Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Az egyéniség mindig divat

Lakatos Márk nem tudatosan vált divatszakemberré, véletlenek sorozata alakította így. Gondolatban már gyerekkorában ruhákat tervezett az óvó néniknek.

– Az a legnagyobb baj, ha valaki nincs összhangban saját magával. Ugyanis mindig az áll rosszul, amit nem tudunk viselni, mert nincs harmónia a ruháink és a személyiségünk között – osztotta meg velünk az öltözködés legfontosabb alapelvét Lakatos Márk stylist.

Óvónőket öltöztetett

A 33 éves divatszakember gondolatban már négy-öt éves korában ruhákat tervezett az óvónőinek. Elképzelte, ahogyan a kreációit viselik. – Biztosan fontos emlék, ha szinte csak ez maradt meg a gyerekkoromból. Általában ugyanis nehezemre esik visszaemlékezni, szétszóródtak az emlékképeim. A divat foglalkoztat – amióta az eszemet tudom, foglalkoztatott. Az életem fontos része, de a pályám teljesen véletlenszerű események sorozata – mesélte Márk, aki soha nem szégyenlősségéről volt híres. Feltűnő jelenség, mindig is az volt. – Hozzászoktam, hogy az öltözködésem vagy a gesztusaim miatt néznek. Provokálni? Nehéz döntés. Megosztom az embereket, ki ezt, ki azt gondolja rólam. Változatosak a reakciók. De így van jól. Fontosnak tartom megmutatni és hangot adni annak, ha máshogyan gondolkodom – mondta.

A nők hiúbbak, mint a férfiak – közhely

– A férfiak sokkal hiúbbak, mint a nők – öntött tiszta vizet a pohárba Márk. – Az ellenkezője csupán társadalmi közhely, mert a nőknek szabad hiúnak lenniük. A férfiak ez idáig burkoltan adtak ennek hangot, viszont mostanában, ha például a tinédzser fiúkat megnézzük, egyértelműen látszik rajtuk, hogy elég sokáig állhatnak a tükör előtt – érvelt.
 
Lakatos Márk: Nemcsak a ruhái feltűnőek, amit gondol, azt ki is mondja.
Lakatos Márk: Nemcsak a ruhái feltűnőek, amit gondol, azt ki is mondja.

– Az aktuális divattrendek azt üzenik az embereknek: te veheted a kezedbe az öltözködésed, megmutathatod, valójában milyen személyiség vagy. Egyfajta egyéniségkultusz uralkodik. De ez veszélyes is lehet, hiszen nem szól másról, mint hogy a meghatározó divatházak megmondják, mi a trendi. A fogyasztói társadalomra építenek. És a paletta nagyon széles, igen könnyű választani. De attól még, hogy hétfajta narancsléből tudsz egyet választani, nem leszel igazi egyéniség – magyarázta a stylist. Azt is megtudtuk tőle, az idei tavaszi-nyári trendek szó szerint sokszínűségről tanúskodnak. Hódítanak a szafari-, de a feltűnő, harsány legószínek is dominánsak. Alice Csodaországban, Mi-ckey Mouse megjelenik a ruhadarabokon, és újra divatos a hipózott márványfarmer. Már csak az a feladat, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Az öltözködés egyfajta kommunikáció, nagy baj, ha nem rólunk szól. Ahogyan azt mindenki láthatja, Lakatos Márk saját öltözködésében is erre törekszik.

Több energiába kerül titkolózni

Nemcsak a ruhái feltűnőek, amit gondol, azt ki is mondja. Így történt, hogy egyszer vett egy nagy levegőt, és elhatározta, nyíltan felvállalja, hogy homoszexuális. – Önző vagyok. Tudom, több energiámba került volna, ha titkolózom. Sok megnyomorított életet látok magam körül: olyan meleg férfiakat, akik családot alapítanak, gyermekeket nemzenek, csak azért, hogy megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak. Pedig mindannyiukban ott van a másik út iránti vágy. Az, hogy ne hazugságban éljenek. Magyarországon még sokkal nehezebb felvállalni a másságot, mint mondjuk Miamiban. De nem baj, folyamatosan fejlődünk – érvelt a stylist, miközben az is kiderült, mit gondol nemi identitásával kapcsolatban. Mindig is úgy vélte, a melegek ˝angyali˝ segítők, akik a heteroszexuális nők és férfiak ˝evolúciós harcát˝ segítik – összekötő kapocsként funkcionálnak közöttük. Márk éppen most olvas egy hasonló témában íródott könyvet, és nagyon érdekesnek tartja a benne megfogalmazott gondolatokat. Hiszen teljesen más erők működnek köztük és a heteroszexuálisok között. Mindkét nem szövetségesévé képesek válni.


Névjegy

Lakatos Márk 1977. január 15-én született. A színművészetire nem vették fel, a jogra igen. Idegenvezetőnek is tanult a madridi főiskolán. Most a Pécsi Tudományegyetem esztétika szakán végzős hallgató, filmtörténet–filmesztétika szakirányon. Márk 2001 óta dolgozik stylistként. Azt mondja, ez a szakma nem tanulható. Sőt, szerinte nem is szakma, hanem életmód. Több művésznek dolgozik, akik kikérik a tanácsait, mit vegyenek fel egy-egy fontos eseményre. A Viasat3 kereskedelmi televízió Szeretem a testem című műsorában stylistként segíti női vendégeit, hogy azok elfogadják és szépnek lássák önmagukat.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Truder 2010. május 13. 20:10
  „Fiúnak lány...lánynak csúnya :)”
 • 35. maradando 2010. május 11. 23:38
  „Ez a bájgúnár az OzoneNetwork tv csatorna levegőjét is mérgezi. Tudnám ki volt az a eszement aki őt találta a legalkamasabnak ebben a tévében dolgoztatni? Agyrém ! Még reklámozzák is ezt a szerencsétlent. :-(((”
 • 34. HarconaMarcos 2010. május 09. 23:29
  „Ha meg akarjátok tudni, hogy milyen az igazi férfi, katt ide! :-)
  http://www.youtube.com/watch?v=N8XnAjj7RQw

  ´Olvastam, az újságban, hogy milyen a férfi ideál. Gondolkodom rajta, hogy metroszexuális legyek...´”
 • 33. Vincent_Hana 2010. május 09. 20:38
  „Nem kéne már levenni ezt a bájgúnárt innen?
  Vazze ?!”
 • 32. Phobos 2010. május 09. 11:40
  „MIKOR VESZIK EZT MÁR LE A FŐOLDALRÓL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 31. kiscic 2010. május 09. 10:58
  „Sztem nem feltétlenül rondák azok a ruhák, amiket melegek terveznek. A baj azzal van, h azt sugalják, h a férfiak is felvehetik, amit a nők... (hálisten még nem mindent, de ami késik, nem múlik-sajnos) Lásd strasszos fülbevaló, extraszűk farmer, stb. A kilakkozott körmökről és kifestett szemekről már ne is beszéljünk... Átlendültünk a ló túloldalára, vhogy vissza kéne lendülni...”
 • 30. AranyKözépút 2010. május 09. 08:32
  „Victoria Beckham ruhái nagy sikert arattak New Yorkban. Ezek a ruhák(bár borzalmas ronda nők mutatták be) de nagyon szépek: egyszerűek, elegánsak, nőiesek. Szerintem ennek az oka, hogy a nőknek elegük lett a buzi tervezőkből, akik szinte a transzvesztiták ripacs stílusát erőltették "divatossá". Köszönjük, de nem kell.”
 • 29. maradando 2010. május 09. 02:27
  „28.
  Húzd le a slicced és megtudod ! :-)”
 • 28. Petkefater 2010. május 08. 23:22
  „Hát ez <moderálva> meg kicsoda???”
 • 27. Sophia 2010. május 08. 21:28
  „Mankapunka!
  A homofóbia szó jelentése félelem, idegenkedés a homoszexualitástól, illetve a homoszexuálisoktól.
  Szerintem nem erre gondoltál!”
 • 26. VJR 2010. május 08. 10:16
  „25.
  Akkor egerészne utoljára! :D
  Ha nekik joguk van "másképp-gondolkodni",nekem is jogom van,hogy homofób legyek,és ne toleráljam a homárságot!Ha valakinek ez nem tetszik,mehet a sóhivatalba vagy ombucmanhoz,vagy ahova csak akar! :)”
 • 25. maradando 2010. május 08. 01:17
  „24.VJR.
  És ha éppen "egerészni támad" kedve egy "másképpen-gondolkodónak" Akkor cérnára cinegére,ugorj bu.i az egérre ! Fuss! :-))”
 • 24. VJR 2010. május 07. 23:24
  „Mikor veszik már le a kezdőlapról ezt <moderálva>? A hányinger kerülget tőle! :S
  Attól,hogy valaki úgy öltözik és affektál,mint egy rossz ....,attól már egyéniség?! Akkor én inkább öltözök szürke egérnek,de ne legyek "egyéniség"! :D”
 • 23. Túrabakancs 2010. május 07. 19:39
  „A média is hibás ez nem kétséges, viszont a sok
  agyament szülőt aki engedélyezi ezt a kölkeinek,
  isten bizony felelősségre vonnám gyerek veszélyez-
  tetettsége címszó alatt.”
 • 22. meteor* 2010. május 07. 18:36
  „Sajnos mind a media hibaja. Amikor erzelmes noi-lelku ferfiakrol mondjak azt, hogy sokkal jobban ismer egy not, ugy tuntetik fel oket, mint valami ferfi csoda, aki igazan egyutt erez egy novel. Nem hiszem, hogy azert lett volna teremtve a ferfi, hogy ferfiassagat egy ferfival ossza meg! Egeszen szepen fogalmaztam:)
  A mai lanyok, ahogy ok is kineznek, mar egeszen fiatal kortol kezdve, mint akik nap mint nap balba keszulnenek, vagy epp azt hiszi meno a vastagon puderezett arc (es igy rohejesen mas arcszin a tobbi borfeluletehez kepest :) ) vagy epp egy 12 eves kislany, aki ugy nez ki mint egy amerikai sztar.
  Ezt az egeszet mind a medianak koszonhetjuk, ami igazi embereket mutat be, igazan elcseszett ertekekkel, amit elfogashatonak allitanak be, es amire azt mondjak: ez egy kiforrot egyeniseg. Vagy epp elmebuggyantsag:)...”
 • 21. kiscic 2010. május 07. 16:19
  „Igyekszem nem konzervatív lenni, elfogadni, h az a divat, h a fiúk lánynak öltöznek, de a strasszos fülbevalók és órák nálam is kiverték a biztosítékot! Igazából eddig úgy voltam vele, h örülök, h felvehetek szép fülbevalókat, szűk nacikat stb.-stb., csinosabbnak, nőiesebbnek éreztem magam bennük. Csakhogy most egyes srácokon ugyanezt látom. Elszomorító. Jaaaaa, és a legszebb az egészben: még ők vannak felháborodva, ha nőnek nézik őket...”
 • 20. BenjaminFein 2010. május 07. 16:06
  „Nem értem miért vették ki azt a hsz-omat, amelyikben azt írtam, hogy az ilyeneket le kellene lőni..??
  :):):)”
 • 19. mitzekatze 2010. május 07. 15:58
  „Ma padlóztam: a fiatal srácok fülében strasszköves fülbevalók villognak. És rózsaszín pólóban járnak. Te jóóóó ég! Nem vagyok öreg, de ez már nekem is sok(k).”
 • 18. traboca 2010. május 07. 15:16
  „utálom mint a pi...”
 • 17. tricse 2010. május 07. 12:47
  „Te Mankapunka a homofób az erőszakolhat nőket!:)”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érsek szerint a serdülők spontán homoszexuálisok

Egy brazil katolikus érsek azt állítja, hogy a serdülőkorúak "spontán homoszexuálisok", míg a… Tovább olvasom