ehh”
 • 3. soproni 2009. február 23. 18:16
  „Pedig,ha tudnák,hogy nincs jobb egy igazi falusi lagzinál :))”
 • 2. pancser 2009. február 23. 17:16
  „Egyáltalán nem mindegy van-e papír vagy nincs. Ha hivatalosan bejelentjük a szándékunkat, arra készülni kell időpontot egyeztetni, rokonokat értesíteni, a barátokat meghívni stb. Tehát az a nap nem olyan mint a többi. Ha meg nem olyan, akkor leginkább ünnep. Az ünnepekre meg szükség van,a szürke hétköznapok között. Elvégre ha bejelentem a világnak, hogy xy-nal együtt kívánok élni az igen komoly dolog, ezt meg kell ünnepelni. Ettől függetlenül nem zavar, ha valaki tartósan együtt él valakivel, csak azt ne higgye senki-sokan mégis hiszik-hogy így könnyebb elválni egymástól. Nem így van ezt már tapasztaltam, nem magamon, sőt váratlan esmények bekövetkeztekor igen sok gondot okozhat mindketőjüknek a jogi rendezetlenség. Számomra a házasság nélküli tartós együttlét egyfajta rendetlenséget is jelent az illetők körül. A magam részéről a kutyámat is a nevemre iratom és bejegyeztetem. No ne akarok senkit megsérteni, csak azt akarom érzékeltetni, hogy sokkal jelentéktelenebb dolgokat is hivatalossá tesz egy maga körül rendet szerető ember. A könnyű válások korában aztán meg végképp érthetetlen, miért kell kerülni a társas élet bejelentésével a hivatalokat.”
 • 1. Judytka 2009. február 23. 11:22
  „Az ember alapvetően társas lény,ki előbb,ki utóbb,de majdnem mindenki családra,gyerekre vágyik(kevés kivétellel)Azt,hogy ez együtt élés,vagy házasság keretein belül történik,mindegy.Nem hiszem,hogy a papírnak különösebb szerepe van abban,hogy a kapcsolat tartós vagy boldog e.Ráadásul már a válástól sem tart vissza..Ha szétválik egy pár,papírral,és nélküle is meg kell osztozni.(egy váláson csak az ügyvédek nyernek..)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyeld élőben, hogy születik az elefánt!

Többezren regisztráltak azon a weboldalon, amely élő felvételeket ígért az első belgiumi… Tovább olvasom